İl içi yer değiştirmelerde öğretmenlere zorunlu hizmet uyarısı



İl içi nakillerde başvuru yapacak öğretmenlere yönelik zorunlu hizmet bilgilendirmesi

Zorunlu çalışma yükümlülüğü: Öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde belirlenen hizmet bölgelerinin dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanlarında bu Yönetmelikte belirtilen sürelerde zorunlu olarak çalışmalarını ifade etmektedir.

Hizmet bölgeleri yönetmeliğin 37. maddesine göre yönetmelik eki Ek-1 Hizmet Bölgeleri Çizelgesinde gösterilmiştir. Hizmet alanları ise yönetmeliğin 38. maddesine göre belirlenmektedir.

Eğitim kurumlarından 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındakiler zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamı dışında; 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındakiler ise zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında olacak şekilde valiliklerce belirlenerek Bakanlığa bildirilmektedirler.

Eğitim kurumlarının yer aldığı hizmet alanları ve bu hizmet alanları için öngörülen hizmet puanları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde belirtilir ve Bakan onayından sonra Tebliğler Dergisinde yayımlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisindeki "Hizmet alanı" ve "hizmet puanları çizelgesi", okul bazında şu şekilde görünmektedir.



Bu çizelgede yer alan bilgilerde okulun adı, hizmet bölgesi, hizmet alanı, yerleşim yeri, zorunlu çalışma süresi yükümlülüğü ve hizmet puanı görülmektedir.

Ayrıca okulların Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları için sitemiz Memurlar.net Öğretmen Servisinden faydalanabilirsiniz.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumları yönetmeliğin 39. maddesine göre belirlenmektedir.

Okulların hizmet puanları ise yönetmeliğin 40. maddesine göre verilmekte, Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak süreler ise yönetmeliğin 41. maddesinde belirtilmiştir.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları ve süreleri yönetmeliğin 42. maddesinde verilmiştir. Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerin nasıl yapılacağı ise yönetmeliğin 43. maddesinde düzenlenmiştir.

Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler yönetmeliğin 46. maddesinde, zorunlu çalışma süresinden sayılmayacak süreler yönetmeliğin 47. maddesinde belirtilmiştir.

Zorunlu hizmet için öğretmenlerimizin 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okulları tercih etmeleri gerekmektedir.

İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde tercihte bulunacağınız okul araştırırken okulun hangi hizmet bölgesinde olduğuna değil hangi hizmet alanında olduğuna bakmalısınız. 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okullar zorunlu hizmet kapsamındaki okullardır.

Bu okulların 1, 2 ve 3. hizmet bölgesinde olması sadece orada kalınacak zorunlu hizmet süresini belirlemektedir.

Aşağıda yer alan tabloda hizmet bölgelerindeki hizmet alanlarında zorunlu hizmet süreleri görülmektedir.



Öğretmenlerin yer değiştirmelerde yüksek puan alınan yerleri tercih etmeleri daha sonraki yer değiştirmelerinde hizmet puanlarına göre yer değiştirildiğinden puan toplamaları açısından kendi menfaatlerine olmaktadır.

Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu okullarda görev yaptıkları her yıl için; bayan öğretmenlere ayrıca 12 puan, erkek öğretmenlere ayrıca 6 puan eklendiğinden öğretmenlerin tercihlerinde Yatılı ilköğretim bölge okulları seçmeleri yüksek puan almalarına neden olacaktır.

İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde tercihe açılan okulların bilgisinde okulun hangi hizmet bölgesi ve alanında olduğu belirtilmektedir.

Gelelim esas konumuza zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamı dışındaki bir okula atandınız ve adaylığınız kaldırıldı.

30 Eylül itibariyle bu okuldaki görev süreniz 3 yılı dolduruyorsa yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43 maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında ayrı ayrı veya toplam adaylık dahil üç yıl görev yapanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına, tercihlerine ve hizmet puanlarına göre atanır; başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların atamaları Bakanlıkça resen yapılır." hükümleri uyarınca atamanız resen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yapılacaktır.

Hemen telaşa kapılmayın bakanlık size özel çözümlerde getirmiştir. Bu konuda duyarlılık gösteren MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu'ya öğretmenler adına teşekkür ediyoruz.

Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklar yönetmeliğin 44. maddesinde, zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenecekler yönetmeliğin 45. maddesinde sıralanmıştır.

Durumunuz bu maddelere uyuyorsa Hemen bir dilekçe ile okul yönetimine bildirerek MEBBİS kayıtlarınızdaki zorun hizmet durumunuz muaf ya da ertelendi olarak düzelttiriniz. Bu işlemi yaptırdığınızda artık zorunlu hizmetten muaf ya da ertelenmiş durumda olursunuz.

İl içinde adaylığınız kalkmış ise 3 yıl şartı aranmadan zorunlu hizmete yer değiştirebilirsiniz

Öğretmenlerin 2016 Yılı İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun 2. maddesindeki; "2- Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden; c) 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapanlardan başvuruların son günü itibarıyla adaylığı kaldırılmış olanlar 3 yıllık çalışma süresi şartı aranmadan, istemeleri halinde, il içinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir." hükümlerine göre adaylığınız kalkmış ise il içinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına yer değiştirme başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvurular 20 Mayısta başlıyor.

Konular