Güvenlik soruşturmasını kim olumsuz sonuçlandırır?



Bir kamu kurumuna atanacak adayın güvenlik soruşturmasının olumlu veya olumsuz olmasına, atamayı yapacak kamu kurumu karar verir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunda ve diğer mevzuatta yapılan değişiklik uyarınca, kamudaki görevlere atanacaklara güvenlik soruşturması uygulanmaktadır.

Ancak kamuoyunda güvenlik soruşturmalarıyla ilgili olarak yanlış bir kanı bulunmaktadır.

Güvenlik soruşturmasında, kişinin emniyet tarafından halen aranıp aranmadığı, kolluk kuvvetleri (emniyet ve jandarma) ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesine bakılmaktadır.

Dolaysıyla örneğin A kamu kurumuna atanacak adayın güvenlik soruşturması için Emniyete yazı yazı yazılır ve bu yazı üzerine kişinin kendisi ve ailesiyle ilgili hem emniyet, istihbarat kayıtlarındaki veriler hem de adli sicil kaydındaki bilgiler bir dokuman olarak hazırlanır.

Ancak hazırlanan bu doküman sadece bilgileri ihtiva eder. Bilgilerin bulunduğu bu doküman A kurumuna gelince, A kurumunda bir komisyon oluşturulur ve bu komisyon, bilgilere bakarak güvenlik soruşturmasının olumsuz olup olmayacağına karar verir.

Örneğin aday MEB'e atanacaksa, güvenlik soruşturması emniyet tarafından yapılır ve gerekli bilgiler MEB'e iletilir. Bu bilgilere göre atama yapılıp yapılmayacağına MEB'de oluşturulan komisyon karar verecektir.

Güvenlik soruşturmasının olumsuz olup olmayacağıa, atamayı yapacak kamu kurumu karar verdiği için de uygulama farklılıkları oluşmaktadır.

Konular