Yeni iç güvenlik paketinde neler var?



İç Güvenlik Paketi’nden çıkarılan maddeler, 64. hükümetin kurulmasının ardından yeni bir paket olarak Meclis’e gelecek. Muhtara nikah yetkisinden, ehliyet ve pasaportların nüfus müdürlüklerinden alınabilmesine kadar bir dizi yenilik hayatımızı değiştirecek.

7 Haziran seçimleri öncesi TBMM’de kabul edilen İç Güvenlik Paketi’nden çıkarılan maddeler, 64. hükümetin kurulmasının ardından yeni bir reform paketi olarak Meclis’e gelecek. Göreve başlayacak yeni İçişleri Bakanı’nın önemli mesaisini oluşturacak pakette yer alması beklenen bazı düzenlemeler şöyle:

Dilekçeyle kızlık soyadı

Boşanmasına rağmen kocasının soyadını kullanan kadın, nüfus müdürlüğüne vereceği dilekçeyle evlenmeden önceki soyadını yeniden alabilecek.Kimlik belgesinde imla ve yazım hatası bulunan ad ve soyadlar, mahkeme kararı olmaksızın bir dilekçeyle düzeltilebilecek.

Muhtara nikah yetkisi geliyor

Muhtarlara evlendirme yetkisi verilecek. Uygulamayla mahalleye dönüştürülen ve şehirlerden uzak olan köylerde vatandaşların mağdur olmasının önüne geçilecek.

Aboneliklerde kolaylık

Adres değişikliği bildirimleri nüfus müdürlüğüne gitmeden su, elektrik, doğalgaz aboneliğiyle birlikte yapılabilecek. Adres değişikliklerini bildirmemenin cezası azaltılacak.

Ehliyet, pasaport 'nüfus'tan alınacak

Ehliyet ve pasaport gibi belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınacak. Emniyet Pasaport Şube Müdürlüğü’nde görevli 5 bin polis, güvenlik alanında kullanılacak.

Yeni kimlik kartı

Nüfus cüzdanı ibaresi kalkacak. Kimlik kartı uygulamasına geçilecek. Herkese yeni kimlik kartları çıkarılacak.

Yabancılara numara

Türkiye’de yaşayan yabancılara kimlik numarası verilecek. Yabancıların okul kaydı ve banka işlemleri bu numara üzerinden gerçekleştirilecek. Kimlik numarası olmadığı için kamuda yaşanan karışıklık giderilecek.

Askerlik listesi oluşturulacak

Nüfus Genel Müdürlüğü, askerlik çağına girenlerin listesini Milli Savunma Bakanlığı’na göndermeyecek.

Milli Savunma Bakanlığı, bu listeyi Kimlik Paylaşımı Sistemi veri tabanı üzerinden alacak.

Nüfus kaydında kolaylık

18 yaşını tamamladığı halde aile kütüklerine kaydedilmemiş olanların tescil işleminde kolaylık sağlanacak.

18 yaşını tamamlayanlar, anne babaları ölmüş olsa bile, kardeşleriyle soy bağını gösterir tıbbi rapor ibraz etmeleri halinde, başka bir belge istenmeden tescil işlemleri yapılacak.

Yurtdışına nüfus memuru

Dış temsilciliklerde, Dışişleri Bakanlığı’nın talebi olması halinde nüfus personeli görevlendirilecek. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, nüfus işlemlerini Türkiye’ye gelmeden çözebilecek.

Konular