657 devlet memurları kanunu değişiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez" dediği Devlet Memurları Kanunu değişiyor. 657 sayılı kanunun devlet memurluğu şartlarını düzenleyen maddesinde illegal yapılarla bağlantılı kişilerin devlet memuru olamayacağının altı çizilecek.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, '657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez" diye açıkladığı Devlet Memurları Kanunu'nda önemli bir değişikliğe gidiliyor. Hükümet, devlet içindeki birimlere yaklaşık 40 yıl içinde sızan Paralel Yapı mensuplarını etkisiz hale getirmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na neşter vuracak. Kanunda devlet memurluğu şartlarını düzenleyen 48. maddede, legal görünümlü illegal yapılarla bağlantısı olan kişilerin devlet memuru olamayacağı net şekilde belirtilecek.
GERİ DÖNÜŞ OLMAYACAK
Ayrıca, halen devletin çeşitli kademelerinde yer alan Paralel Yapı ile bağlantılı memurlar da ihraç edilecek. Böylece memuriyetten, yasal dayanaklı ihraçlar sonrası, idari yargı kararıyla kolaylıkla devlete geri dönme kanalları tıkanacak. Paralel Yapı ile mücadele kapsamında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda kritik değişiklikler yapılacak. Kanunu yenilemek için hazırlık yapan Hükümet, özellikle devlet memurluğu şartlarını düzenleyen 48. maddeye odaklandı. Yapılacak değişiklik sonucunda legal görünümlü illegal yapılarla bağlantısı olan kişiler de devlet memuru olamayacak. Bu sayede, Paralel Yapı mensuplarının sonraki dönemde devlet kademelerine sızma hareketinin de önüne geçilecek.
SORUŞTURMA İSTENECEK
48. maddede yapılacak değişiklikle yaklaşık 40 yıl boyunca, yargı, emniyetin istihbarat, terörle mücadele, kaçakçılıkla mücadele birimleri ile bakanlıkların personel, satın alma, bilgi işlem birimlerine, SGK, vergi, teftiş gibi bölümlerine yerleşmiş Paralel Yapı mensupları etkisizleştirilecek. Halen devletin çeşitli kademelerinde yer alan Paralel Yapı ile bağlantısı tespit edilen memurların devletle ilişiği kesilecek. Sadece bu amaçla özel güvenlik soruşturması istenecek. Kurumlarda devlet hiyerarşisine aykırı davranan, Paralel Yapı'nın 'abi' veya 'kurum imamı' düzeyinde hareket eden personeli ayıklanacak. HSYK seçimlerinde 13 bin 500 hakim ve savcıdan en az 4 bin 500'ünün bu yapıyla bağlantılı olduğu veya birlikte hareket ettiği gözlenmişti. HSYK'da müfettiş soruşturmaları neticesinde paralel hakim ve savcıların yargıdan uzaklaştırılması sağlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl yaptığı açıklamada, "Paralel yapı ülkemizde devletin içine sızmış bir virüs gibi. İstihbaratta da var, emniyet teşkilatı, silahlı kuvvetlerimiz bütün bu yerlerin hepsinde bunlar var ve ciddi iletişim sağlamaya çalışıyorlar. 657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez" demişti.
İŞTE 48. MADDE
48. madde devlet memurluğu şartlarını düzenliyor. Ayrıca kimlerin devlet memuru olamayacağı da bu kanun maddesinde belirtiliyor. Yürürlükteki kanuna göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olanlar devlet memuru olamıyor.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir