Sandık görevlisi sorgulama işlemi nasıl yapılır?



Referandumun gerçekleşeceği gün görevli olarak ek gelir elde etmek isteyenlerin müracaat ettiği YSK sandık görevlisi başvurusu, geçtiğimiz günlerde nihayete kavuştu. Parti merkezleri aracılığıyla birçok kişinin başvuruda bulunduğu YSK sandık görevlisi başvuru işlemi, yine aynı şekilde parti merkezleri aracılığıyla vatandaşlara duyuruldu. Adaylar, göreve atanıp atanamadıklarını başvuruda bulundukları parti merkezinden öğrenebilecek.

SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

YSK’nın takvimine göre referandum sürecinin bazı önemli aşamaları şöyle:

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.

16 Nisan: Oy kullanma günü.

SANDIK BAŞINDA KİMLİK TESPİTİ ÖNEM TAŞIYOR

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK), Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

Konular