Memurluktan akademik kadroya geçişte güvenlik soruşturması yapılır mı?



Sitemize ziyaretçilerden gelen bir soruda, halen devlet memuru olarak çalışmakta olan personelin akademik personel olarak üniversiteye naklen geçmek istemesi durumunda 657 sayılı Kanuna devlet memuru olma genel şartı olarak eklenen güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılması zorunluluğunun atanma öncesinde yapılıp yapılmayacağı ve sürecin bu yüzden uzamasının söz konusu olup olmayacağı sorulmuştur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi olarak çalışmaktayken 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi akademik kadroya naklen yahut istifa etmek suretiyle atanmak istenmesi durumunda, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun "Uygulanacak diğer kanun hükümleri" başlıklı 20 inci maddesinde yer alan "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmünde yapılan yollamayla 2547 sayılı Kanuna ve 657 sayılı Kanuna bakılması gerekecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde düzenlenen devlet memuru olma genel şartlarına "güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olma" şartının 676 sayılı KHK ile eklendiğini haberimizde yayınlanmıştık. Buna göre, güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmadan artık devlet memurluğuna girilemeyecektir. Mevcut durumda devlet memuru olanlar için tekrardan güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 65 inci maddesine dayanılarak çıkarılan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde, "Bu Yönetmelik kapsamındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda; a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak" genel şart olarak düzenlenmiş ve 2914 sayılı Kanuna tabi kadrolara yapılan tüm atamalarda bu şart aranmaktadır.

657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmaktayken farklı bir Personel Kanununa tabi bir kurumda ve farklı bir statüdeki göreve naklen yahut istifa etmek suretiyle atanmak istenmesi durumunda, artık tabi olunan Kanunlar değişeceği için statülerin biri sona ererken diğerinin başlaması söz konusu olacaktır. Bu durumda, yeni başlayacak statü açısından personelin o kadro veya pozisyona atanma genel ve özel şartlarını sağlayıp sağlamadığı, yürürlükte olan mevzuata göre tekrar değerlendirilecektir.

Bu itibarla; 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmakta iken 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi bir kadroya naklen yahut istifa ederek atanmak istenmesi durumunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yer alan "güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olma" şartı gereğince akademik kadroya atanmak isteyen hakkında güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılması gerektiğini ve bu gereklilik nedeniyle naklen yahut istifa suretiyle geçiş sürecinin uzama ihtimalinin söz konusu olabileceğini düşünmekteyiz.

Dolayısıyla personel için yürürlükte olan mevzuat gereğince aranması zorunluluğu söz konusu olacaktır.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir