Doktorada, tez danışmanının oy hakkı kaldırıldı mı?



20 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nin "Doktora Tezinin Sonuçlandırılması" başlıklı 22 inci maddenin 4 üncü fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"Doktora tez jürisi, danışman ve enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere danışman dahil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir."

Yapılan bu düzenlemeden önce; Doktora Tez Savunma Jürileri en az üçü Tez İzleme Komitesinde (danışman doğal üyedir) yer alan öğretim üyelerinden ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere toplam beş öğretim üyesinden oluşmakta idi.

Yeni yönetmeliğe göre ise jürinin üçünün tez izleme komitesi üyelerinden ve diğer iki jüri üyesinin ise başka üniversitelerde görevli öğretim üyelerinden oluşması istenmekte olup, öğrencinin tez danışmanının ise oy hakkı olup olmaması yönünde ise yetki Enstitü Yönetim Kuruluna bırakılmıştır.

Ayrıca, yeni yönetmelikte belirsiz olan bir diğer husus ise şayet danışmanın oy hakkı olmaması yönünde enstitü yönetim kurulundan karar çıkması halinde jürinin altı öğretim üyesinden oluşması öngörülmüştür. Ancak, altıncı jüri üyesinin nasıl belirleneceğine yönelik yönetmelikte açık bir hüküm yoktur. Burada kararı enstitü yönetim kurulu mu yoksa ilgili anabilim dalının mı vereceği belli değildir.

Diğer taraftan, Yükseköğretim Kurulunun öğrencinin tez danışmanın tez savunma sınavlarında oy hakkının olup olmaması yönünde takdiri enstitü yönetim kuruluna bırakması da, bu konuda üniversitelerde farklı farklı uygulamalara yol açacağı açıktır.

Konular