Belediyede işçi iken aynı belediyeye memur olarak atanan kıdem tazminatını nasıl alabilir?
İşçi iken sınavla memur olanlar işçilik sürelerine emekli ikramiyesi alabilir mi?
SORU: ... İli .... İlçesi Belediye Başkanlığında 16.02.1988-13/11/1991 tarihleri arasında 1350 gün mevsimlik sendikalı işçi olarak çalıştım. Bahsi geçen Belediyece 08.11.1991 tarihinde açılan memurluk sınavı sonucunda başarı göstererek aynı Belediye'de 14.11.1991 tarihinden itibaren Tahsildar kadrosuna atanarak çalışmaya devam ettim. Daha sonrasında da 657 sayılı Kanunun 74. maddesi uyarınca ... Kaymakamlığına V.H.K.İ olarak 08.01.1993 naklen atandım. Bu tarihten sonrada halen ... Kaymakamlığında V.H.K.İ olarak görev yapmaktayım ve sigortalı olarak çalıştığım sürelerde emekli müktesebimde değerlendirilerek intibak işlemlerim yapılmış olup şu an Yüksek okul mezunu olarak 1.derecenin 4.kademesinden maaş almaktayım.
İlçemiz Belediyesinde 16.02.1988-13.11.1991 tarihleri arasındaki 1350 günlük çalışma süremde tarafıma her hangi bir kıdem tazminatı ödenmemiştir.
1- İşçilikte geçen 1350 günlük süre emekli olurken emeklilik ikramiyesi hesabına katılıp katılmayacağının,
2-Katılmaz ise 1350 günlük kıdem tazminatının ... belediyesince ödenip ödenemeyeceğinin, ya da ne gibi bir yasal hak talebimin olduğunun tarafıma açıklamalı bir şekilde bildirilmesini dilerim.
CEVAP: Belediyede işçi iken, aynı belediyeye memur olarak atanan kıdem tazminatını nasıl alabilir? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.
Sitemizde memurların kamu işyerlerinde geçen sigortalı hizmetlere hangi şartlarda emekli ikramiyesi alabilecekleri konularını detaylı olarak değerlendirmiş bulunmaktayız.
Hatırlatmak anlamında, Memurlar, kamu işyerlerinde işçilikte geçen sürelerine memur olarak emekli olduklarında emekli ikramiyesi alabilirler. Yalnız ikramiye alabilmenin koşulları olarak:
İşçilikten ayrılırken 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde belirtilen şartları taşımış olmaları ve bu şartları taşımakla birlikte kıdem tazminatı olarak herhangi bir tutarın alınmamış olması gereklidir. Yani, askerlik için ayrılma, emekliliğe hak kazanılma, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa, vefat, işveren tarafından haklı sebep olmadan işten çıkartılması gibi durumlar.
Peki, aynı işyerinde işçi iken aynı işyerine veya farklı işyerine memur olarak göreve başlayana kıdem tazminatı ödenebilir mi?
1- Aynı işyerine memur olarak göreve başlanılması:
Genel olarak, aynı işyerinde işçi iken çalışanlar, aynı işyerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemlerle memur olarak göreve başlayabilmektedirler. Bu şekilde atanabilmesi içinde işçiler istifa etmekten ziyade işverenler işçilerin çalışma sözleşmelerini iptal etmek durumunda kalabilmektedirler. İstifa ettiklerinde işçilerin kıdem tazminatı hakları şayet 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmündeki kurallara girmiyorsa ödenmemektedir. Ancak, işverenler memur ataması yapabilmesi için işçilerin sözleşmelerini fesh etmek durumunda kalacaklarından, işçilikte geçen sürelerine emekli olduklarında emekli ikramiyesi ödenebilmesi hakkı ortaya çıkmaktadır.
2- Aynı işyeri dışında başka bir işyerinde göreve başlanılması:
İşçiler çalıştıkları işyerinden başka bir işyerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemler neticesinde memur olarak göreve başlamışlarda işçilikte geçen sürelerine kıdem tazminatı veya emekli ikramiyesi ödenebilmesi için;
- İstifa nedeninin 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmündeki kurallara girmesi gerekmektedir.
- İstifa nedeni kıdem tazminatı ödenmesi için geçerli olmuşsa, istifa ettiği kurumun kıdem tazminatı ödemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Şayet, kıdem tazminatına müstehak olmuş, ancak işveren buna bir ödeme yapmamışsa, memur olarak emekli olduğunda ikramiye tutarlarını alabilecek olmalarıdır. Bu uygulama, işçilerin lehine olduğu gibi aleyhine de olabilmektedir.
Lehe olan durum, istifa ettiklerinde kıdem tazminatı şartlarını taşısalar bile kıdem tazminatı tutarı almamışlarsa emekli olduklarında memurların emekli ikramiyesi hesaplama sistemine dahil olup, işçilikte geçen sürelerine emekli ikramiyesi alabilecek olmalarıdır.
İster, aynı kurumda ister farklı kurumda memur olanların aleyhlerine olan durum ise; kamu işçileri istifa ettiklerinde kıdem tazminatı almaya hak kazanmışlarsa, kıdem tazminatları almakta oldukları ücretlere göre belirlenmektedir. Ancak, istifa edip aynı kurumda veya farklı kurumda memur olarak atandıklarında kıdem tazminatı almamışlarsa, memur olarak emekli olduklarında, hesaplama aldıkları ücretler üzerinden yapılmayıp, memur emekli ikramiyesi hesaplama sistemine dahil olmalarıdır. Zira memurlar için emekli ikramiyesi hesaplama sistemi aldıkları görev ücretleri üzerinden yapılmamaktadır. Bu şekilde uygulama çalışanın alacağı ücreti azaltmaktadır.. Bu konuda değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.
Durumunuzla ilgili Sonuç Değerlendirmemiz.
İlçemiz Belediyesinde 16.02.1988-13.11.1991 tarihleri arasındaki 1350 günlük çalışma süremde tarafıma her hangi bir kıdem tazminatı ödenmemiştir.
Soru 1- İşçilikte geçen 1350 günlük süre emekli olurken emeklilik ikramiyesi hesabına katılıp katılmayacağının,
Cevap 1- Kıdem tazminatı almadığınız süreler emekli olurken emekli ikramiyesinin hizmet süresine dahil edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Memurların emekli ikramiyeleri tam yıl hizmet sürelerine göre hesaplanır. Tam yıldan az sürelere emekli ikramiyesi ödemesi yapılmamaktadır.
Soru 2-Katılmaz ise 1350 günlük kıdem tazminatının ... belediyesince ödenip ödenemeyeceğinin, ya da ne gibi bir yasal hak talebimin olduğunun tarafıma açıklamalı bir şekilde bildirilmesini,
Cevap 2- Kıdem tazminatı almadığınız süreler emekli olduğunuzda emekli ikramiyesine dahil edileceğini belirtmiştik. Ancak düşüncemiz, kıdem tazminatının , işverenin memurluğa atama yapılacak kişilerin iş fesihlerini iptal etmesi sırasında işçilik sürelerine kıdem tazminatı ödenmesini sağlayacak yasal bir düzenlemenin yapılmasının daha düzenli bir işleyişe ve ödenecek tutarlar açısından hakkaniyetli bir uygulamaya yol açacağını değerlendirmekteyiz.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir