Askerlikte geçen süreler zorunlu hizmetten sayılır mı?
17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler" başlıklı 46. maddesinde; "(1)Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerin, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında adaylık dahil fiilen öğretmen olarak geçirdikleri süreler zorunlu çalışma süresinden sayılır. Bu sürelere;
a) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görevli iken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri, dahil edilir." hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümler gereğince öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılmaktadır.
Aynı durum aynı yönetmeliğin "Zorunlu çalışma süresinden sayılmayacak süreler" başlıklı 47 maddesinde ise; "a) Temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında bulunan eğitim kurumlarında öğretmen olarak geçen askerlik süreleri hariç olmak üzere aylıksız izinli olarak geçen süreler, zorunlu çalışma süresinden sayılmaz." hükümlerinde de tekrarlanmaktadır.
Aynı yönetmeliğin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak süreler" başlıklı 41. maddesi 4. fıkrasında; "(4) Askerlik dahil olmak üzere yurt dışında resmi görevle geçirilen hizmet süreleri, birinci hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı üzerinden değerlendirilir." hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre ise zorunlu hizmetten sayılan öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik sürelerine birinci hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı verilmektedir.
Bu bir çelişkidir. Öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik sürelerinin bu görevin yapıldığı yerin hizmet puanının verilmesi gerekmektedir.
Ayrıca zorunlu hizmetini yaparken silahaltına alınan ve askerlik vazifesini Asteğmen (yedek subay) ve kısa dönem er olarak ifa edenlerin aylıksız izinli olarak geçirdikleri süre de zorunlu hizmetten sayılmalı ve akabinde asker olarak göre yaptıkları ilin hizmet puanı verilmelidir.
Çünkü; muvazzaf askerlik görevini yerine getirmek üzere aylıksız izne ayrılan öğretmenlerin askerlikte geçen süreleri hizmet süresinden sayılmadığı için kendileriyle aynı tarihte göreve başlayan öğretmenlere göre hak kaybı söz konusu olmaktadır.
Hizmet puanı hesabında, öğretmenlikte gecen hizmet suresi ve zorunlu hizmet süresi yönünden mağduriyetler yaşanmaktadır.
Özelikle ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde öğretmen olarak görev yapan öğretmenlerimizin askerlik görevlerini öğretmen olarak görev yaptıkları eğitim kurumlarında asker öğretmen olarak yerine getirme imkanını tanınması, hem o bölgedeki öğretmen ihtiyacının karşılanması, hem de öğretmenlerin zorunlu hizmetlerini bu bölgelerde tamamlamalarına imkanı tanınması yönünden yerinde olacaktır.
Bu sebeple, askerlik görevini zorunlu hizmet bölgelerinde yerine getiren öğretmenlere asker öğretmen olarak görev yapma ya da askerliklerini ne şekilde yaparlarsa yapsınlar askerlik süresinin tamamının öğretmenlik hizmet süresi ve zorunlu hizmet süresinden sayılması gerekmektedir.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir