Öğretmen yetiştirme sisteminde neler değişti?



Yapılan değişiklikle öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak; belirli alanlarda öğretmenlik programı tercihi, fakülteye girişten sonra yapılacak...Adayların mesleğe uygun olup olmadığı kurul tarafından belirlenecek; öğretmenliğe girişte adayların yalnızca KPSS'ye girmesi yeterli olmayacak, lisans başarısı, uygulama ve mülakat da esas alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) üç ayrı bakan döneminde gündeme gelen ve hazırlığı 5 yıl süren öğretmen yetiştirme sistemini baştan aşağı değiştiren, "Öğretmen Strateji Belgesi" dün yayımlandı.

Öğretmen yetiştirme sisteminde köklü değişiklikleri içeren, "Öğretmen Strateji Belgesi", eski Milli Eğitim Bakanları Ömer Dinçer ve Nabi Avcı dönemlerinde sıklıkla gündeme getirilmiş ancak bir türlü çıkarılamamıştı.

Yaklaşık 5 senedir merakla beklenen ve dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren strateji belgesinde yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

Öğretmen yetiştirmeye yönelik öğretim programları, uygulama ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak. Lisans programlarından mezun olanlara uygulanacak öğretmen yetiştirme programları da uygulama ağırlıklı hale getirilecek.

Öğretmen yetiştirmede belirli alanlarda program tercihlerinin, fakülteye girişten sonra yapılabileceği yeni bir sistem oluşturulacak.

Öğretmenlik mesleğine akademik gerekçelerle veya sağlık, psikoloji gibi nedenlerle uygun olmadığı oluşturulacak komisyonca tespit edilen eğitim fakültesi öğrencilerine diğer fakülte ve bölümlere geçiş imkanları sağlanacak.

'FAALİYET' STANDARDI

Öğretmen yetiştirmeye yönelik programların açılabilmesi ve faaliyetlerine devam edebilmesi için standartlar belirlenecek. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı, uluslararası ölçütlere uygun hale getirilecek.

İSTİHDAM MODELİ DEĞİŞİYOR

Mesleğe girişte adayların psikomotor ve duyuşsal becerilerini de göz önüne alan, "Öğretmen Yeterlikleri" çerçevesinde seçme sınavları ile lisans başarısı, ürün seçki dosyası, öğretmenlik uygulaması değerlendirmesi, mülakat değerlendirmelerini esas alan bir istihdam sistemi oluşturulacak.

Aday öğretmen olarak atanabilmek için gerçekleştirilecek sınavlara asgari puan şartı getirilecek. Öğretmen projeksiyonuna göre öğretmen ihtiyacına yönelik olarak her alana ilişkin doluluk oranları her yıl kamuoyu ile paylaşılacak. Üniversitelerin kontenjanları bu ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenecek.

Öğretmen Yeterlikleri çerçevesinde bir performans yönetim sistemi kurulacak. Performans sonuçları, öğretmenin mesleki gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tedbirlerin alınması, kariyer gelişimi, terfi, hizmet puanının hesaplanması gibi alanlarda kriter olarak kullanılacak.

ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ

İstihdam edilen tüm öğretmenler, her 4 yılda bir Öğretmen Yeterlikleri çerçevesinde yapılacak sınava tabi tutulacak. Bu sınav puanı da yine kriter olacak.

2017 sonuna kadar eğitim öğretim alanında bilimsel, teknolojik gelişmeleri incelemek, danışmanlık hizmeti sunmak, MEB personeli için hayat boyu öğrenme fırsatları oluşturmak, öğretmen yetiştiren kurumlara yönelik standartları belirlemek, aday öğretmen yetiştirme programı, pedagojik formasyon eğitimleri ile kariyer basamağında yükselmelere dönük eğitimler düzenlemek amacıyla Öğretmen Akademileri kurulacak.

Aday öğretmenlik sistemine içerik ve yöntemleri zenginleştirilerek devam edilecek. Sözleşmeli öğretmenlik modeli yeni ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilecek.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir