4/B'li hizmet süreleri görevde yükselmede sayılır mı?
Sözleşmeli personel olarak çalışılan süreler, şef kadrosu için düzenlenecek görevde yükselme uygulamasındaki hizmet süresinde dikkate alınır mı?
SORU: 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre "büro personeli" pozisyonunda sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken 6495 sayılı Kanun çerçevesinde kadroya geçirildim. Halen memur kadrosunda görev yapıyorum. Kurumu tarafından düzenlenen görevde yükselme sınavı çerçevesinde, şef kadrosu için aranan hizmet süresinde, büro personeli olarak çalıştığım süreleri saydırabilir miyim?
CEVAP: Devlet Memurları Kanunu'nun 68 inci maddesinin (B) bendinde, "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin; a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler... dikkate alınır." hükmü mevcuttur.
Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinde de şu hüküm yer almaktadır:
"Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esastır. Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler."
Bu hükümler çerçevesinde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesinde geçen hizmet sürelerinin, görevde yükselme sınavı sonucu atanacaklarda aranan toplam hizmet süresinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen çalışılan sürelerden bahsedilmiş, ancak herhangi bir statü ayrımına gidilmemiştir. Bununla birlikte, 4/B sözleşmeli personelin çalıştığı pozisyonda geçen sürelerinin alt görev şartı ve sürelerinde değerlendirilmesi genel olarak mümkün değildir. Ancak, 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 6495 sayılı Kanun çerçevesinde kadroya geçirilen personel bakımından bir istisnadan söz edilebilir. Bu şekilde kadroya geçirilen personel, daha önce görev yaptığı sözleşmeli pozisyonla aynı unvanlı kadroya atanmışsa, sözleşmeli pozisyonda geçen hizmet süresinin alt görev süresinden sayılması mümkündür.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir