Danıştay ve yargıtay tasarısı neler getiriyor?



Yargı'daki büyük reform paketi için geri sayım başladı. Yargı paketi Meclis'ten geçerse Cumhurbaşkanı Erdoğan için de bir ilk olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yargı paketi aynen yasalaşırsa Danıştay'ın 24 üyesini tek başına seçecek. Bu üyeler, 12 yıl süreyle daha Danıştay üyesi olarak görev yapacak. Böylece Erdoğan, bir yüksek mahkemenin 4'te 1'ini atayan ilk Cumhurbaşkanı olarak yargı tarihine geçecek.

Yargıtay ve Danıştay'ı yeniden yapılandıran 38 maddelik tasarıya göre, Yargıtay'ın daire sayısı 46'dan 24'e, üye sayısı 516'dan 200'e; Danıştay'ın daire sayısı 17'den 10’a, üye sayısı 195’ten 90’a inecek. Üyelikleri sona erenler arasından ilgisine göre HSYK veya Cumhurbaşkanı’nca kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 gün içinde Danıştay’a üye seçimi yapılacak. Anayasaya göre, Danıştay üyelerinin 4’te 1’ini Cumhurbaşkanı seçiyor.

DANIŞTAY VE YARGITAY TASARISI NELER GETİRİYOR?

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre, Cumhurbaşkanı, kanun yürürlüğe girdiği tarihte üye sayısı 116 olarak belirlenen Danıştay’a, görevleri devam eden başkan, başsavcı, başkanvekili ve 17 Danıştay Daire Başkanı hariç, 96 üye arasından seçim yapacak. Bu 96 üyenin 4’te 1’ini yani yeniden yapılandırılan Danıştay’ın 24 üyesini Cumhurbaşkanı Erdoğan doğrudan seçecek. Bunlar, 12 yıl süreyle daha Danıştay’da görev yapacak.

Tasarıya göre Cumhurbaşkanlığı’nca daha önce Danıştay’a seçilen üyeler de Cumhurbaşkanı tarafından yeniden seçilebilecek. Bu üyeler Cumhurbaşkanı tarafından yeniden seçilemezse tercih hakkına sahip olacak. İsteklerine göre idari yargıda bir göreve atanabilecekleri gibi her türlü mali ve sosyal hakları saklı kalmak kaydıyla bürokrasiye dönebilecekler.

Konular