Bankacı olmak için neler yapmak gerekiyor?



Türk bankacılık sektörü, son yıllarda gençlerin gözde sektörü haline geldi. Bankacılık ile ilgili bölüm mezunlarının yanı sıra, bölümleri ile ilgili bir iş bulamamış binlerce yüksekokul mezunu da iş için bankaların kapısını aşındırmaya başladı. Hal böyle olunca da, bankalar ve finans kuruluşları üniversiteli genç işsizlerin adeta umut kapısı haline geldi.

Peki bankacı olmak için neler yapmak gerekiyor?

BANKACI KİMDİR?

Bankacı, banka ve finans kuruluşlarının para kaynakları ile ilgili servislerinde çalışan kişilere verilen addır. Banka ve finans kuruluşlarının ilgili bölümlerinde çalışmak için, aynı alanda eğitim veren okullardan mezun olmak gerekiyor. Ancak bankalar, sadece bankacılık ve sigortacılık ile ilgili bölümlerden değil, işletme, iktisat ve hukuk gibi okullardan mezun gençleri de bankacı olarak işe almaktadır. Dolayısıyla eğitim durumu, genellikle finans ile ilgili bölümlerden oluşmaktadır. Ancak alınacak personelin niteliğine göre de eğitim durumu değişiklik göstermektedir.

SABIRLI VE İYİ İLETİŞİM KURABİLEN KİŞİ OLMALIDIR

Bir banka personelinin 'bankacıyım' diyebilmesi için eğitimin dışında bazı özellikleri de bulundurması gerekmektedir. Öncelikle çok sabırlı bir yapıya sahip olması gerekiyor. Yeni nesil bankacıların, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sabır gösterebilen, dikkatli ve yeniliklere açık kimselerden oluşması gerekiyor. Ayrıca matematik ve ekonomi ile de ilgili olmadır. Çünkü bir bankacı yapacağı hesaplamalarda matematik bilgisini iyi kullanamaz ise çalıştığı banka için büyük problemlere yol açabilir. Ya da herhangi biri ile iyi iletişim kuramaz ise karşıdakinin problemini anlayamaz ve gerekli çözümü uygulamakta sorunlar yaşayabilir.

UZUN MESAİ SAATLERİ BULUNUYOR

Bankacı olmak isteyenlerin ikinci olarak göz önünde bulundurması gereken kural, uzun mesai şartlarında çalışmak olmalıdır. Çünkü, bankalar 17.00'da kapanır. Ancak işlemleri ise gece geç saatlere kadar sürer. Hesapların toplanması, kasaların kapatılması gibi birçok işlem geç vakitlere kadar çalışmayı gerektirir. Bunun dışında, bankacı olmayı hedefleyenlerin, yüksek performans hedefleri nedeniyle de 'stresli bir çalışma' ortamına da hazır olması gerekmektedir.

KARİYER PLANLAMASI NASIL YAPILMALI?

İyi bir bankacı olmak istiyorsanız, bunun planlamasını önceden yapmalısınız. Hatta kariyer planlamasını, lise ve üniversite çağlarından itibaren başlamalısınız. Kariyer planlaması için üniversite tercihinde Bankacılık ve Sigortacılık bölümü tercih edilmesi atılabilecek ilk adımdır. Yine bankalar finans ile ilgili olan İşletme, Kamu Yönetimi, Muhasebe ve İktisat gibi 4 yıllık üniversitelerden mezun olan adaylarda bankalar tarafından açılan personel alım sınavlarına katılım hakkı kazanmaktadır. Bankaların açtıkları yazılı sınavlardan gereken puanları alan adaylar sözlü mülakat aşamasına davet edilmekte ve bu aşamada da başarılı olan adaylar işe alınmaktadır.

AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Bankacı olmak toplumda size önemli bir konum sağlar. Bankacı olmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bankacı olmanın avantajları, özlük haklarının iyi olması, çifte maaş uygulamasının bulunması, çalışanların terfi haklarında diğer sektörlere göre büyük kolaylıklar sunulması ve yabancı ortaklı bankalarda performansa göre yurt dışında da çalışma imkânının sunulması yer almaktadır.
Dezavantajları ise çalışma koşullarının çok stresli olması, bankaların belirlemiş oldukları limitlere ulaşabilmek için çalışanlarına sürekli olarak baskıda bulunması ve bu hedeflere ulaşabilmek adına çalışma saatlerinin çok fazla uzaması ve bankadan hizmet alan kişilerin uygulamalara sert tepki göstermeleri nedeni ile sürekli olarak müşteriler ile istenmeyen diyaloglar yaşanmasından oluşmaktadır.

Dolaysıyla, her sektörde olduğu gibi bankalarda çalışmanın da zor ve güzel tarafları bulunmaktadır. Sizlerde bunları göz önünde bulundurarak kariyer planlamanızı yapmanız gerekmektedir.

Konular