Toplu sözleşmeler kaç yılda bir yapılır, hangi yılları kapsar?



Toplu sözleşmeler bugün itibariyle başladı. Görüşmeler kaç gün sürecek? İmza yetkisi kimde, Hakem kurulu ne demektir gibi soruların yanıtlarına bu dosyada yer verilecektir. Toplu sözleşmeyle ilgili beş soru, beş cevap...

4. dönem toplu sözleşmeleri 1 Ağustos itibariyle başladı. Görüşmeler bir ay boyunca sürebilecektir. İşte 1 ay boyunca sürecek görüşmeler özelinde beş soru ve beş cevap

Toplu sözleşmeler kaç yılda bir yapılır, hangi yılları kapsar?

Toplu sözleşme görüşmeleri son rakamı tek olan yıllarda yapılmaktadır. Bu yılki görüşmeler, 2018 ve 2019 yıllarını kapsamaktadır. (4688 sayılı Kanun, madde 31/1)

Görüşmeler kaç gün sürecek?

Toplu sözleşme görüşmelerine, ağustos ayının ilk işgünü başlanır. Toplu sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının alınması da dahil olmak üzere en geç ağustos ayının son işgünü tamamlanır. Yani görüşmeler Ağustos ayı süresince devam edecektir.

Hafta sonu tatil günleri hariç olmak üzere resmi tatil günlerine rastlayan günlerde toplu sözleşme görüşmelerine ara verilir. (4688 sayılı Kanun, madde 31/4)

Toplu sözleşmelerde imza yetkisi kimdedir?

2017 yılı toplu sözleşmelerinde yetki, kamu personelini ilgilendiren konularda Memur Sen'de, hizmet kollarında ise Memur Sen'e bağlı sendikalardır. (4688 sayılı Kanun, madde 29/3)

Yıllık izin gibi konular, toplu sözleşme içine girer mi?

Kanunun 28. maddesi şu şekildedir: "Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar."

Bu konusu tüm toplu sözleşmelerde tartışma konusu olmuştur. Ancak genel kanı, bu konuların toplu sözleşmeye konulamayacağı yönündedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Toplu sözleşmede uzlaşma olmazsa ne olur?

Toplu sözleşmede uzlaşma olmaması halinde bu durum bir tutanakla tespit edilir. Üç işgünü içerisinde Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulur. Hakem Kurulu 11 üyeden oluşmakta olup, bir üyesi hakimler arasından, 4 üyesi Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından; 4 üyesi sendikalardan, bir üyesi akademisyenler arasından Bakanlar Kurulunca ve bir üyesi sendikaların önerdiği akademisyenler arasından yine Bakanlar Kurulunca seçilmektedir.

Konular