Kamu çalışanlarının en önemli sorunları



MHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ekonomi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Orman ve Su İşleri Bakanlıklarının 2017 yılı bütçeleri üzerinde konuştu.

MHP Denizli Milletvekili Ayhan, ekonominin, üçüncü çeyrekte yüzde 1,8 küçüldüğünü, makroekonomik hedeflerin tutturulamadığını, Türk lirasının aşırı değer kaybettiğini, işsizliğin yüzde 11,5'e geldiğini söyledi.

"Kriz dönemlerinde bile zor görülen bir sürecin içine girdik." diyen Ayhan, 364 alışveriş merkezinde kiraların hala dolarla olduğunu dile getirdi. Ayhan, "Köprü, otoyol gibi büyük projelerde dolarla garantiyi siz vermişsiniz, köprü geçişleri dövize endekslenmiş, polis araçları geçemiyor. Şirketlere atanan kayyumlar dolardan Türk lirasına geçip geçmeme konusunda fiziki, yumruk yumruğa kavgaya girmişler, karakolluk oldular." diye konuştu.

Ayhan, yaklaşık 900 milyar dolar dış ticaret açığı, 500 milyar dolar da cari işlemler açığı olduğunu savundu.

- "İktidarın bu düzenlemeleri takdir etmesi gerekir"

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, 1999-2002'da görev yapan 57. Hükümet döneminde kara deliklerin kapatılması gibi sıkı maliye politikalarıyla, bankacılık sistemiyle, sosyal güvenlik sistemiyle, terörle ilgili yapısal düzenlemelerin ülkenin geleceğinde birçok alanda çok büyük katkılar sağladığını ifade ederek, "Bu düzenlemeler yapılmamış olsaydı, bugün Türkiye'nin ayakları üzerinde durması mümkün olamayacaktı. Bu sebeple AKP iktidarının bu düzenlemeleri görmesi ve takdir etmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

2002 itibarıyla 2,04 olan aktif pasif dengesinin 2005'te 1,92'ye düştüğünü, 2008'de 1,87 olduğunu, Ağustos 2016 itibarıyla da bu oranın 1,87 olarak gerçekleştiğini belirten Tor, "Aktif sigortalı sayısı 2005 itibarıyla 13 milyon mertebesindeyken, 2016'nın 8'inci ayı itibarıyla 20 milyon mertebesine yükselmiştir, artış yüzde 55'tir. Pasif sigortalı sayısı 6,8 milyondan 10,9 milyona yükselmiştir." dedi.

Ülkede kayıt dışı istihdam sorunu olduğu, kayıt dışılığın Türkiye ekonomisinin 3'te 1'ini oluşturduğunu belirten Tor, çalışan kadınların yüzde 50'sinin, merdiven altı tabir edilen işlerde çalışanların ise yarısından fazlasının kayıt dışı çalıştığını öne sürdü. Tor, "Türkiye kronik kayıt dışılığı yenmediği müddetçe kim ne derse desin işsizliği yenmemiz, bütçe açıklarını, sosyal güvenliğin finansman açıklarını kapatmamız mümkün değildir. Kısaca, refaha yolculuğun başlangıcı kayıt dışının azalmasından geçmektedir." diye konuştu.

Tor, son 10 ay içinde işini kaybetmesinden dolayı 1 milyon kişinin muhtaç hale geldiğini ileri sürdü. İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu vefat edenlerin hak sahiplerinin sayısının 2005'te 73 bin civarında olduğunu, bu sayının 2016'in sekiz aylık döneminde 86 bine yükseldiğini ifade eden Tor, "2016 sonu itibarıyla bu sayı 130 binleri bulacaktır. Bu, 2016 yılında 130 bin kişinin dul, öksüz ve yetim kalacağını göstermektedir." diye konuştu.

Emeklilere verilen promosyon sözünün hala gerçekleşmediğini belirten Tor, emeklilikte yaşa takılan binlerce insanın da düzenleme yapılmasını beklediğini söyledi.

- "Kamu çalışanlarının en önemli sorunları"

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise kamu çalışanlarının, işe girme sürecinden başlayarak, çalışırken bağlı oldukları hukuki ve mali statüleri ile emekliliğe dair ciddi sorunları olduğunu söyledi.

Aksu, kamu çalışanlarının karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunları, "işe girişte objektifliğin tesis edilememesi, ilerleme ve yükselmede liyakat yerine kayırmacılığın hakim olması; memur ve diğer kamu çalışanlarının tanım, statü, unvan ve sınıflandırma karmaşası, ücret adaletsizliği ve ücretlerin yetersizliği, kamu çalışanlarına uygulanan taciz, tehdit ve yıldırmaya dayalı haksız ve adaletsizlikler, mobbing uygulamaları, devlet memurluğunun parti memurluğu haline gelmesi" olarak sıraladı.

Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600'e çıkarılması, ek ders ücretleri ile eğitim öğretim tazminatlarının yükseltilmesi, eğitime hazırlık ödeneğinin artırılması gerektiğini kaydeden Aksu, "Emniyet çalışanlarının çalışma süreleri, fazla mesaileri ve emekliliğe yansıyan hakları yeniden düzenlenmeli, çalışma şartları iyileştirilmeli ve polislerimizin ek göstergeleri de 3600'e yükseltilmelidir." dedi.

- Türkiye'nin enerji ihtiyacı

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, 2015 itibarıyla Türkiye'nin enerji tüketiminin 264 milyar kilovatsaat olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de barajlar ve HES'lerle üretebildiğimiz enerji 93 milyar kilovatsaat. Enerjinin diğerini doğalgaz çevrimiyle veya kömürle üretiyoruz. Dolayısıyla doğalgazı ithal ettiğimiz için ülke ekonomisine çok büyük bir yük bindirmiş oluyoruz. Eğer bu barajlarımızı bir an önce faaliyete geçirirsek, oradaki elektrik üretimini daha da artırırsak doğalgaz ithalatını daha düşürmüş olacağız ve kömürle çalışan termik santrallere de belki ihtiyacımız kalmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kömürle çalışan termik santrallerin, içme suyunun en kaliteli olduğu yerlere kurulduğunu söyleyen Varlı, Adana Erzin'in taşlık alanında Yumurtalık'ın, Erzin'in, Dörtyol'un, Ceyhan'ın köylerinin içme suyunu karşılayan bölgede 6-7 tane kömürle çalışan termik santral kurulacağını bildirdi.

Yasa çıktığı halde, Hazine arazilerinin neden hala satılmadığını da soran Varlı, bu arazilerin bir an önce satılması gerektiğini söyledi. Varlı, "Niye satmak lazım? Adana'da toplulaştırma başlıyor. Toplulaştırma başladığı zaman Hazine arazilerinin nereye kayacağı, nereye gideceği belli değil. Dolayısıyla insanlar bu konuda yarın birbirleriyle husumet sahibi olacaklar, başlayacaklar birbirlerini öldürmeye. Allah rızası için lütfen bu arazilerin bir an önce satılmasını temin edin ya da toplulaştırmayla alakalı insanlara 2/B'den dolayı almış oldukları hakkı teslim edelim." diye konuştu.

Konular