Boş kadrolara sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek



Eğitim alanını düzenleyen tasarı komisyonda. Komisyonda kabul edilen önergeyle kalkınmada birinci derece öncelikli yörelerde boş kadrolara sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek. Bu öğretmenler, 3 yıl süreyle başka yere atanmayacak.

Kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde boş kadrolara sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek, bu öğretmenler 3 yıl süreyle başka yere atanmayacak.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısının görüşmeleri devam ediyor.

AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal imzasıyla verilen önergeyle tasarıya yeni bir madde eklendi.

Buna göre, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerdeki, Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Devlet Memurları Kanunu'nun 4B fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilecek.

Sözleşmeli öğretmenler, öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan KPSS puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir pozisyonun 3 katına kadar aday arasından, Bakanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanacak.

Bu şekilde atanan sözleşmeli öğretmenler, 3 yıl süreyle başka yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde sözleşmeli öğretmenin eşi, sözleşmeli öğretmene tabi olacak.

Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak.

Sözleşmeli öğretmenlerden, sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bunun, radikal bir karar olduğunu belirterek, "Zor olan, zor kararı almaktır. Zor kararı alacağız ama ülkemizin kurtuluşu bundadır. Doğru bir karardır. Türkiye'nin önünü açacak, eğitim kalitesini yükseltecek bir tekliftir. Güneydoğu'da öğretmen tutamıyoruz." dedi.

Bakan Yılmaz, bu öğretmenlerin ücretinin, kadroludan daha aşağı olmayacağını bildirdi.

- "Gönüllü öğretmenler şart"

Komisyon Başkanı, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay da Van'da en önemli sorunun tecrübeli öğretmen olduğunu, bölge milletvekili olarak buna olumlu baktıklarını söyledi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Doğu, Güneydoğu'da çok büyük sıkıntı olduğunu, öğretmen açığı bulunduğunu, sözleşmeli öğretmenlerin hangi bölgelere atanacaklarının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, burada görev yapacak öğretmenlere ücrette farklılık getirilebilineceğini belirterek, Doğu'nun makus talihini değiştirecek önemli bir çözüm olduğunu vurguladı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, bölgenin terörden kurtulması için gönüllü öğretmenlerin atanmasının şart olduğunu dile getirdi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, atama yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, belli süre konularak, bu öğretmenlerin kadrolu gönderilebileceğini belirtti.

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Çözülemeyen bir sorunu, hep beraber çözelim." dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, herkesin bölgenin sorununu çözmek konusunda hemfikir olabileceğini ancak öğretmenlerin sözleşmeli yerine, kadrolu olması gerektiğini, maaş özendirmesi yapılabileceğini dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Bakanlığın öğretmen bulmak; öğretmenlerin de çalışmak istediğini belirterek, "İnsanın, işsizlik kadar onurunu örseleyen bir şey yoktur. İlgili sivil toplumla görüşmeden, sendikaları, öğretmenleri dinlemeden bu düzenlemenin hemen geçirilmemesi gerekir." diye konuştu.

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, bölgede öğretmenlerin çalışma süresinin 9 ay olduğunu, neredeyse bunun da yarısının raporlu geçtiğini, bu öğretmenlerin de stajyer olduğunu anlattı.

Konular