Valilik bünyesinde çalışan il müdürleri hangi ek göstergeyi alır?



Valiliklerde görevli aynı ünvanlı müdürlere farklı ek gösterge oranlarının uygulanması kanun önünde eşitlik ilkesini zedeler.

Sayıştay'ın 2016 yılı İçişleri Bakanlığı denetim raporunda, valilikler bünyesinde çalışan il basın ve halkla ilişkiler müdürleri, il mahalli idareler müdürleri, il planlama ve koordinasyon müdürleri ve il yazı işleri müdürlerinin aynı hukuki statüde bulunmalarına rağmen, farklı ek göstergeler üzerinden maaş aldıkları tespit edilmiştir.

Sayıştay denetim raporunda, 657 sayılı Kanun ve ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek göstergelere göre; valiliklerde çalışan il mahalli idareler müdürlerinin, il yazı işleri müdürlerinin, il basın ve halkla ilişkiler müdürlerini ve il planlama ve koordinasyon müdürlerinin bakanlık il müdürü olarak kabul edilmeleri halinde, Ankara, İzmir ve İstanbul'da görev yapıyorlarsa 3600, diğer vilayetlerde görev yapıyorlarsa 3000 ek gösterge üzerinden; söz konusu unvanlara haiz görevlilerin bakanlık il müdürü olarak kabul edilmemeleri durumunda ise, 1 inci dereceden aylık alıyor ve yükseköğrenim görmüşlerse, 2200 ek gösterge üzerinden aylık almaları gerektiği ifade edilmiş, Ancak yapılan incelemelerde aynı statüde olan müdürlüklerin ek göstergeleri arasında farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir. Örneğin; İstanbul İl Yazı İşleri Müdürünün 3600 ek gösterge üzerinden maaş alırken, İzmir İl Yazı İşleri Müdürünün 2200 ek gösterge üzerinden maaş aldığı anlaşılmıştır.

Raporda, Valiliklerde görevlendirilen ve aynı statüde olan il basın ve halkla ilişkiler müdürleri, il mahalli idareler müdürleri, il planlama ve koordinasyon müdürleri ve il yazı işleri müdürlerinin farklı ek göstergeler üzerinden maaş almalarının, kanun önünde eşitlik ilkesini zedelediği ve bu durumun idare tarafından da kabul edildiği belirtilmiştir.

Mevcut durumun Maliye Bakanlığından alınan görüşlerde ve Danıştay 1. Dairesi Kararında uygulanması gereken ek göstergenin 2200, Sayıştay 3. Dairesin kararında ise 3000 olması gerektiği belirtilmesinden kaynaklandığının anlaşıldığı belirtilerek; farklı ek göstergeler üzerinden maaş ödemesinde bulunulmasının önüne geçilmesi ve aynı hukuki statüdeki kişilerin aynı ek gösterge üzerinden maaş almalarını temin edecek çalışmaların yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

Konular