Sözleşmeli atananlar KPSS ile başka kuruma memur olarak geçebiliyor mu?
Sözleşmeli Atananlar KPSS ile Başka Kurumlara Geçebilirler mi? Tercih Hakları Yanar mı?
Kurumlar birbiri ardına personel alım ilanlarını yayımlıyorlar. Bunlardan önemli bir kısmını ise sözleşmeli alım ilanları oluşturmakta. Adaylar ise sözleşmeli alımlarda yerleşmeleri halinde merkezi alımda tercih yapma haklarının yanıp yanmayacağı konusunda tereddütler yaşamaktalar. Bizlere ilettiğiniz soruları inceleyerek açıklayıcı bir yazı hazırladık.
Sözleşmeli Personel Karmaşası
Sözleşmeli personel konusunda yapılan temel hata tek bir sözleşmeli personel tipinin bulunduğunun düşünülmesidir. Genel düşüncenin aksine tek bir sözleşmeli personel tipi bulunmamaktadır. Genel olarak 657 4/B sözleşmeli personel, 399 KİT sözleşmeli personeli, belediye sözleşmeli personeli ve kurumların kendi teşkilat kanunları çerçevesinde istihdam ettiği sözleşmeli personel olmak üzere çok çeşitli sözleşmeli personel istihdam şekli bulunmaktadır.
Peki bunun sonucu nedir? Bu sözleşmeli istihdamlarının hepsinin durumunda çeşitli benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır. Konumuz açısından 399 KİT sözleşmeli personeli ve diğer sözleşmeli personel olarak ikili bir inceleme yapmak yeterlidir.
399 KİT Sözleşmeli Olarak Yerleşenlerin Durumu
KİT sözleşmeli personelinin hak ve yükümlülükleri açısından memurlarla aralarında çok az fark bulunduğunu söylemek mümkündür. KİT sözleşmeli personeli tıpkı memurlar gibi merkezi yerleştirmeyle göreve başlamaktadırlar. KİT sözleşmeli personeli sınava girmeksizin naklen memur olarak atanamaz. Ancak sınavlara girerek memur olarak atanmasının önünde kanuni bir engel ya da bekleme süresi bulunmamaktadır. Ancak hemen belirtmek gerekir ki merkezi yerleştirme işlemlerinin kendi düzenlemeleri nedeniyle yerleşen adaylar aynı puanla bir daha yerleştirilemez. Dolayısıyla KİT'e yerleşen adayın merkezi yerleştirme işlemleri için puanı yanmış olur. Ama, A grubu sınavlar ve kurumsal alımlara girmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
Diğer Sözleşmelilerin Durumu
399 KİT sözleşmeli personeli dışındaki sözleşmeli alımları kurumsal olarak ayrı ayrı yapılmaktadır. Diğer bir ifadeyle merkezi yerleştirme ile KİT'ler dışında sözleşmeli atama yapılmamaktadır. Dolayısıyla kurumsal alımlarla sözleşmeli atananlar, KİT personeli için öngörülen engelin de dışındadırlar. Sözleşmeli atananların memur statüsüne geçişlerinde herhangi bir engel ya da bekleme süresi bulunmamaktadır. Sözleşmeli yerleşenler (KİT dışında) merkezi alımlarda tercih haklarını da kaybetmezler. A grubu kadrolara da B grubu kadrolara da herhangi bir engele takılmadan doğrudan atanabilirler. Kurumlarından muvafakat almalarına da gerek yoktur.
PTT Personelinin Durumu
PTT 2013 yılında KİT olmaktan çıkarılarak anonim şirket haline getirilmişti. Ancak mevcut personel 399'a göre istihdam edilme haklarını korudular. Sonradan atananlar ise idari hizmet sözleşmeli olarak kurumsal alımla işe alındı. 2013 sonrasında kurumsal alımla işe alınanlar için "diğer sözleşmelilerin durumu" başlığı altında yazılanlar geçerlidir. PTT'de 2013 sonrasında merkezi yerleştirmeyle alım yapılmadığından 399'a tabi PTT personelinin de geçerli KPSS puanlarıyla tercih yapmaları önünde herhangi bir engel yoktur.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir