Hukuku aykırılık saptanmış ise çalışılmayan döneme ait döner sermaye ödenir mi?



Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Sağlık Bakanlığında çalışmakta iken Tarım Bakanlığına atanan ancak bu naklen ataması mahkeme kararıyla iptal edilen olayda, Sağlık Bakanlığına dönen memurun, çalışmadığı döneme ait döner sermayeleri alabileceğine karar verdi.

20004 yılında 5179 sayılı Kanunun geçici 4. maddesiyle, Sağlık Bakanlığında çevre sağlık teknisyeni olarak görev yapan sağlık memuru unvanlarında çalışan personelin Tarım Bakanlığına devredilmesi kararlaştırılmıştır.

İlgili düzenleme şu şekildedir:

"Geçici Madde 4 - Sağlık Bakanlığında "Çevre Sağlığı Teknisyeni" olarak görev yapmakta olan "Sağlık Memuru" unvanlı kadrolarda görev yapan personelden Sağlık Bakanlığınca belirlenecek beşyüz adet personel, kadroları ile birlikte, en geç altı ay içerisinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilir. Devir işlemleri tamamlanan beşyüz adet sağlık memuru kadroları 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Sağlık Bakanlığına ait bölümünden çıkarılarak aynı Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bölümüne eklenmiş sayılır."

Ancak bu madde kapsamında yapılan devirler daha sonra açılan davalarla iptal olmuş ve personel Sağlık Bakanlığına geri dönmüştür. Sağlık Bakanlığına dönen personel, 2004 ila 2009 yılları arasındaki döner sermayeye katkı paylarını istemiş, idare ise o dönemde çalışmadıkları için bu ödemeleri vermemiştir. Açılan davada, Danıştay'ın en üst karar organı olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, fiilen çalışmamanın, hukuka aykırılığı saptanan naklen atama işleminden kaynaklandığını belirtmiş ve döner sermayelerin ödenmesine gerektiğine karar vermiştir.

Konular