Pedagojik Formasyon Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?



Pedagojik Formasyon Tercih Sonuçlarını Öğrenmek için Tıklayınız

Pedagojik Formasyon Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2016 Pedagojik Formasyon Sonuçları için Tıklayın...

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı için adaylardan yeniden tercih alınacak. Adayların tercih yapması için 23 Ocak’ta başlayan süre dün sona erdi. Peki Pedagojik Formasyon sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖK, Genel Kurul toplantısında, öğretmen yetiştirme sistemi ve Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programıyla ilgili bazı hususların ele alındığını belirterek, önceden ilan edilen 20 bin pedagojik formasyon kontenjanına ek 10 bin dolayında daha kontenjan verildiğini açıklamıştı. ÖSYM yapılan açıklamada, 2013 Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına yerleştirme işlemleri için 28 Kasım-6 Aralık 2013 tarihleri arasında adaylardan tercih alındığı anımsatıldı.

Açıklamaya göre, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları ile ilgili olarak, 16 Ocak 2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu ile 21 Ocak 2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nda yeni kararlar alındı. Mevcut alanlara yeni alanlar dahil edilerek kontenjanlar yeniden düzenlendi. Programlara yerleştirme için adaylardan yeniden tercihleri alınacak. Adaylar tercihlerini 23-27 Ocak’ta elektronik ortamda yapacak. 28 Kasım-6 Aralık 2013 tarihleri arasında tercih yapan adaylar da istedikleri takdirde tercihlerinde değişiklik yapabilecek.

İnternetten yapılacak
2013 Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Tercih Kılavuzu, 16 Ocak 2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu ile 21 Ocak 2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nda alınan kararlar doğrultusunda güncellendi.

Adaylar tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Tercih süresi uzatılmayacak.



2010 ALES sonbahar dönemi ile 2011-2012-2013 yıllarında herhangi bir ALES’e katılan ve puanı hesaplanan adaylar tercih yapabilecek. 2010 ALES sonbahar dönemi ile 2011-2012-2013 yıllarından herhangi birine ait bir ALES puanı olmayan veya sınava katıldığı halde ALES puanı hesaplanmayan adaylar tercih yapamayacak. Adaylar kılavuza ÖSYM’nin internet sitesinden erişilebilecek.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

2013 Pedagojik formasyon sonuçları için bütün gözler OSYM ' den gelecek haberi bekliyor. OSYM Başkanlığı uzun süredir pedagojik formasyon sonuçları açıklanıp açıklanmadığı bekleniyor. Pedagojik formasyon sonuçlarının açıklanacağına dair konular sosyal platformlarda bazı günlerden bahsedilmektedir fakat bunun resmi bir gerçeği bulunmamaktadır.
2013 pedagojik formasyon sonuçları eğer bugün açıklanırsa öğleden sonra osym ' den şu saatte açıklanacak diye duyuru gelecektir.

2013 Pedagojik formasyon sonuçları ne zaman açıklanacağı dair bir açıklama bulunmamaktadır. OSYM Başkanlığı herhangi bir sonuç açıklayacağı zaman önceden bir tarih belirlememektedir. Sadece aynı gün açıklanacağı zaman sadece saatini önceden duyurmaktadır.

2013 Pedagojik formasyon sonuçları için OSYM ' den bir duyuru yok.
Yök'ten Pedagojik Formasyon'a 'Ales' Şartı
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), pedagojik formasyon sertifika programlarına 2013-2014 yılından itibaren ALES şartı getirdi.

Yükseköğretim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, pedagojik formasyon sertifika programlarına, 2013-2014 öğretim yılından itibaren öğrencilerin, alanlara göre ayrılacak kontenjanlar dahilinde, merkezi olarak ÖSYM tarafından yerleştirilmesine karar verildiği bildirildi.
Yapılan açıklamada, geçmiş yıllarda öğrencilerin akademik başarı ortalamalarına göre yapılan söz konusu yerleştirmede, 2013-2014 öğretim yılından itibaren Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçlarının da kullanılacağı belirtildi.

