51 Bin Kadronun Ne Kadarı Merkezi Atamada Kullanılır?



2016 bütçesiyle kamu kurum ve kuruluşlarına 55 bin personel alımı planlanmaktadır. Bunun 4 bini öğretim elemanlarına ve 30 bini MEB’e verilecek. Kalan 21 bin kadroysa diğer tüm kurumlara dağıtılacak. Bu haberimizde 2016 memur atamalarını madde madde değerlendireceğiz.

1) 51 bin kadro tüm kamu kurumları arasında paylaştırılacak olup 51 bin kadronun 30 bini Şubat öğretmen atamasına ayrılacaktır.

2) Polis, asker, hakim, savcı, doktor, öğretim elemanı gibi alımlar 51 binin dışındadır.

3) Sağlık Bakanlığı’na yine 10 bin kadro ayrılması muhtemeldir.

4) Adalet Bakanlığı’na da en az 2 bin kadro verilmesi muhtemeldir.

5) Geriye 9 bin kadro kalacaktır, bu kadrolar da diğer tüm kurumlara dağıtılacaktır.

6) Geçen yıllarda olduğu gibi kadro dağıtımlarının birazı Ocak ayı içerisinde yapılacaktır. Sebebi de naklen memur alımlarıdır.

7) Dağıtılacak 9 bin kadronun tamamı merkezi atamada kullanılmayacaktır. Mülakatla ve naklen personel alımı yapan kurumlar vardır. Üniversiteler, naklen personel alımı en çok yapan kurumlardır.

8) Mevcut tablo itibariyle 2016 merkezi memur alımlarındaki sayılar geçen yıllardan çok farklı olmayacaktır.

9) 2016 bütçesiyle verilen atama izinlerini kurumlar 2016-1 veya 2016-2’de kullanabilmektedir. Yani 2016-1’de alırsa 2014 puanıyla alım yapılacak, 2016-2’de alırsa 2016 puanıyla alım yapılacak.

10) Engelli memur atamaları, sosyal hizmetten faydalananlara yönelik alımlar, şehit, gazi yakını atamaları 51 binin dışındadır.

11) 51 bin kadronun kurumlara dağıtımının ardından kurumlar verilen kadro sayılarını istediği şekilde kullanmakta özgürdürler yani merkezi olarak da alabilir, mülakatla da alabilir, naklen de alabilir, daha önce istifa etmiş birini de alabilir, istisnai kadro olarak da kullanabilir.

12) Açıktan atama demek sadece mülakatla atama demek değildir. Açıktan atama; merkezi atama, ilk atama, mülakatla atama, kurumsal atama, naklen atama gibi atama çeşitlerinin hepsini kapsamaktadır. Yani açıktan atama demek her türlü kadrolu atama demektir.

13) 51 bin sayısına sözleşmeli alımlar, taşeron alımlar dahil değildir.

14) Kanunla bir kuruma serbest kadro ihdasları verilirse kurumun serbest kadrolara atama yapmasına Maliye onay verebilir veya atama için belli bir tarihe kadar süre verilir. Kanunla serbest kadro koparan kurumlar atama yapacak demektir.

15) Kurumların boş kadrolarının olması demek, atama olacağı anlamına gelmez. Kuruma sayı olarak kaç adet izin verilmişse kurum o sayıda personel alabilir.

16) Zaman zaman resmi gazetede kurumlara ait kadro değişiklikleri yapılıyor. Boş kadroların düzenlenmesinde amaç çeşitlidir, sadece ilk atamaya bir hazırlık olarak düşünülmemelidir.

17) 2014 KPSS puanıyla atama bekleyen adayların 2016’daki son merkezi alıma temkinli yaklaşması lazım. Kesin atanırım düşüncesiyle 2016 KPSS’ye hazırlanmamak büyük hata olacaktır.

18) 657 Devlet Memurları Kanunundaki değişikler KPSS ve personel alımlarını da etkileyecektir. Yeni düzenlemenin 2016’nın ikinci yarısında yasalaşması bekleniyor. Yapılacak düzenlemelerin personel alımlarına olumlu yansıyıp yansımayacağı daha sonra netleşecektir.

19) Ülkenin ekonomik ve siyasi istikrarı doğrudan olarak kamunun personel alımlarını da etkileyecektir. Yeni projeler kapsamında veya yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle yeni kadrolar oluşturulacaktır.

Konular