Kaymakamlık için yaş sınırı kaç?



Yıllarca eğitim alıp emek harcayan Kenan Akbulut, 35 yaş sınırına takılarak kaymakamlık hayallerine kavuşamamanın acısını yaşıyor.

Geçtiğimiz yıl bir otelde çalışan Kenan Akbulut, KPSS A grubundan kaymakamlık sınavına girebilmek için mesleğini bırakıp kendini çalışmaya verdi. Ancak KPSS A grubu ve kariyer, hakimlik-kaymakamlık mesleğine giriş şartları arasında 35 yaşını doldurmamış olma şartının aranması, 36 yaşındaki Akbulut'un önüne bir engel olarak çıktı. Sınav türüne göre sırasıyla KPSS, kurum sınavı, kurum mülakatı ve bazı meslekler için YDS gibi aşamalardan geçmek zorunda kalan adayların birden fazla yılı bu uğurda gözden çıkardığını ifade eden Akbulut, "Tüm bu zorlu süreçlerden geçerek mesleklerine adım atmak isteyen ben ve benim gibi adaylar 35 yaşını doldurmamış adaylar aranması sebebiyle büyük mağduriyet yaşıyorlar. Biz, bu mesleği yapmak isteyenler, yıllardır mağduruz. Bu mağduriyetin giderilmesi için yaş şartının kaldırılmasını veya esnetilmesini istiyorum. Biz, bu mesleği yapmak isteyenler, yıllardır mağduruz.

Mesela bazı kamu kurum ve kuruluşlarında 'kurum içi uzmanlık' adı altında sınavlar ile 35 yaş üstü birçok kişi işinin ehli olsun olmasın kariyer mesleğine adım atıyorlar. Yani kurum içindeki 35 yaşını aşmış kişilere kariyer basamakları açılırken eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde biz adaylara mağduriyet yaşatılıyor. Yıllar önce engellilere uygulanan yasağa benzer bir yasak bu" şeklinde konuştu. OHAL'in hala devam etmesi sebebiyle de rutin olarak devam eden alımların kesintiye uğradığını, bu nedenle 2015 ve 2016 KPSS'ye giren adayların aldıkları iyi puanların ziyan olduğunu ifade eden Akbulut, "Anayasanın 50. maddesinde yer alan 'Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz' ibaresine dayandırılarak bu yaş kararı alınıyor. Ancak bu KPSS A grubu kariyer meslekleri ile hakimlik ve kaymakamlık gibi zihinsel nitelikte bilgi beceri isteyen meslekler için uygulanan yaş şartının sebebi olarak gösterilemez. Kanundaki bu uygulama 35 yaşını geçenlerin zihinsel faaliyetlere dayalı memurluk, uzmanlık, hakimlik, kaymakamlık mesleklerini yapamaz gibi bir algı oluşturuyor" dedi.

"ANAYASAYA AYKIRI"

Yaş mağduriyetleri ile ilgili çarpıcı bir iddiada bulunan Akbulut, "Ülkemizde yaşanan bir takım olaylar neticesinde 28 Şubat mağdurları adı altında bir mağduriyet oluştu. Bu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için sınavlara ya da memurluğa girişte yaş şartı uygulaması kaldırıldı, yaştan muaf tutularak sınavlara girmeye hak kazandılar. Anayasanın 70.maddesinde yer alan 'Görevin gerektirdiği nitelikler' bakımından düşünüldüğünde uygulanan yaş şartı, sınav hakkını sınırlayan ve anayasaya, kamu ve haklarına aykırı bir uygulama bana göre" ifadelerini kullandı. Kenan Akbulut sözlerine şu şekilde devam etti; "Kamu kurum ve kuruluşlarındaki verimlilik unsurunun yaş şartı ile bir ilgisi yoktur. Devletimizin 35 yaş mağduriyetini en kısa zamanda giderip bizlerin, yapılacak olan KPSS A grubu kariyer meslekleri ile hakimlik kaymakamlık sınavlarına katılımımızı sağlayacağı, bahsettiğim nedenlerden dolayı 35 yaş şartı uygulamasını esneteceği veya kaldırılacağı inancındayım."

Konular