Bununla ilgili yapılan kısa bir açıklama; "ÖSYM tarafından yayınlanan ALES 2013 Sonbahar Dönemi Kılavuzunda, sınavla ilgili Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar başlığı altında 1.8. maddede, 'Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacaktır.

2014 Pedagojik Formasyon Sonuçları

Öğretmenlik sertifika programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin bu sınava girmeleri zorunludur' şeklinde yer almıştır. Bu sınavın sonuçları üç yıl geçerli olduğundan son üç yıl içinde ALES'e girmemiş olanların, programa başvurabilmek için Kasım 2013 ayında yapılacak sınava katılmaları gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

ALES ŞARTI, SOSYAL MEDYAYI SALLADI

YÖK'ün Pedagojik Formasyon Sertifika Programları için ALES şartı getirmesi, sosyal medyada ise eleştirilere neden oldu. Yapılan yorumlarda, 'ALES'in 2 ay sonra yapılacağı ve bu kadar kısa süreFde hazırlanmanın mümkün olmadığı' eleştirisi dile getirildi. Pedagojik Formasyon Sertifika Programları için 'ALES şartının gelecek seneden itibaren geçerli olması gerektiğini' dile getiren katılımcıların, konuyla ilgili YÖK'ü mail yağmuruna tuttuğu ve sosyal medyada örgütlenerek uygulamanın ertelenmesine çalıştıkları belirtildi.

'TOPLAN KONTEJAN 20 BİN'

Bu arada YÖK, Pedagojik Formasyon Sertifika Programları için toplam kontenjan sayısının 20 bin olarak belirledi. Başvuruların, ALES 2013 Sonbahar Dönemi sonuçları açıklandıktan sonra alınacağı kaydedilirken, programın uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar, önümüzdeki günlerde YÖK ve ÖSYM web sayfalarından ilan edileceği açıklandı.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLER PEDAGOJİK FORMASYON İSTİYOR

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, okullardaki Kur’an-ı Kerim, siyer ve temel dini bilgiler derslerine beden eğitimi öğretmenlerinin girdiğini belirterek, ellerinden alınan pedagojik formasyon hakkının geri verilmesini istedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Artık şu anda mevcut öğrenciler yani bizim alan öğretmenlikleri dediğimiz öğretmenlikler bakımından öğrenci yetiştiren branşlarda, fakültelerde öğrencilere, öğrencilikleri boyunca da formasyon eğitimini, formasyon sertifikası programını mümkün kılacağız" dedi.
Çetinsaya, YÖK'ün, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları hakkındaki açıklamasıyla ilgili olarak, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bu konuda uzun süredir çalışmalar yürüttüklerini ve bütün paydaşların görüşlerini almaya, onları değerlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Çetinsaya, her seferinde de Milli Eğitim Bakanlığının politikalarıyla paralel kararlar almaya, Milli Eğitim Bakanlığının vizyonu doğrultusunda politikalar geliştirmeye o konuda uyumlu bir politika izlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Çetinsaya, bütün paydaşların görüşlerini alarak bir dizi politika gerçekleştirmeye çalıştıklarını ve bunlardan bir tanesinin merkezi sistemle formasyonu gerçekleştirmek olduğunu anlatarak, "Eskiden çünkü sadece not ortalamasıyla öğrenciler formasyona yerleşiyorlardı ve bu sınavları, yerleştirmeleri üniversiteler kendileri gerçekleştiriyorlardı. Fakat bunun adaletsiz bir sistem olduğuna dair hem öğrencilerden hem de üniversitelerden çokça başvuru aldık. Mutlaka merkezi yapılması gerektiği ve adaletli bir şekilde yürütülmesi gerektiği konusunda bize hep öneriler geldi" bilgisini verdi.
Gökhan Çetinsaya gelen önerileri değerlendirdiklerini ve Eylül 2013'deki genel kurullarında bu doğrultuda kararlar aldıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Üniversitelerden toplanan kontenjanlar bağlamında formasyon sertifika programları merkezi yerleştirmeyle yapılacak. Sınavın merkezi yapılmasına ve öğrencinin not ortalaması yanında ALES'in de payının olmasına karar verildi. Hatta ücretin de sabit olmasına... Bu da aslında çok önemli birşeydi. Çünkü geçmişte de bu tür şikayetler vardı. Her üniversite farklı bir fiyat politikası izliyor diye. Biz dedik ki, ikinci öğretimin belli bir nispetinde olabilir. Vakıf, özel devlet demeden herkes için bunun sosyal sorumluluk olduğunun da altını çizerek, bir asgari ücret de belirledik, herkese eşit."

