Dava dosyası hakkında bilgi almak için zabıt katibi telefondan cevap verebilir mi?
Zabıt katibi, arayan herkese davayla ilgili bilgi vermeli midir? İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilgiye ulaşım oldukça kolay hale gelmiştir. İnternet arama motorlarına merak edilen veya öğrenilmek istenilen hususlar yazıldığında bir çok içerik kullanıcıların bilgisine sunulmaktadır. Kamu kurumları, vatandaşların devlet hizmetlerine ulaşımının kolay hale gelmesi için teknolojik gelişmelere paralel olarak çalışmalar yapmaktadırlar. E-Devlet üzerinden adli sicil belgesinin alınması, askerlik durum belgesinin sorgulanması/alınması, sürücü belgesi ceza puanının sorgulanması ve benzeri gibi kamu hizmetlerinin bir tık ötede olması para ile ölçülemeyecek kadar değerli olan zamanın verimli kullanılmasını beraberinde getirmektedir.
Adalet Bakanlığı'da teknolojik gelişmelere paralel olarak vatandaşların taraf oldukları dosyalara erişim sağlamalarını, avukatların bürolarından dava açmalarını, eksik kalan harçların UYAP Avukat portalından yatırılması gibi bir çok olumlu çalışmalar yapmıştır.
Bilgiye ulaşımın bu kadar kolay olduğu çağımızda, dava açan veya taraf olduğu dosyada davalı, müdahil, müşteki, katılan, sanık ,müşteki sanık gibi sıfatları taşıyan vatandaşların adliyeleri arayarak telefonla bilgi talep etmeleri vak'idir. Açmış oldukları davalarda taraf olan vatandaşların, e-devlet üzerinden e-imza veya e-devlet şifresi ile istedikleri bilgilere ulaşmaları mümkündür. Hatta, e-imza sahibi olan vatandaşlar dava dosyasının muhteviyatına erişmektedirler. Adliyede dosyası bulunan kişilerin teknolojik nimetlerden yararlanmayıp adliyeleri arayarak tarafı olduğu dosya hakkında bilgi talep etmeleri, zaten yoğun olan adliyelerin iş yoğunluğunu daha da arttırmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde bulunan adliyelerin iş yükünün ne kadar çok olduğunu izah etmek abesle iştigal olacaktır, dolaysıyla işlerin yoğunluğu yetmiyormuş gibi, telefon ile arayarak bilgi talep eden vatandaşlara, telefon ile bilgi vermek zamandan yana büyük bir kayba neden olmaktadır. Telefon ile bilgi talebinde bulunan kişilerin dosyada taraf olup olmadıklarının teyidi de maalesef mümkün bulunmamaktadır. Başkasının kimlik bilgileri ile o kişinin taraf olduğu dosyadan bilgi talebinde bulunmak gayet mümkündür.
Hülasa; adliyelerdeki iş yoğunluğunun ne kadar çok olduğunu adliye ile işi olanlar ziyadesi ile bilmektedirler. Öyle zamanlar olur ki; adliye personeli mesai bitiminden sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır. Yoğunluğun katmerlenmesine neden olacak ve dosyada taraf olup olmadığının teyidi yapılamayan kişiler, dosyadan bilgi istediklerinde bu kişilere bilgi vermeyen adliyeler bulunmaktadır; ama uygulamada birliğin sağlanabilmesi için bu hususun bakanlık tarafından kesinlik kazandırılması gerekmektedir. Dosyada bilgi talebinde bulunan ve dosyada taraf olup olmadığının teyidi yapılamayan kişilere bilgi verilmemeli mi ? Yoksa herhangi bir birimi arayarak istediği hususta kalemden bilgi talep eden kişilere bilgi verilmeli mi ?
Bu hususa ilişkin, Adalet Bakanlığı tarafından uygulamada birlik kazandıracak duyurunun tüm teşkilata iletilmesi önem arz etmektedir.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir