Torba kadro atamalarında yaşanan sorunlar



Görev yapmış olduğum kurumun açmış olduğu görevde yükselme sınavını kazanarak 3. derece kadro VHKİ (6/2 Kazanılmış Hak aylığı) 'den, 3. derece Şef kadrosuna atandım. Atama onayında 3. derece VHKİ kadrosundan, .... kurumunda tahsisli ve boş bulunan 3. derece şef kadrosuna naklen ve terfien atanmıştır ifadesi yer almaktadır. Personel nakil bildiriminde de aynı şekilde eski VHKİ-yeni şef unvanları karşısında ödemeye esas 3-1 emekliliğe esas 6-2 şeklinde belirtilmektedir. Atama öncesi 3. derece kadroya atanma şartlarını taşıyan 2 kişiydik. Atama yapıldıktan sonra ise diğer kişinin 3. dereceye, benim ise 5. dereceye atamamın yapıldığı şeklinde bilgi verildi.

Atama onayı veya atama oluruyla tahsisli ve boş bulunan 3. derece kadroya atama yapılırken sonrasında nasıl ve neden tekrar 5. dereceye atama yapılabilir? Her ne kadar 657 68/B kapsamında torba kadrolara yapılan atamalar kazanılmış hak değil ise de, atama oluruyla 3. derece kadroya atanmam kazanılmış hak değil midir? B. M.
657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde torba kadrolara atama yapılmasının şartları ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Yine bu maddede; “Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her “3” yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.” hükmüne yer verilmiştir.

Görüleceği üzere, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince yapılan atamalar ilgililer açısından kazanılmış hak teşkil etmemektedir. Dolayısıyla sizin şef kadrosuna atanırken 3. derece yerine 5. dereceli şef kadrosuna atanmanızda hukuken bir sıkıntı yoktur ve idareler 3. dereceli kadroya atanmak için zorlanamaz. Ancak, sizden hizmet yılı olarak daha aşağıda olanların tercih edilmesi dava konusu edilebilmektedir.

Bu anlatılanlarla birlikte, sizin sorunuzda yer alan bilgilere göre, atama onayınızda 3. derece VHKİ kadrosundan, kurumunuza tahsisli ve boş bulunan 3. derece şef kadrosuna naklen ve terfien atanmış olduğunuz belirtildiğine ve size tebliğ edildiğine ve aksi bir durumun da size belirtilmediğine göre sıkıntı yapmanıza gerek yoktur. Aksi durum olmuş olsaydı, bu durumun size tebliğ edilmesi gerekirdi. Şayet https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden maaş bordronuza bakarsanız, bordro üzerinde emekli keseneğine esas, kazanılmış hak aylık ve ödemeye esas kadro derece ve kademenizi görebilirsiniz ve durumunuzu böylece açığa kavuşturmuş olursunuz.

VHKİ kadrosuna torba kadro verilebilir mi?

Yukarıdaki sorudan da anlaşılacağı üzere, VHKİ kadrolarına torba kadro uygulaması yapılabilmektedir. Birçok kamu kurumu maalesef bu kadrolarda yer alan personele torba kadro uygulaması yapmamaktadır.

Memurların kadro dereceleri 5. dereceden daha yukarı yükselememesine rağmen VHKİ kadrolarında bulunan memurların kadro dereceleri 3. dereceye kadar yükselebilmektedir. Bu nedenle memur unvanlı personel hakkında torba kadro uygulaması yapılamazken VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni gibi kadrolarda bulunan personele torba kadro uygulaması yapılabilmektedir.

Eksik ödenen asgari geçim indirimini alabilir miyim?

Kamuda memur olarak çalışmaktayım. 15/12/2013 ile 15/10/2015 tarihleri arasında 23 ay boyunca asgari geçim indirim tutarım evli ve eşi çalışmayan şeklinde hesaplanmış. Ama 2 çocuğum bu indirimden yararlandırılmamış. Geçmişe yönelik geri ödeme talep hakkımız var mıdır? F. K.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32'nci maddesinde; “Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5, üçüncü çocuk için %10, diğer çocuklar için % 5'idir….” hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla aile yardımına müstehak çocukların asgari geçim indirimi eksik hesaplanmışsa tahakkuk zamanaşımı süresi olan 5 yıllık süre içerisinde alınması mümkündür. Kurumunuza yapacağınız başvuru ile eksik asgari geçim indirimini talep edebilirsiniz ve ödeme yapılmaması halinde de dava konusu yapabilirsiniz.

Yeşil pasaport almaya nasıl hak kazanırım?

Halen bir bakanlıkta uzman yardımcısı olarak görev yapıyorum ve memuriyette 6. yılım. Maaşa esas derecem 4. derecenin 2. kademesi. Uzmanlık unvanımı alınca maaşa esas derecem 3. dereceye yükselecek. Ancak kadro derecemin 5 olacağını öğrendim. Kadro derecemin 3 olması için ne yapabilirim, yeşil pasaport alamaya hangi şartlarda hak kazanırım? A.B.Ö 5682 sayılı Kanun'un “Hususi Pasaportlar” başlıklı 14'üncü maddesinde; «Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; Diplomatik Pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir...» hükmüne yer verilmiştir.

Normal şartlar altında göreve başlama derce ve kademeniz 9/1'dir. 6 yılın karşılığı 2 dereceye tekabül edeceği için bulunmanız gereken derece- kademe 7/1'dir. Anlaşıldığı kadarıyla değerlendirilen başka hizmetlerinizin bulunmaktadır. Aksi takdirde kazanılmış hak aylık derece ve kademenizin 4/2 olması mümkün değildir. Dolayısıyla hizmet cetvelinizi görmediğimiz için durumunuzla ilgili net cevap vermemiz mümkün değildir.

Sonuç olarak, yeşil pasaport alabilmeniz için 3. dereceli kadroya atanmanız gerekmektedir. 657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde düzenlenen torba kadro uygulamasından yararlanabilmeniz için de en az 8 yıl hizmetinizin olması gerekmekte olup, hizmet cetvelinizi incelemenizi ve torba kadro uygulamasında hangi hizmetlerin değerlendirileceğine bakmanızı öneririz. Olağanüstü bir durum olmaması halinde verdiğiniz bilgilere göre Uzman kadrosuna atanmanız halinde alacağınız ilave bir derece ile torba kadro uygulaması yapmadan dahi 3.dereceli uzman kadrosuna yeterlik sonrasında atanmanız mümkün olup, bu durumda yeşil pasaport alabilecek şartları taşımış olacaksınız.

Konular