Kılavuz hükmüne dayalı iptallerde maaş kaybı zararı karşılanıyor mu?



Danıştay, KPSS kılavuzunun iptali üzerine, atamanın yapılması gereken tarihten atamanın yapıldığı tarihe kadar geçen süredeki maaş kaybı zararının karşılanması gerektiğine karar verdi.

2002 KPSS ek yerleştirmesinde yerleşemeyen bir aday, 4.12.2002 tarihinde, ÖSYM'ye itirazda bulunmuş ama itirazı reddedilmişti.

ÖSYM'nin gerekçesi, kılavuzun 2-4 maddesinde yer alan "genel yerleştirme sırasında o kadro için oluşan en küçük puanın altında bir puanla yerleştirme yapılamayacağı" kuralıydı.

Bu kılavuz hükmünün iptali için dava açılmış ve Danıştay ilgili hükmü iptal etmiş ve adayın tercihlerinin yeniden değerlendirilmesini istemiştir. Zaten bu tür davalarda, Danıştay ilgili hükmü iptal eder ve kuruma "tercihleri yeniden değerlendir" der. Kurumun yaptığı itiraz da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca 2006 yılında reddedolunur.

Aday, dava devam ederken 6.1.2004 tarihinde, Adalet Bakanlığının kurumsal alımıyla, bir ceza infaz kurumuna infaz koruma memuru olarak atanır.

2006 yılındaki kılavuz hükmünün iptal kararının kesinleşmesi sonrasında, ÖSYM, adayı 3. tercihi olan Tapu Kadastro sicil memurluğuna, 22.03.2006 tarihinde atar.

Aday, 2002 KPSS ek yerleştirmelerinin yapıldığı tarih olan 17.02.2002 tarihinden, infaz koruma memuru olarak atandığı 6.1.2004 tarihine kadar olan döneme dair maaşlarını ister. Davalı olarak da, Başbakanlık, ÖSYM ve DPB'yi gösterir. Yapılan yargılamalarda hem idare hem de bölge idare mahkemesi, Danıştay'ın sadece kılavuz hükmünü iptal ettiğini, kişinin doğrudan atanmasına imkan veren bir kararı olmadığı gerekçesiyle, "maaş kaybı ödenmesine gerek olmadığına" karar vermiştir.

Ancak, Danıştay savcılığının itirazı üzerine, dosyayı görüşen Danıştay 12. Dairesi çok önemli ve yeni bir karar vermiştir. Bu karar da 6 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu karara göre, Danıştay kararı her ne kadar kişinin doğrudan atanmasına imkan veren bir karar olmasa da sonuçları itibariyle kişinin atanmasına imkan sağlamıştır. Dolaysıyla kişinin maaş kaybı karşılanmalıdır.

Konular