Hangi branşlarda öğretmen ihtiyacı artabilir?



Milli Eğitim Bakanlığı'nın önümüzdeki dönemlerde eğitim hayatına dahil edeceği derslerle bazı branşlarda öğretmen ihtiyacı artabilir.

1) Kodlama dersi; ilkokulda haftada 2 saat zorunlu, ortaokulda 4 saat zorunlu ve lisede kademeli olarak 4 saat zorunlu olacak. Böylece Bilişim Teknolojileri öğretmen ihtiyacı artacak.

2) Ortaokula (7 ve 8'inci sınıflara) Düşünme Eğitimi Dersi kesin olarak getirildi. Düşünme eğitimi dersine Sosyal Bilgiler, Felsefe ve Türkçe öğretmenlerinin girmesi bekleniyor. Böylece bu 2 branşın da öğretmen ihtiyacı artacak.

Tebliğler dergisindeki karar: Ortaokul Düşünme Eğitimi Dersi (7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programının, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren 7. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak ekli örneğine göre uygulanması, söz konusu öğretim programına göre ilgili Genel Müdürlükçe hazırlanan öğretim materyalinin kullanılması, Kurulumuzun 22/08/2007 tarihli ve 146 sayılı kararıyla kabul edilen İlköğretim Seçmeli Düşünme Eğitimi Dersi (6, 7 ve 8. Sınıf) Öğretim Programının, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren 6 ve 7. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulamadan kaldırılması hususunu uygun görüşle arz ederiz.

3) 5'inci sınıf 'hazırlık sınıfı' olacak.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in 21 Nisan'daki açıklaması: Bir diğer konu çocuklarımızın yabancı dil ile ilgili problemleri. Burada MEB'e bağlı okullarda yabancı ders saati arttırılsın önerisi dile getirebilir. Maalesef bu çözüm değil. Türkiye'deki çocuklar ders saati üzerinden OECD ortalamasına göre 2 katı saat eğitim alıyor. Ama maalesef yabancı dil yeterlilikleri çok düşük. Bununla ilgili olarak 5'inci sınıfların yabancı dil yetkinliklerini arttırabildiği hazırlık sınıfı olarak hazırlama çalışmasındayız. Bunun hazırlıkları sürüyor. Bir aksilik olmazsa pilot uygulama ile başlatıp, bütün ülkeye yayacağız. 5'inci sınıfları bir anlamda çocukların yetkinliklerinin geliştirildiği ortamlar haline dönüştüreceğiz.

Haftada 18 saat İngilizce, 4-6 saat spor kültür dersi verilecek. İngilizce dersi gramer ağırlıklı olmayacak.

İngilizce okuma yazma yüzde 40, dinleme ve konuşma ise yüzde 60 olacak.
6-8 saat Türkçe dersi verilecek. 6-8 saat Matematik ve Fen dersleri verilecek.

5. sınıf hazırlık olursa özellikle İngilizce, Almanca, Rusça, Fransızca, Arapça gibi derslerin öğretmen ihtiyacı artacaktır.

Bunlara ek olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi İlköğretim Matematik, Türkçe ve Fen derslerinin de öğretmen ihtiyacı artacaktır.

Konular