Açıktan atama ne demektir?



FETÖ soruşturmaları sonrasında atılanların yerine personel alma yetkisi alındı. Peki alımlar nasıl olacak?

667 sayılı KHK ile FETÖ soruşturmaları sonrasında atılan kamu personeli sayısı kadar atama izni sayısı alındı.

Maliye Bakanı ise 'Boşalan kadrolara açıktan atama yapılacak' dedi.

Peki açıktan alım ne demek? Bazı ziyaretçilerimiz açıktan alımı kuralsız bir şekilde alım olarak anlamaktadır. Bu doğru mudur?

Boş olan kadrolara, işsiz kişilerin atanması "açıktan atama" olarak uygulanmaktadır.Yani genel olarak, herhangi bir kamu görevi olmayanların, memur kadrolarına atanması açıktan atamadır.

Bir kamu kurumunun nasıl açıktan atama yapabileceği Yönetmeliklerde gösterilmiştir. Hali hazırdaki KPSS yönetmeliğine göre, istisnalar dışında tüm kamu görevlerine atanabilmek için KPSS'ye girmek gerekmektedir. KPSS'den sonra ise bazı kadrolara ÖSYM'nin yürüttüğü merkezi yerleştirmeyle, bazı kadrolara ise kurumların yürüttüğü KPSS + mülakat yöntemiyle personel alınmaktadır.

İçinde bulunduğumuz OHAL döneminde, bu uygulama değiştirilmemiştir.

Bu nedenle, açıktan alımların kuralsız memur alımı şeklinde yorumlanması doğru değildir. Açıklamalar ile kast edilen, memur alım sayısının artmasıdır. Eskiden uygulama nasıl ise şuanki alımlar da aynı şekilde olacaktır. Ancak dün yayınladığımız haberde de belirttiğimiz üzere, umut ediyoruzki 15 Temmuz milat olsun ve ayrımcılığa ve torpile imkan veren tüm düzenlemelerin kaldırılarak alım yapıldığı bir sisteme geçilsin.

Konular