Taşeron kadronun devlete maliyeti olacak mı?



900 bin kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesinin ayrıntıları netleşti. Kadroya geçenler bulunduğu yerde mevcut işini yapmaya devam edecek. İşçilerin hak kaybı olmayacak. Kazandıkları kıdemleri korunacak.

Taşeron düzenlemesi kamuda büyük heyecan yarattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 450 bin kişinin tam kadro alacağını belirterek, "Merkezi yönetim kapsamında genel bütçeyle düzenlenen kamu kurum, kuruluşları, bakanlıklar, sosyal güvenlik kuruluşlarında çalışan 450 bin kişi 'ama'sız, fakat'sız, şartsız 657 sayılı Memurlar Kanunu içinde 4D statüsüyle kadrolu işçi olarak kamuya geçmiş olacak" mesajı verdi. İşte düzenlemeye ilişkin detaylar:

52 GÜNLÜK TEDİYE

Kadroya geçenler bulunduğu yerde mevcut işini yapmaya devam edecek. Kadroya kendi maaşlarıyla geçecek olan işçilerin hak kaybı olmayacak. Kamuya geçen 450 bin işçiye yasa gereği 52 günlük ilave tediye (52 günlük ilave tediye kamuda çalışanlara verilen bir ücret) verilecek. Kazandıkları kıdem korunacak. En son çalıştıkları işyerindeki kıdemler dikkate alınacak, yıllık izin gibi hakları da korunacak.

EĞİTİM KRİTERİ YOK

Eğitim kriteri, yaş şartı aranmayacak, kadroya geçişlerde sınav uygulanacak. Herkes bulunduğu yerde işini devam ettirecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetin aksamasına izin verilmeyecek. Bu nedenle tayin hakkı olmayacak, yer değişikliği yapılmayacak. Emekli olup da kamu da çalışmayı sürdürenler geçiş yapmayacak. Emeklilik yaşı gelmeyen, primi dolmayanlar için herhangi bir yaş kriteri uygulanmayacak. Emekliliği gelinceye kadar kamuda çalışabilecekler.

SENDİKAL DENGELER GÖZETİLDİ

Yapılan düzenlemede işçi, memur sendikalarındaki denge de dikkate alındı. Mevcut sendikal örgütlülük muhafaza edilecek. Bakan Sarıeroğlu, bunun çalışma barışı, işyerlerindeki huzur açısından önemli olduğunu belirterek, "Bu konuda sendikalarımızın da herhalde bir çekincesi, bir itirazı olmayacaktır" dedi.

İMTİYAZLI ŞİRKETLER

Belediyelerdeki çalışanlar belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek. İl özel idarelerinde de imtiyazlı şirketler kurulacak, taşeron şirketler tasfiye edilecek. Çalışanlar belediyenin kuracağı şirkette işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla istihdam edilecek. Belediye ve il özel idarelerde iktisadi teşekküllerde çalışanların sayısı 100 bin. Halihazırda 100 bin kişi çalışırken, 400 bin kişi de iktisadi teşekküllerde çalışacak.

KILAVUZ HAZIRLANACAK

Yasaçıktıktan sonra kılavuzlar hazırlanacak. İlgili yerlere başvurular yapıldıktan sonra şartlara uygunluk açısından değerlendirme süreci olacak. İŞKUR aracılığıyla Maliye'nin vereceği vizeyle kadrolu işçi alımı yapılacak. Mevcut sistemdeki sınav kriterleri geçerli olacak. KPSS istenmeyecek. Taşeron düzenlemesinin, ne kadar süreyle ve hangi tarihe kadar çalışanları kapsadığına ilişkin ayrıntılar da bu hafta netleşecek.

5 SORU 5 CEVAP

Kadroya geçenlerin maaşları ne olacak? Kadroya geçenler bulunduğu yerde mevcut işini yapmaya devam edecek. Kendi maaşlarıyla geçecek olan işçilerin hak kaybı olmayacak. Kazandıkları kıdem korunacak.

Kriterler neler? Eğitim kriteri, yaş şartı aranmayacak. Kadroya geçişlerde sınav uygulanacak. Güvenlik soruşturması olacak.

Tayin hakkı olacak mı? Herkes bulunduğu yerde işini devam ettirecek. Kamuda hizmetin aksamasına izin verilmeyecek. Bu nedenle tayin hakkı olmayacak.

Emeklilerin durumu ne olacak? Emekli olup da kamuda çalışmayı sürdürenler geçiş yapmayacak. Emeklilik yaşı gelmeyen, primi dolmayanlar için herhangi bir yaş kriteri uygulanmayacak.

Devlete maliyeti olacak mı? Taşeron firmalardan alınan hizmetlere karşılık hak ediş, kar payı ve bazı gider ödemeleri son bulacak. Devletin de yükü hafifleyecek.

Konular