Yemek yardımı kesintisi eksik yapılabilir mi?
Sayıştay 5. Dairesi, Ankara, İzmir ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin birinde yaşanan olayda, yemek yardımı kesintisini yapamayan üst yöneticilere zimmet kararı çıkardı.
Mevzuata göre, yemek maliyetinin yarısının personelden alınması gerekmektedir. Ancak 2015 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda yer alan hüküm gereğince, Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde, personelden yemek maliyetinin üçte birinin alınması gerekmektedir.
Bu üç büyükşehirde yaşanan olayda, belediye daha az tutarda yemek yardımı kesintisi yapmış, Sayıştay yaptığı tespit üzerine de zimmet çıkarmıştır.
İŞTE SAYIŞTAY KARARI
Belediyede çalışan ve Belediye Yemekhanesinde yemek yiyen personelden, mevzuatta öngörülen yemek yardımı kesintisi yapılmaması neticesinde ........... TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Yiyecek Yardımı" başlıklı 212 nci maddesinde, "Devlet memurlarının hangi hallerde yiyecek yardımından ne şekilde faydalanacakları ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esaslar Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlıyacakları bir yönetmelik ile tesbit olunur" hükümlerine yer verilmiştir.
Bu madde doğrultusunda 19.11.1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nde, Devlet memurlarının yiyecek yardımından hangi hallerde, ne şekilde faydalanacakları ve yardımın uygulanması ile ilgili esaslar belirtilmiştir.
Mezkur Yönetmeliğin "Yemek Servisi Giderleri" başlıklı 4 üncü maddesinde, "Yiyecek Yardımının gerektirdiği giderler yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, bu yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır. Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır. Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır" hükümleri yer almaktadır.
6583 sayılı 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli "E" cetvelinde, "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi uyarınca yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere kurum bütçelerinden yapılan yemek yardımı Ankara, İstanbul ve İzmir illerinin büyükşehir belediyesi sınırları içinde görev yapan personel için yemek maliyetlerinin azami üçte ikisi olarak uygulanabilir" hükmü uyarınca yemek yiyen memur personelden yemek maliyetinin en az üçte biri oranında hesaplanacak katkı payının tahsil edilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede, Belediye Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülen yemekhane hesabında, kişi başı yemek maliyetinin 11,22 TL olarak belirlendiği, Bütçe Kanunu uyarınca personelden yapılması gereken kesintinin 3,74 TL'den düşük olmaması gerektiği, yemek yiyen her personel için kurum bütçesinden nakdi katkının yapıldığı; ancak mevzuat uyarınca yapılması gereken kesintinin eksik yapılmak suretiyle kamu zararına neden olunduğu; ayrıca sorumluların gönderdikleri savunmalardan, Raporda hesaplanan kamu zararının ..........TL'lik kısmının tahsil edildiği anlaşılmıştır.
Bu itibarla, Belediyede çalışan ve Belediye Yemekhanesinde yemek yiyen personelden, mevzuatta öngörülen yemek yardımı kesintisi yapılmaması neticesinde oluşan ........TL kamu zararının, .........TL'si tahsil edildiğinden, bu tutarla ilgili ilişilecek husus kalmadığına,
Geriye kalan .......TL kamu zararının Üst Yönetici ..........., Harcama Yetkilisi ......ve Diğer Sorumlu ..........'e,
Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle ödettirilmesine, anılan Kanunun 55 inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir