Açıkta iken görevine iade edilen, mali haklarını neden alamaz?



Eğer soruşturma bitmemiş ise, açıkta olan memur göreve iade edilse dahi, mali haklarını, 657 sayılı kanunun 143. maddesinde yer alan hüküm nedeniyle alamaz.

SORU : İyi akşamlar. Fetö şüphesi ile 16 ay açıkta kaldım. Kovuşturmaya dair karar aldım ve görevime başladım. Fakat kurumum geriye dönük mali haklarımı vermiyor. Neden diye sorduğumda dmk 141 ve 143.maddeye göre alamazsın çünkü idari soruşturman var diyorlar. Başka kurumlar mali hakları ödemiş. Bence dmk maddesini yanlış yorumlama söz konusu

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Cezai kovuşturma ve disiplin kovuşturmasının bir arada yürütülmesi" başlıklı 131. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Aynı olaydan dolayı memur hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez. Memurun ceza kanununa göre mahküm olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz."

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Görevden uzaklaştırılan veya görevinden uzak kalan memurların hak ve yükümlülüğü" başlıklı 141. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. 143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir."

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Memurun göreve tekrar başlatılması zorunlu olan haller" başlıklı 143. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce:
a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;
b) Yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilenler;
c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;
ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;
Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır."

Sonuç ve Değerlendirme;

Ceza soruşturması sonucu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına (ceza mahkemesinde yargılanmaya gerek olmadığına) dair karar verilmesi idari soruşturmayı bağlayıcı nitelikte değildir. İdari soruşturmanın sonucunda;

a.Disiplin cezası alınmaması

b.Memurluktan çıkarılma dışında bir disiplin cezası alınması durumunda açıkta kalınan sürelere ilişkin mali hakların ödenmesi gerekir.

Memur hakkında disiplin soruşturması sona ermeden açıkta kaldığı sürelere ilişkin mali hakların ödenmesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 143. maddesine aykırılık teşkil eder.

Devlet Personel Başkanlığının 15.04.2009 tarih ve 5638 sayılı görevine iade edilen ancak soruşturması devam eden personelin açıkta kaldığı sürede kesilen maaşının ödenip ödenmeyeceği ile kıdem ve terfiinin yapılıp yapılmayacağı hakkındaki görüşünde de soruşturma sonucunun beklenmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.

Konular