Yeni KHK'lerdeki ayrıntılarda kamu personeline yönelik neler var?



KHK'ların ayrıntılarında memurlara neler var? 689 ve 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerden ihraçlar dışında kamu personelini ve yakınlarını ilgilendiren birçok ayrıntıya yer verildiğini görüyoruz. Bu yazımızda konuyu açıklamaya çalışacağız.

MSB'de görev alacak personelin soruşturmasını Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT yapacak

Milli Savunma Bakanlığı Görev ve Teşkilatı Hakkında Kanununda yapılan değişiklikle, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında görev alacak personelin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hizmetlerini Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılacaktır.

Silahlı Kuvvetler'den ayırma cezasını gerektiren disiplinsizliklere ilave yapıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nun Silahlı Kuvvetler'den ayırma cezasını gerektiren disiplinsizliklerin düzenlendiği 20. maddesine ilave yapılmıştır. Buna göre, terör örgütleriyle ilişkisi olmak: Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak da TSK'dan ayrıma sebebi haline getirilmiştir.

Milli Mayın Faaliyet Merkezi'ndeki sözleşmeli personele % 50 zam yapıldı

6586 sayılı Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 6. maddesinde sözleşmeli personel çalıştırma ile bunlara verilecek düzenlenmişti.

Bu maddede yapılan değişiklik sonrasında, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine bağlı kalınmaksızın özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Bunlar 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Bunlara ödenecek ücretin net tutarı, birinci dereceli Milli Savunma Uzmanına ödenen aylık net tutarının yıllık ortalamasının %150'sini aşmamak üzere Bakan tarafından tespit edilir. Çalıştırılabilecek toplam sözleşmeli personel sayısı elliyi geçemez.

Daha önce sözleşmeli personele ödenecek ücretin net tutarı, birinci dereceli Milli Savunma Uzmanına ödenen aylık net tutarının yıllık ortalamasını aşmamak üzere Bakan tarafından tespit edilmekteydi.

Bu düzenlemeyle burada çalışan sözleşmeli personele % 50 oranına kadar zam yapılmasına imkan sağlanmıştır.

EMH sınıfında 7 bin bekçi kadrosu ihdas edilmiştir

690 sayılı KHK ile Emniyet Hizmetleri sınıfında 3-10'uncu derecelerden toplam 7 bin adet Çarşı ve Mahalle Bekçisi kadrosu ihdas edilmiştir. Kadro ihdasının atama olarak algılanmaması gerekmektedir. 190 sayılı KHK hükümleri gereğince EMH sınıfına yapılacak atamalar için açıktan atama iznine gerek olmadığını için bu kadrolara kısa sürede atama yapılacağını söyleyebiliriz.

Güvenlik korucularının emekli maaşları kesilmeyecek

5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesinde yapılan düzenleme ile 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74'üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucularından emekli olanların tekrar çalışmaya başlamaları halinde emekli maaşları kesilmeyecektir.

5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesinde yer alan; "Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar" hüküm gereğince köy korucularından emekli olanların tekrar çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmekteydi.

Yapılan bu düzenleme ile 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74'üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucuları da istisna edilmiş olup, bunların da emekli maaşları kesilmeyecektir.

Dava dosyaları Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na intikal ettirilecek

685 sayılı KHK'nin geçici 1'inci maddesinde yapılan düzenlemeyle kamu görevinden olağanüstü hal kapsamında, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle ihraç edilenlerin açtığı davalar neticesindedosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilecek ve vekalet ücretine hükmedilmeyerek bu dosyalar, yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilecektir.

Yapılan düzenlemeyle dava konusu olan bütün dosyalar komisyona intikal ettirilecektir. Ancak, komisyonun vereceği kararlar neticesinde dava açılabilecektir. Komisyon kararlarına karşı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilir.

Konular