Açılan davalar ne kadar sürede sonuçlanır?



Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Vatandaş savcıya şikayette bulundu veya herhangi bir mahkemeye dava açtı; şikayetinin ne kadar sürede savcılıkça sonuçlandırılacağı, davasının ne kadar sürede mahkemece bitirileceği, dilekçesini verdiği an kendisine bir belgeyle takdim edilecek. Yargıyı böylelikle halkında da denetimine açmış oluyoruz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ TBMM Genel Kurulunda, 2017 bütçe tasarısına ilişkin görüşmelerde yargıda zaman yönetimi projesinin 2017 yılında yürürlüğe konulacağını açıkladı.

Bakan Bozdağ şunları söyledi: "Yargıda zaman yönetimi diye bildiğimiz bir projeyi 1 Ocak 2017'de yürürlüğe koyuyoruz. Bunun anlamı ne? Anlamı şu: Vatandaş savcıya şikayette bulundu veya herhangi bir mahkemeye dava açtı; şikayetinin ne kadar sürede savcılıkça sonuçlandırılacağı, davasının ne kadar sürede mahkemece bitirileceği, dilekçesini verdiği an kendisine bir belgeyle takdim edilecek. Yargıyı böylelikle halkında da denetimine açmış oluyoruz. Halk, davasının zamanında görülmesini, bitirilmesini takip edecek, elindeki belgeyle bunu gösterecektir. Bu da yargıya güveni güçlendirecektir."

İlk derece mahkemeleri, Yargıtayın, Danıştay ve bütün yargı çevrelerinin her yıl faaliyet raporu hazırlayıp bunu kamuya ilan etme zorunluğunun 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe gireceğini belirten Bekir Bozdağ "Bu da, yine, yargının kamuoyu tarafından ayrıca denetimine, yargıya güveninin de üst noktaya taşınmasına katkı sağlayacaktır. Öte yandan, hakim ve savcılara istinaf ve Danıştayın not verme uygulamasını da getirdik. Böylelikle yanlış kararlar verip, "Bir de Yargıtay görsün, Danıştay görsün." mantığını bir tarafa bırakıp doğru karar neyse onu verecek, yanlış karar verenler alınan notlarla daha iyi karar vermeye mecbur edilecek, yönetilecek. Bu da yargıya güveni tesis bakımından son derece önemli başka bir adım olmuştur. Öte yandan, Adli Veri Bankası diye bir banka kuruyoruz. İnşallah, 1 Ocak 2017'den itibaren bu da başlayacak. 1 Ocaktan sonra bu veri bankası adli Google gibi olacaktır. Vatandaşlarımız -tabii oraya herkes giremeyecek, belli şartları olanlar girecek- Türkiye'de adli verilerin tamamını bulma, bu veriler üzerinden değerlendirme yapma imkanı elde edecektir. Bu da yargının ayrıca bir tomografisinin sürekli çekilmesini, bütün kamuoyu tarafından yargının etkin denetlenmesini sağlayacak ve bütün bunlar yargıya olan güvenin artmasına, yargı görevi yapanların daha titiz ve dikkatli çalışmasına elbette büyük katkı sağlayacaktır. " dedi.

Konular