Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi kuruluyor
Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.
TBMM Başkanlığına sunulan "Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Bilim Sanayi ve Teknoloji İcra Kurulu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na göre kurulan Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezine (YÜTAM) faaliyetleri dolayısıyla yapılan işlemler yönünden bazı mali kolaylıklar getirilecek.
YÜTAM işlemleri bu kapsamda, Harçlar Kanunu ile Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi, harç ve katılma payından, bu kapsamda düzenlenen kağıtlarla ilgili olarak damga vergisinden, kendisine yapılan bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden, sahip olduğu taşınmazları dolayısıyla emlak vergisinden muaf olacak.
Merkez, tarafından binek araçlar dışındaki araçlar ve her türlü eşyanın ithali ile yurt dışından gelen yayınlar, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç, gümrük vergisi ile buna bağlı vergilerden, fonlardan, düzenlenen kağıtlar damga vergisinden, yapılan işlemler harçlardan istisna olacak, bunlar için ithalat sınırlaması uygulanmayacak.
YÜTAM'a makbuz karşılığında yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde beyanname üzerinden ayrıca gösterilmek şartıyla, beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilecek.
Merkez, görevleriyle ilgili faaliyetlerden elde ettiği gelirleri dolayısıyla kurumlar vergisi açısından iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacak.
YÜTAM tarafından yapılacak her türlü yapı ve eklentileri mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti YÜTAM'da olmak kaydıyla İmar Kanunu ve ilgili mevzuatında yer alan yapı ruhsatiyesine tabi olmayacak. Bu yapı ve tesisler için imar planlarında o maksada ayrılmış olması şartı aranmayacak ancak bu hükme göre oluşturulan yapı ve tesisler imar planlarına işlenecek.
Merkez, ayrıca Devlet İhale Kanunu'na da tabi olmayacak.
- Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu
Başbakanın başkanlığında kurul gündemiyle ilgili bakanlardan oluşan Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu oluşturulacak. Gündemine göre toplantıya katılacak bakanlar, başbakan tarafından belirlenecek.
Kurul, yılda en az iki defa toplanacak ve sekretarya hizmetleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülecek. Bakanlık, Kurul'un aldığı kararların ilgili kuruluşlarca uygulanmasını izleyecek ve değerlendirecek, sonuçlarını Kurul'a sunacak.
Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunun hazırlık çalışmaları kapsamında bilim, teknoloji ve sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesinde Bilim, Teknoloji ve Sanayi Danışma Kurulundan destek alınabilecek.
Kurul, Türkiye'nin bilim, teknoloji ve sanayi politika ve stratejilerine ilişkin kararlar alacak, öncelikli araştırma, geliştirme, teknoloji ve yenilikçilik alanlarını ve bunlarla ilgili plan ve programları belirleyecek, bu doğrultuda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ve kamu kuruluşlarını görevlendirecek, özel sektörle ilgili teşvik edici ve düzenleyici tedbirleri belirleyerek uygulanmasını sağlayacak.
Araştırma, geliştirme, teknoloji ve yenilikçilik içeren alanlarda çalışmalar yapmak üzere araştırma merkezleri ve/veya enstitüterin kurulması veya kurdurulmasına yönelik karar almak da Kurul'un görev ve yetkileri arasında yer alacak.
Kurul ayrıca, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanımına yönelik karar alacak ve uygulanmasını sağlayacak, araştırma, geliştirme, üretim ve sanayileşmeye ilişkin yurt içi ve yurt dışı yatırım alanlarını belirleyecek, yönlendirmek ve desteklemek, gerektiğinde söz konusu yatırımlara devletin iştiraki için karar alacak, kamu kurumlarının ve özel sektörün yüksek teknoloji içeren ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasına yönelik kararlar alacak ve gerekli faaliyetleri yürütmek üzere ilgili kurum ve kuruluşları görevlendirecek.
Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu, kamu kurumlarının yenilik, yerlileşme ve/veya teknoloji transferini içeren mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde Sanayi İşbirliği Programı uygulanmasına yönelik karar alacak, bu kapsamda gerekli destek mekanizmalarının ve/veya programların geliştirilmesi ve gerekli faaliyetlerin yürütülmesine yönelik karar verecek, Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı'nın kullanımına ilişkin karar alacak.
-12 üyeli Danışma Kurulu kurulacak
Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kuruluna görüş ve önerilerde bulunmak amacıyla Bilim, Teknoloji ve Sanayi Danışma Kurulu kurulacak.
Danışma Kurulu, kamu kurum ve kuruluşlarından, özel sektörden ve üniversitelerden dörder temsilci olmak üzere toplam on iki üyeden oluşacak. Üyeleri, bilim, sanayi ve teknoloji bakanının teklifi üzerine başbakan tarafından seçilecek. Üyelerinin nitelikleri ile çalışma usul ve esasları Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenecek.
- Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı açılacak
Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu tarafından alınacak kararların uygulanmasına yönelik olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı merkez muhasebe birimi nezdinde Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı açılacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinde yer alan Ar-Ge ödenekleri ilgili bütçe tertiplerine gider kaydedilmek suretiyle Özel Hesap'a aktarılarak kullanılacak.
Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu kararlarına istinaden gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin giderler, Özel Hesap'tan karşılanacak. Özel Hesap, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinde yer alan Ar-Ge ödeneklerinden aktarılacak tutarlar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı ve ilgili kuruluşların bir önceki yıl bütçesi gelir fazlasından, maliye bakanının katılacağı Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu tarafından belirlenecek tutarla, Özel Hesap için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapılan bağış ve yardımlar, Özel Hesap'ın nemalandırılmasından elde edilen gelirler, Özel Hesap'ın gelir kaynakları arasında yer alacak.
Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen araştırma ve geliştirme projeleri ile diğer program ve faaliyetlere ilişkin tutarlar, Özel Hesap'tan ilgili kumu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarına aktarılacak. Bu şekilde kaynak aktarılan kamu kurum ve kuruluşlarının Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında yer alan kamu idarelerinden olması halinde aktarılan tutarlar ilgili idarelerin bütçelerine gelir kaydedilmeksizin açılacak özel hesaplarda izlenecek.
- Ön ödeme yapılabilecek
Özel Hesap'tan desteklenen araştırma ve geliştirme projeleri ile diğer program ve faaliyetler için ön ödeme yapılabilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine Özel Hesap'a aktarılmak üzere ayrılan edilen ödenekler başka amaçla kullanılamayacak. Özel Hesap'a aktarılmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinde tertiplenen Ar-Ge ödeneklerinin kullanılmayan kısımları ertesi yıl bütçesinin ilgili tertiplerine devren ödenek kaydedilecek.
Özel Hesap, düzenleme kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla yapılan her türlü muameleler nedeniyle düzenlenen kağıtlarla ilgili olarak damga vergisinden, yapılan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden, yapılan işlemler yönünden harçlardan muaf olacak. Özel hesaplardan yapılacak kullanımlar yılı yatırım programı ile ilişkilendirilmeyecek.
Bilim, teknoloji ve sanayi politikalarını belirleme görevi 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına verildiğinden Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun'da kurumun görev ve yetkilerinde düzenleme yapılacak.
Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu ile getirilen yeni mekanizma doğrultusunda TÜBİTAK tarafından yürütülecek faaliyetlerin kapsamı ve niteliği dikkate alınarak, Bilim Kurulunun üye yapısı, üyelerin seçim usulü ve görevleri değiştirilerek Bilim ve Teknoloji Kuruluna dönüştürülecek.
Bu kapsamda Bilim ve Teknoloji Kurulunun üye sayısı on yediden yediye, toplantı ve karar yeter sayısı ise dokuzdan dörde düşürülecek.
Ayrıca, TÜBiTAK'ın da Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu kararları yönünde görev yapması doğrultusunda düzenlemeler yapılacak.
Tasarı kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı bazı genel müdürlüklerin isimleri değiştiriliyor, görev ve yetkileri yeniden düzenleniyor.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir