Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı



Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.515,37 TL olmuştur.

Yoksulluk ülkenin temel sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasının 2015 yılı sonuçlarına göre; medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı yüzde 21,9'dur. Diğer bir ifadeyle ülkede yaşayan her beş kişiden biri, devletin resmi kurumunun belirlediği kritere göre, yoksuldur.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) yirmi dokuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması yapmaktadır. Bu alanda yapılan ilk çalışmadır. Araştırmayla, çalışanların içinde bulundukları geçim şartları ortaya konulmakta ve değişim izlenmeye çalışılmaktadır.

TÜRK-İŞ Araştırmasının Eylül 2016 ayı sonucuna göre;

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.386,22 TL,
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.515,37 TL olmuştur.
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.711,50 TL olarak gerçekleşmiştir.
Kuşkusuz hesaplama sonucu ortaya çıkan tutar ücret düzeyi olmayıp, haneye girmesi gereken toplam gelir miktarıdır. Ancak hanede çalışan sayısı az ve ele ücret düzeyi geçim şartlarını karşılamakta yetersiz kaldığında "insan onuruna yaraşır" bir yaşam sağlamak mümkün olamamaktadır.

Gıda harcamaları, aile bütçesinde ağırlıklı yer tutmaktadır. Gıda fiyatlarındaki değişim özellikle yoksul kesimlerin yaşama şartlarını doğrudan etkilemektedir. Gıda fiyatlarındaki gerileme aile bütçesine nispi katkı sağlamaktadır. Ancak bu durumun ücretli çalışanların "yaşam maliyetinin gerilediği" şeklinde yorumlanması yanlış olacaktır. Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark çalışanların geçim koşullarını belirlemektedir.

Konular