DPB'ce Yüksek Lisans Bilgileri Alınan Sağlıkçı Atamalarında Başarı Sağlandı Mı?
Yüksek lisans şartı aranan kadrolar, boş kalmaktan nasıl kurtuldu? Devlet Personel Başkanlığının 24 Temmuz 2014 tarihli duyurusunda; Sağlık Fizikçisi, Perfüzyonist, Dil ve Konuşma Terapisti, Odyolog unvanlarını KPSS merkezi yerleştirmelerinde tercih edecek adayların Başkanlığın Kamu Personel İstihdamı Dairesi Başkanlığına şahsen başvurması gerektiği ifade edilmişti.
Bu doğrultuda adaylar, yüksek lisans diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ve kimlik belgeleri ile Devlet Personel Başkanlığına başvuru yapmışlardı. Bu unvanlara ataması tereddütlü olan adaylar ise, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından görüş alarak başvurularının ekine görüş yazısını da eklemişlerdi. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına da bu unvanlar arasından sıklıkla Sağlık Fizikçisi kadrosuna atanıp atanamayacağına yönelik adaylarca başvuru yapılmıştı.
Bu uygulama öncesinde Tercih Kılavuzlarında bu kadrolar 4001 "Herhangi bir lisans programından mezun olmak" ve Bakınız Özel Şartı ile ilana çıkmaktaydı. Karşılığında 4001 yer alan bu unvanlara matematik, edebiyat gibi program mezunu adaylar yerleşiyor ve atamaları yapılamıyordu. Bu sebeple bu boş kadrolara sahip Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları, Üniversite Hastaneleri, bahsi geçen kadrolara ilişkin sağlık hizmetlerini hemşire ve diğer sağlık personeli ile karşılamakta veya ilgili alanın önlisans programlarını(Örneğin; sağlık teknikeri(perfüzyon)) istihdam ederek bu açığını kapatmaya çalışmaktaydı. Dolayısıyla bu sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülüp yürütülmediği noktasında tereddütler mevcut idi.
1219 sayılı Kanunun Ek 13'üncü maddesinde bu unvanlar için lisans veya lisans üzeri ilgili alanda yüksek lisans veya doktora öğrenimi gerektiği yer almaktadır. Ancak KPSS ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyinde yapılmakta, dolayısıyla da adayların yüksek lisans bilgileri ÖSYM sistemde yer almamaktadır. Bu da alan kontrolü yapılamadan mevcut kadrolara ilgisiz adayın yerleşmesi sonucunu doğurmaktaydı.
Devlet Personel Başkanlığının bu uygulaması ile, ilgili kadrolara ataması yapılabilecek adaylar Başkanlıkça başvuruları değerlendirilip ÖSYM'ye TC kimlik no bazında bildirilerek ilgili adayların puanı ve tercihleri çerçevesinde yerleştirmeleri sağlanmıştır.
2014/2 KPSS Tercih Kılavuzunda bu unvanlar yer almamasına rağmen, 2015/1 KPSS yerleştirmesinde önemli sayıda alıma çıkılmıştır. Merkezi yerleştirme tarihinin en yüksek adedi ile 43 adet Sağlık Fizikçisi, 4 adet Perfüzyonist, 5 Adet Dil ve Konuşma Terapisti ve 8 adet Odyolog alımı gerçekleşmiştir.
Diğer taraftan bu uygulama 4/B'li merkezi yerleştirme olarak adlandıracağımız Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları 2015/3 yerleştirmesinde de kullanılmış ve söz konusu unvanlara ilgili adayların yerleştirilmesi sağlanarak atamaları yapılmıştır.
Sonuç olarak, yıllardır ilgisiz adayların yerleşmesi ve atamasının yapılamamasından ötürü boş kalan bu kadrolara bu uygulama ile, ilgili adayların yerleştirilmeleri ve atamalarının yapılması; hem bahsi geçen kamu kurumlarını bu sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, hem de adayları ihraz etmiş oldukları bu unvanlarda kamuda istihdamları noktasında memnun etmiş ve uygulama başarı sağlamıştır.
Benzer bir başarının diğer nitelik kontrollerinde de yapılmasını bekliyoruz.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir