Avukatlığa, sınav ve kıdem gelecek
Bakan Bozdağ, sınavı avukatlık için zorunlu hale getireceklerini belirterek, "Bundan sonra yasa yürürlüğe girdikten sonra avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacaktır. İkincisi, avukatların da kendi içerisinde bir kademelenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz, tabii müktesepleri koruyarak bunu yapacağız, yeni gelenler için. Yani hukukta okuyanları da bunun dışında tutarak yapacağız. Bundan sonra hukuk tercih edenler ne yapacak, Yargıtay'da murafaaya (duruşma) katılmak için belli bir avukatlık kıdemi olacak, ondan sonra oraya gidebilecek." dedi.
Hukuki Araştırmalar Derneğinin (HUDER) İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği iftara katılan Bozdağ, konuşmasında, Avukatlık Kanunu'na, 20 Temmuz'da çalışmaya başlayacak İstinaf Mahkemelerine ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapısında yapılacak değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu.
- "Avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacak"
Avukatlık Kanunu ile ilgili birkaç hususun altını çizmek istediğini dile getiren Bozdağ, "Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir bilim komisyonunu Bakanlık olarak kurduk, komisyon, çalışmalarını devam ettiriyor. Önümüzdeki yasama yılında Avukatlık Kanunu'nda köklü değişiklikler yapan yasa tasarısını Türkiye Büyük Millet Meclisine göndereceğiz." dedi.
Bakan Bozdağ, bu düzenleme ile sınavı avukatlık için zorunlu hale getireceklerini belirterek, "Bundan sonra yasa yürürlüğe girdikten sonra avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacaktır. İkincisi, avukatların da kendi içerisinde bir kademelenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz, tabii müktesepleri koruyarak bunu yapacağız, yeni gelenler için. Yani hukukta okuyanları da bunun dışında tutarak yapacağız. Bundan sonra hukuk tercih edenler ne yapacak, Yargıtay'da murafaaya (duruşma) katılmak için belli bir avukatlık kıdemi olacak, ondan sonra oraya gidebilecek. Yani cübbeyi giydiği gün birisi murafaaya gidip giremeyecek. Bunu bir kez daha ifade ediyorum; müktesepleri koruyarak yapacağız, çünkü çok farklı tartışmalara yol açabilir, oraya bunun girmesine izin vermemiz lazım. Tabii avukatların staj yaparken çok ciddi sorunları var. Hem çalışamıyorlar hem sigortalı olamıyorlar, bir sürü dertleri var. Onların bu dertlerini de ortadan kaldıran adımlar atacağız. Stajyerlerimize değer vereceğiz ve onların sosyal güvenlik sistemi içerisinde yer almalarını sağlayacağız ve mağduriyetlerini ortadan kaldıracağız. Bunun gibi daha pek çok şeyi beraberinde getireceğiz." diye konuştu.
Bozdağ, "hukuki himaye sigortası" denilen bir sigorta sistemi üzerinde çalışıldığını ifade etti. Bu sigortanın zorunlu olmayacağını aktaran Bozdağ, "Buna bir devlet desteği de vereceğiz. Sigortayı yaptıran kişilerin bütün yargı giderleri sigorta tarafından ödenecek. Şu anda adli yardımlaşmaya yılda ayırdığımız parayı bu sigorta sistemine destek olarak aktardığımızda 2 milyar lira civarında bir sigorta sistemini döndürebileceğimizi hesap ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte hukuk sigortasıyla hem avukatlarımız hem vatandaşlarımız bu anlamda büyük bir imkana kavuşmuş olacaklardır. Bu da son derece önemli bir başka yenilik olacaktır." ifadelerini kullandı.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir