Memur Adayları Bu Nedenle Atanamayacak!



ÖSYM tarafından yapılan merkezi ve kurumsal yerleştirmelerde, kamu kurumları, öğrenim kodlarını kullanarak hangi kadroya hangi bölüm mezunlarının yerleşeceğini belirlemektedir.

Kurumlar, bunun yanında öğrenim kodları ile birlikte bilgisayar sertifikası, sürücü belgesi, avukatlık staj belgesi, yabancı dil belgesi sahibi olmak gibi özel koşulları da isteyebilmektedir.

Sorun nasıl oluşuyor?

ÖSYM sistemi, tercihlerde öğrenim şartı açısından alan kontrolü yapmaktadır. Yani, çevre mühendisi istenen kadroya kamu yönetimi mezunu aday tercih yapamamaktadır. Her aday sadece kendi öğrenim kodunun yer aldığı kontenjanları tercih etmektedir.

Fakat ÖSYM sistemi, adayların özel koşul kodlarına sahip olup olmadığını kontrol etmemektedir. Bunun sonucunda da öğrenim koşulunu taşıyan adaylar, özel şartı taşımadıkları halde (kasten, bilinçsizlikle, dikkatsizlikle, ilgisiz kişilerin " bir şey olmaz" şeklindeki yönlendirmeleriyle) bu kadroları tercih etmektedir.

ÖSYM özel şart kontrolü yapmadığı için bu adaylar puanları yetmesi durumunda bu kadrolara yerleşmektedir fakat kurumlar tarafından atamaları yapılmamakta ve puanları da yanmaktadır. Hem de şartları sağlayan başka adayların yerleşmesi de engellenmekte ve kadrola boşa gitmektedir.

Örneğin, B sınıfı sürücü belgesi istenen şoför kadrosuna, C seviyesi yabancı dil istenen bir enformasyon memuru kadrosuna bu belgelere sahip olmayan adaylar puanları yüksek olduğu için yerleşmesine rağmen kurumlar tarafından atamaları yapılmamaktadır.

ÖSYM bazı belgelerin kontrolünü yapabilir

ÖSYM, adayların mağdur olmaması için ilgili kurum ve şirketlerle görüşerek bu sorunu çözebilir.

Sertifikalar için; nitelik kod kılavuzunda yer alan sertifikaların "MEB onaylı" olması gerekiyor. Yani MEB'den izin almadan kimse bu sertifikaları veremiyor. MEB, bu kurum ve şirketler için verilen sertifikaların kaydını tuttuğunu düşünüyoruz. (tutulmuyorsa da zor bir şey değil tutulabilir.)

ÖSYM bu konuda MEB ile anlaşma sağlayarak adayların TC kimlik no ile ilgili sertifikaya sahip olup olmadığını ve kaç yıldır sahip olduğunu görerek, eğer ki belge yoksa, adayın daha tercih sırasında o kadroyu tercih yapmasını engelleyebilir.

Ehliyet için; ehliyet Emniyet Genel Müdürlüğünden verilmektedir. Tercihlerde ise ehliyete sahip olmak ya da ehliyete 2-5 yıl sahip olmak koşulları bulunmaktadır. ÖSYM, bu konuda EGM ile protokol imzalayarak TC kimlik no ile adayın ehliyetini ve kaç yıldır bu ehliyete sahip olduğunu inceleyebilir. Şartları taşımayan adayı ise tercih sırasında engelleyebilir.

Yabancı dil belgeleri için; YDS'yi ÖSYM zaten kendisi yapmaktadır. TOEFL ve diğer özel sınavlar için ise ilgili kurumlarla protokol imzalayarak bu sınavlardan A-B-C-D-E seviyesinde YDS'ye denk puan alanları ÖSYM'ye bildirebilir. ÖSYM de bu bilgiler üzerinden daha tercih aşamasında adayın bunlara sahiplik durumunu kontrol edebilir.

Adayların ve ailelerin tek isteği "mağdur olmamak"

Geleceğini kurtarmak için kitaplara ve kurslara paralar döken, gece gündüz ders çalışan adaylar ve onların aileleri, ne de olsa olacağı için ÖSYM'den soruları önceden vermemesini istemiyorlar, ayrıca umudu kestikleri için kopyasız bir sınav yapılmasını da beklemiyorlar... Artık istedikleri şey şu ki; "çalıştık, uğraştık, yüksek puan aldık... bari bu puan ile şartları taşımayan bilinçsiz adaylar yüzünden boşta kalmayalım..."

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir