Sahte belgeyle kamuya personel alımlarının önüne geçmek için ne yapılmalı?



Sahte belgeyle, memur olmanın önüne nasıl geçilebilir?

Bugün Habertürk gazetesinde yer alan bir haber oldukça düşündürücü.

İnternet'ten aldığı KPSS sonuç belgesinde yer alan 70 puanı, photoshop'ta 90 olarak düzelten bir aday, sözlü sınava alınır ve sözlü sınavı da geçtikten sonra İlaç ve Eczacılık Kurumunda uzman yardımcısı olarak başlar. Aday, tam bir yıl çalıştıktan sonra, ihbar üzerine açığa alnır ve yapılan adli ve idari tahkikat sonrasında tutuklanır.

Kamu kurumları, şartları taşıdığını iddia eden adaylardan belgeleri alırken, alınan belgelerin kontrol edilebileceği bir web servise uygulaması ne ÖSYM'de ne de diğer kamu kurumlarında bulunmamaktadır.

Yani bir adayın, A kurumuna sunduğu KPSS, yabancı dil, sertifika vb. belgelerin doğruluğu sadece belgenin sunulduğu kurumdaki memurun dikkatine bağlıdır.

Bu şekilde bir idari süreç, çok büyük bir zafiyet içermektedir. Bu konunun 2017 yılına kadar gelmiş olması bütün kamu kurumları adına utançtır.

Sorunun çözümü için, Başbakanlık, Devlet Personel Başkanlığı, ÖSYM, MEB gibi tüm ilgili kurumlarının acil bir çalışma başlatması gerekmektedir.

İş yapmaktan ziyade, iş yapıyor gibi görünen ve sorunu bugüne kadar erteleyen kamu kurumları, bakalım bu çalışmayı kaç yıla sonuçlanacak?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elektronik ortamda temin edilen adli sicil belgeleri geçerli

İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 01.11.2013 tarih ve 2927 sayılı "Adli Sicil Kaydı" konulu yazısı ile elektronik ortamda temin edilen ve barkod numarası taşıyan adli sicil belgelerin geçerli oldugunu bildirdi.

Başbakanlık tarafından 2013 yılında tüm kamu kurumalarına gönderilen yazıda, vatandaşların turkiye.gov.tr üzerinden barkodlu adli sicil kaydı örneği alabilecekleri, kamu kurumlarının da kendilerine sunulan söz konusu belgeleri turkiye.gov.tr adresinden kontrol edebilecekleri belirtildi.

Tüm kamu kurumlarına gönderilen yazıda, "Vatandaşlar tarafından ".pdf" formatında bilgisayara indirilerek çıktı alınabilen adli sicil belgelerinde güvenlik için aynı zamanda barkod numarası yer almaktadır. e Devlet kapısında (www.turkiye.gov.tr) sunulan "Adli sicil belgesi doğrulama hizmeti" ile belgedeki kişinin T.C. Kimlik numarası ve belgedeki barkod numarası girilmek suretiyle ibraz edilen adli sicil belgesinin Merkezi Adli Sicil sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir." denildi.

Konular