Eşinden dolayı izin hakları olan devlet memuru, bu izinleri nasıl kullanabilir?



Devlet memurunun eşinden dolayı kazandığı izin hakları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte cevabı...

*Eşi doğum yapanlar

*Eşi doğum yapan memur, 10 gün süre ile mazeret izni kullanabilir.

*Eşi doğum yapan memur, doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin kullanabilir.

*Analık izni dönemi içerisinde eşi ölen memur, anne için geçerli olan analık izni sürenin sonuna kadar mazeret izni kullanabilir.

*Eşi hastalananlar

*Sağlık sorunları nedeniyle ayakta tedavi gören eşine eşlik etmek isteyen memura kurumu tarafından izin verilmesine imkan veren herhangi bir düzenleme bulunmamakla birlikte, konuya ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen bir mütalaada; bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmadığı eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde bahsi geçen kişilere refakat eden Devlet memuruna izin verilmesi hususunda gerekli kolaylığın sağlanması gerektiği ve bu iznin suistimal edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarca bahsi geçen duruma ilişkin belge istenebileceği değerlendirmesinde bulunulmuştur.

*Eşi ağır bir kaza geçiren veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanan memur, aynı hastalık için 6 aya kadar refakat izni kullanabilir.

*Eşinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanması nedeniyle en çok süre kadar (6 ay) refakat izni kullanan memur, bu izin süresinden sonra, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, isteği üzerine 18 aya kadar aylıksız izin kullanabilir.

*Eşi sürekli görevle başka yere atananlar

*Memurun eşi zorunlu yer değiştirme suretiyle 1 ve 2 nci derece kalkınmada öncelikli yerlere atanmışsa ve memurun kurumiçi veya kurumlararası yollarla bu yerlerde atanabileceği niteliğine uygun boş bir kadro bulunmuyorsa, memur talebi üzerine ücretli izin kullanabilir. (İzinliyken, eşi 1 inci derecede öncelikli yerlerde olanlar net maaşlarının % 50'sini, eşi 2 nci derecede öncelikli yerlerde olanlar ise net maaşlarının %25’ini alır)

*Eşi zorunlu yer değiştirme tabi olarak atanan memur, eşinin atandığı yere atanamıyorsa ve eşi 1 ve 2 nci derece kalkınmada öncelikli yerler dışında görev yapıyorsa, aylıksız izin kullanabilir.

*Eşi yurt dışı göreve gidenler

*Sürekli görevle yurtdışına atanan veya en az 6 ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilenlerin (memur veya diğer personel kanunlarına tâbi personel) memur olan eşi aylıksız izin kullanabilir.

*Yabancı devletlerin resmi kurumlarında ya da uluslararası kuruluşlarda görev yapmak üzere aylıksız izin kullananların memur olan eşi aylıksız izin kullanabilir.

*Eşi eğitim görenler

*Eğitim amacıyla şahsen sağladığı özel burstan yararlanmak üzere aylıksız izin kullananların (memur veya diğer personel kanunlarına tâbi personel) memur olan eşi aylıksız izin kullanabilir.

*Burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilenlerin (memur veya diğer personel kanunlarına tâbi personel) memur olan eşi aylıksız izin kullanabilir.

*Kamu kurumları tarafından yurtdışına gönderilen öğrencilerin memur olan eşi aylıksız izin kullanabilir.

*Eşi ölen memur

Memura; eşinin ve eşinin ana, baba veya kardeşlerinin ölümü halinde, isteği üzerine 7 gün izin verilir

Konular