2017-2018 toplu sözleşme gereğince zam alacak memurlar kimler?
Memur ve memur emeklilerinin merakla beklediği toplu sözleşme 2018-2019 zamları bugün saat 14.15'te belli oldu. Memur ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği "4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri" kapsamında hükümet ve sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında saat 14.15'te bir araya geldi. Toplantı sonrası Bakan Julide Sarıeroğlu hükümetin memur ve emekliler için belirlediği yeni zam teklifini açıkladı. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu 2018 ve 2019 yıllarında altı aylık her dönem için belirtilen yüzde 3'lük teklifin yüzde 3.5 olarak revize edildiğini açıkladı. Toplam 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisine; Sendikaların teklifini değerlendiren hükümet ise 14 Ağustos'ta 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkından oluşan teklifte bulundu.
2018-2019 yılında yapılacak zam oranları için toplu sözleşme görüşmelerinde gece yarısından sonra anlaşma geldi. Memur zammı ne kadar sorusunun yanıtı belli oldu. Memur toplu sözleşme görüşmeleri 2018-2019 memur zammı oranları açıklandı. 2018-2019 yılı memur zammı ve toplu sözleşme şartları aksam.com.tr'de. Yapılan anlaşmaya göre 2018 için yüzde 4+3,5 oranında 2019 yılı için ise yüzde 4+5 ile anlaşmaya varıldığı açıklandı. Memur zammında uzlaşma sağlandı bugün saat 11.00'da imzalar atıldı. Öte yandan, Başbakan Binali Yıldırım'ın dün yaptığı toplu sözleşme açıklaması memur ve memur emeklilerini sevindirdi. Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisi, 2018 ve 2019 yıllarında mali ve sosyal haklarının belirleneceği 4. dönem toplu görüşmelerine odaklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun çağrısıyla 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde, sendikalar tekliflerini sundu.
Memur zammında anlaşma sağlandı
Yapılan anlaşmaya göre 2018 için yüzde 4+3,5 oranında 2019 yılı için ise yüzde 4+5 ile anlaşmaya varıldığı açıklandı. Memur zammında uzlaşma sağlandı bugün saat 11.00'da imzalar atıldı
3.2 milyon memur, 1.9 milyon emeklinin gözü dün Memur-Sen ile hükümet arasında süren toplu görüşmelerdeydi. Gün boyu süren müzakereler gece yarısından sonra sonuçlandı. Anlaşmaya göre kamu görevlisi ve memur emeklisi 2018 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yüzde 3.5 zam alacak. Bu rakam 2019 yılı için ise ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay ise yüzde 5 olarak gerçekleşecek.
Toplam 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisine; 2018-2019 yılında yapılacak zam oranları için toplu sözleşme görüşmelerinde gece yarısından sonra anlaşma geldi. Hükümet son teklifini 2018 yılı için ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay yüzde 3.5, 2019 yılı için ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay yüzde 5 olarak açıklarken; Memur-Sen bu teklifin müzakereye açık ancak imzaya kapalı olduğunu belirtti. Yapılan anlaşma ise, 3.5 +4+4+5 oranları üzerinden gerçekleşti.
ENFLASYON FARKI DA ÖDENECEK
Ayrıca 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkı da ödenecektir.
Anlaşmaya ilişkin imza töreni 22.08.2017 (Salı) tarihinde saat 11.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecektir."
Bakan Sarıeroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle;
* Ekonomik istikrarımız, kamu çalışanlarımızın beklentileri bizleri için öncelikli olmuştur. Bu bağlamsa son teklifimizi oluşturduk.
* Buna göre, 2018 yılı her iki yarı için yüzde 3,5, 2019 ilk yarı yılı için yüzde 4, ikinci yarı yılı için yüzde 5 olarak revize ettik.
* Bugün gece yarısına kadar vaktimiz var, başka mekanizmalara gerek kalmadan bu sürecin sona ermesini istiyoruz.
* Bu teklifimizin olumlu karşılanacağı yönünde ümidim olduğunu belirtiyorum.
* Bütün argümanları değerlendirdik ve bizim için bu teklif son teklif niteliğindedir.
İlk teklif her iki yıl için de yüzde 3+3'tü
Memur zamları için toplu sözleşme görüşmelerindehükümet 2018 ve 2019 yıllarında altı aylık her dönem için yüzde 3 olan teklifinde revizyona gitmesi bekleniyordu. Teklif sonrası anlaşma sağlanamazsa Hakem Kurulu karar verecek.
MEMUR ZAMMI HÜKÜMET TEKLİFİ 2018-2019
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun çağrısıyla 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde, sendikalar tekliflerini sundu. Sendikaların teklifini değerlendiren hükümet ise 14 Ağustos'ta 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkından oluşan teklifte bulundu.
Aradan geçen sürede anlaşamayan tarafların, yasal olarak bugün sona erecek görüşme süreci kapsamında bir araya gelmesi bekleniyor. Hükümet ile memur sendikalarının zam oranında bugün de anlaşamaması halinde zam oranı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından belirlenecek.
KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU NEDİR?
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya daire başkanları arasından Bakanlar Kurulunca Başkan olarak seçilecek bir üye, Kamu İşveren Heyeti Başkanınca Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından görevlendirilecek birer üye, en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye, üniversitelerin ilgili bölümlerinden en az doçent unvanını taşıyanlar arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye ve sendikalarca belirlenen en az doçent unvanını taşıyan yedi öğretim üyesi arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşuyor.
Kurul, başkanın çağrısı üzerine başkan dahil en az sekiz üyenin katılımı ile toplanıyor. Mazereti nedeniyle toplantıya katılamayacak üyelerin yerine yedekleri çağrılıyor. Kurul, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alıyor. Üyeler, çekimser oy kullanamıyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılıyor.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, tarafların başvuru tarihinden itibaren beş gün içinde kararını veriyor. Kurul kararları kesin ve toplu sözleşme hükmünde oluyor. Kararlar taraflara üç gün içerisinde yazılı olarak bildiriliyor ve Resmi Gazete'de yayımlanıyor.
TOPLU SÖZLEŞME MEMUR ZAMLARI MEMUR SEN TEKLİFİ YÜZDE 10+6
Memur-Sen, 2018 ve 2019 yılları için üç alternatifli teklifte bulundu.
İlk teklifte, 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam öngörülüyor.
İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere de taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam isteniyor.
Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.
Türkiye Kamu-Sen ise 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8 artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu. 2016 ile 2017'yi kapsayan 3. dönem toplu sözleşmeyle, kamu çalışanlarına geçen yıl için yüzde 6+5, bu sene için ise 3+4 zam yapılmıştı.
MEMUR ZAMMI 2018-2019 İÇİN BİNALİ YILDIRIM'DAN UMUT VEREN AÇIKLAMA
Başbakan Binali Yıldırım'ın memur zamlarına ilişkin dün yaptığı açıklama memurları ve memur emeklilerini umutlandırdı.
Binali Yıldırım, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin "Memurlarımızı, çalışanlarımızı enflasyonun altında bir ücrete mahkum etmeyeceğiz. Enflasyon kayıplarını vereceğiz bir takım yan imkanlarla bunun üzerinde bazı imkanları sağlamış olacağız” dedi.
Tablo için tıklayınız
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir