İşçi iken memur olanlar hangi halde işçilik süresinin ikramiyesini alabilir?



6 yıl çalıştıktan sonra, 1996 yılında istifa edip başka bir kurumda memur olarak çalışmaya başlayan kimse, işçilik sürelerine emekli ikramiyesi alabilir mi?

SORU: Sayın Yetkili; 20.08.1990 yılında Belediyede işçi olarak başladım.16.05.1996 yılına kadar çalıştım.Başka bir kurumda açılan memur sınavını kazanarak 24.05.1996 tarihinde memur olarak işe başlamam gerektiği belirtildi.Ben de 16.05.1996 tarihinde Belediyeye istifa dilekçesi verdim,20.05.1996 tarihinde istifamın kabul edildiği bildirildi.

İşçi olarak çalıştığım süre halen çalıştığım Kamu kurumunda Emekli müktesebime sayıldı ancak kıdem tazminatım için olmaz dediler.Ben 21 yıldır fazladan emekli keseneği ödüyorum bu durum sadece emekli maaşınımı etkileyecek bu süre memur tazminatıma ilave edilmeyecek mi? Saygılar sunar,cevap beklerim.

CEVAP: İşçi iken memur olanlar hangi halde işçilik süresinin ikramiyesini alabilir? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

İş Kanunu Madde 14 şartlarına göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce istifa etme durumlarında kıdem tazminatı ödenmemektedir.

Kıdem tazminatı ödemesi yapılabilmesi için 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi olarak başlayanlar ve bu tarihten sonra istifa ettikleri tarihte 15 yıllık sigortalılık süresi bulunanlar ancak belirli şartlar dahilinde kıdem tazminatı alabilmektedirler.

Memurlar, kamu işyerlerinde işçilikte geçen sürelerine memur olarak emekli olduklarında emekli ikramiyesi alabilirler. Yalnız ikramiye alabilmenin koşulları olarak:

İşçilikten ayrılırken 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde belirtilen şartları taşımış olmaları ve bu şartları taşımakla birlikte kıdem tazminatı olarak herhangi bir tutarın alınmamış olması gereklidir. Yani, askerlik için ayrılma, emekliliğe hak kazanılma, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa, vefat, işveren tarafından haklı sebep olmadan işten çıkartılması gibi durumlar.

Peki, işçi iken memurluğa geçenlerin kıdem tazminatları nasıl ödenir:

Aynı işyerinde işçi iken aynı işyerine veya farklı işyerine memur olarak göreve başlayana kıdem tazminatı ödenebilir mi?

1- Aynı işyerinde memur olarak göreve başlanılması:

Genel olarak, aynı işyerinde işçi iken çalışanlar, aynı işyerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemlerle memur olarak göreve başlayabilmektedirler. Bu şekilde atanabilmesi içinde işçiler istifa etmekten ziyade işverenler işçilerin çalışma sözleşmelerini iptal etmek durumunda kalabilmektedirler. İstifa ettiklerinde işçilerin kıdem tazminatı hakları şayet 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmündeki kurallara girmiyorsa ödenmemektedir. Ancak, işverenler memur ataması yapabilmesi için işçilerin sözleşmelerini fesh etmek durumunda kalacaklarından, işçilikte geçen sürelerine emekli olduklarında emekli ikramiyesi ödenebilmesi hakkı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda olanların işçilik sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

2- Aynı işyeri dışında başka bir işyerinde göreve başlanılması:

İşçiler çalıştıkları işyerinden başka bir işyerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemler neticesinde memur olarak göreve başlamışlarsa işçilikte geçen sürelerine kıdem tazminatı veya emekli ikramiyesi ödenebilmesi için;

- İstifa nedeninin 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmündeki kurallara girmesi gerekmektedir.

- İstifa nedeni kıdem tazminatı ödenmesi için geçerli olmuşsa, istifa ettiği kurumun kıdem tazminatı ödemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Şayet, kıdem tazminatına müstehak olmuş, ancak işveren buna bir ödeme yapmamışsa, memur olarak emekli olduğunda ikramiye tutarlarını alabilecek olmalarıdır. Bu uygulama, işçilerin lehine olduğu gibi aleyhine de olabilmektedir.

Lehe olan durum, istifa ettiklerinde kıdem tazminatı şartlarını taşısalar bile kıdem tazminatı tutarı almamışlarsa emekli olduklarında memurların emekli ikramiyesi hesaplama sistemine dahil olup, işçilikte geçen sürelerine emekli ikramiyesi alabilecek olmalarıdır.

- Aynı kurumda memurluğa geçilmemesi, istifa edilerek başka kuruma geçilmesi nedeniyle emekli ikramiyesi alınamayacağını değerlendirmekteyiz.

İster, aynı kurumda ister farklı kurumda memur olanların aleyhlerine olan durum ise; kamu işçileri istifa ettiklerinde kıdem tazminatı almaya hak kazanmışlarsa, kıdem tazminatları almakta oldukları ücretlere göre belirlenmektedir. Ancak, istifa edip aynı kurumda veya farklı kurumda memur olarak atandıklarında kıdem tazminatı almamışlarsa, memur olarak emekli olduklarında, hesaplama aldıkları ücretler üzerinden yapılmayıp, memur emekli ikramiyesi hesaplama sistemine dahil olmalarıdır. Zira memurlar için emekli ikramiyesi hesaplama sistemi aldıkları görev ücretleri üzerinden yapılmamaktadır. Bu şekilde uygulama çalışanın alacağı ücreti azaltmaktadır..

Bu bağlamda durumunuz hakkındaki sonuç değerlendirmemiz:

Sizin istifa edip aynı kurumda değil de başka bir kurumda memurluğa başlamanız nedeniyle işçilik sürelerinize bir tutar alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

Konular