Üniversitelerden o dönem topladıkları taleplere göre 20 bin kontenjana ulaşabildiklerini ifade eden Çetinsaya, "Fakat 60 bin başvuru oldu ve biz tekrar çalışmaya başladık. Bu arada not dönüşüm tablolarının adil olmadığına dair eleştiriler gelmeye başladı" diye konuştu.
Çetinsaya, bunlar üzerinde incelemeler ve çalışmalar yapmaya başladıklarını ve sonuçta formasyon sertifika programları konusunda yeni bir politika geliştirmeye karar verdiklerini belirtti.

- Kontenjanların minimumda tutulması
YÖK Başkanı Çetinsaya, kontenjanları minimumda tutmaya çalışmanın beklenti düzeyini daha da artırdığını gördüklerini söyledi.
Adaylarda bir takım sosyal rahatsızlıklara, sorunlara da yol açtığını gördüklerini dile getiren Çetinsaya, şöyle devam etti:

"Formasyonun bu manada herkesin hakkı olduğunu düşündük. Türkiye'nin yeni bazı branşlarda gerçekten daha çok sayıda öğretmene de ihtiyacı var. Bu bakımdan kişilerin öğrencilikleri döneminde de aslında formasyon alabilecekleri düşüncesini tartıştık. Bütün bu tartışmanın daha sağlıklı olması ve Milli Eğitim Bakanlığının politikalarına da uyumlu olması için sayın Bakanımızı da kurula davet ettik. Onun başkanlığında yapılan toplantıda bütün bu bu konuları masaya yatırdık dün yaptığımız genel kurul toplantısında.

Ana hatlarıyla iki konuda karar verdik. Birincisi alan öğretmenlikleri dediğimiz öğretmenliklerde ki bu sadece fen edebiyatlar, sadece ilahiyatlar sadece güzel sanatlar değil, çok farklı branşlarda alan öğretmenleri olunabiliyor. Burada okuyan öğrencilerimizin öğrencilikleri süresince çeşitli mekanizmalarla ya müfredatlarının bir parçası olarak ya yaz okulları veya ayrı, farklı mekanizmalarla öğrencilikleri müddetince de bu formasyonu alabilmelerinin doğal olduğuna... Bunun için en kısa zamanda yani bu 2014 yılı içerisinde yürürlüğe girecek şekilde bir model geliştireceğiz.

Artık şu anda mevcut öğrenciler yani bizim alan öğretmenlikleri dediğimiz öğretmenlikler bakımından öğrenci yetiştiren branşlarda, fakültelerde öğrencilere öğrencilikleri boyunca da formasyon eğitimini, formasyon sertifikası programını mümkün kılacağız.

Bu bir kere bence öğrencilerimiz açısından sevindirici bir haber ve Türkiye'nin yarınları bakımından da önemli. Üzerinde çalışılıyor, bir iki ay içerisinde netleşecek. Bizatihi bunun kendisi önemli bir karar. Çünkü böyle bir şey yoktu. Ya müfredatlarının bir parçası olarak mevcut derslerine yeni dersler eklemek suretiyle veyahutta yaz okulları yoluyla olabilir. Uzmanların çalışması, kafa yorması lazım. Ama bunu 2014 yılı içerisinde mümkün kılacağız."

Çetinsaya, şu anda başvurusunu yapmış 20 bin kontenjan için yarışan 60 bin adaya verecekleri bir müjde olduğunu belirterek, "Biz bu 60 bin başvuruyu da 2014 yılı içerisinde karşılama kararı aldık. Tekrardan üniversitelerden talep istedik, 1-2 aylık gecikme bu sebeple meydana gelmiştir" diye konuştu.
Sonuçta 2014'ün bahar döneminde 30, güz döneminde 30 bin olmak üzere iki grupta, 60 bin başvuruyu karşılama kararı aldıklarını anlatan Çetinsaya, şunları kaydetti:

"Adayların bunun en doğal hakkı olduğu kararını aldık. Böylece rahatlıkla formasyona 60 bin kontenjan diyebiliriz. Tabii ki ayrıntıları var bunun. Tekrardan birkaç gün içerisinde şu andaki mevcut kılavuzlar yenilenecek. Adaylara tekrar açılacak. Birkaç gün içerisinde denilecek ki bu yeni kontenjanlar ışığında tercihlerinizi yenileyebilirsiniz. Başvurmayı unutanlar varsa, tekrar başvurabilir. Adayları Şubat 2014'de ilk grubunun eğitimlerine başlayacak şekilde yerleştirmelerini yapacağız. İkinci grubun da başvurularını mayıs ayında alıp, onları da eylül bağlamında hemen eğitimlerine başlatacağız."

- "Neden bütün talepleri karşılayamıyorsunuz?"

"Neden bir anda bütün talepleri karşılayamıyorsunuz?" diye bir soru sorulabileceğini dile getiren Çetinsaya, şöyle devam etti:
"Bunun da sebebi, kapasite meselesi. Yani biz bu eğitimi verebilecek bölümlere, hoca sayılarına ve sınıf kapasitelerine bakıyoruz talepleri karşılamada. Topladığımızda da gerçekten de yaklaşık 30 binlik bir kapasite çıktı, o yüzden ikiye böldük. Biliyorsunuz geçmişte bu 15-16 bindi, bu sene 20 bin oldu. Neden bu sene ani bir politika değişikliği... Bu aslında ani bir politika değişikliği değil. Bu bizim son bir yılda aldığımız kararları bütünleyen bir karar.

O da şu anda Milli Eğitim Bakanlığınca çalışmaları tamamlanıp, Bakanlar Kuruluna sunulmakta olan yahut sunulmuş olan yeni öğretmen yetiştirme stratejisiyle alakalı. O bakımdan onun ışığında da düşünüldüğünde bunun yararlı bir politika olacağını değerlendirdik."
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, sayıları kısma yoluna gittikçe, kapasiteyi sınırlı kullandıkça adaylardaki beklenti düzeyinin çok daha arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Diyelim ki 20 bin kişilik bir kontenjan verdik. 60 bin kişi başvuruyor. Bu eğitimi alan 20 bin kişi kendilerini hemen yarın atanmak üzere aday olarak görüyor. Öbür 40 bin kişi de bunalıma giriyor. Halbuki ülkemizdeki öğretmenlik stratejisi farklı. Formasyon alanın atandığı dönem yok artık alan bilgisi isteniyor. Arkasından bu yeni stratejide tezsiz yüksek lisans dahil farklı mekanizmalar öngörülüyor.

Yani biz bu tarz bir sertifikayı herkesin doğal hakkı olarak görüyoruz. Kutsallık atfedilen, herkesin yarıştığı, bunalıma girdiği bir mekanizma olsun istemiyoruz. Öğretmenlik yapsa da yapmasa da herkesin alacağı bir formasyon sertifika programının ona çok şeyler katacağını düşünüyoruz. Türkiye için anlamlı, hayırlı bir bir karar olarak değerlendiriyorum. Bütün arkadaşlarımıza hayırlı olsun."

Konular