KPSS merkezi yerleştirmelerine ilişkin bazı kavram ve konular



2016/2 merkezi yerleştirmeleri 30 Aralık 2016 gecesi sona eriyor. Tercihlere ilişkin bazı kavram ve konuları açıklayalım.

Nitelik kodu nedir?

KPSS kontenjan kılavuzunda kadroların karşısında dört haneli rakamlar yer almaktadır. Bunlar o kontenjanı tercih edecek olan adaylarda bulunması gereken şartları gösteren kodlardır. Bu kodlar öğrenim kodları ve özel kodlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Öğrenim kodları; hangi bölüm ve öğrenim düzeyi mezunlarının tercih yapacağını gösteren kodlardır. Bu kodlar 2-3 ve 4 rakamlarıyla başlamaktadır. 2 ile başlayanlar lise, 3 ile başlayanlar önlisans ve 4 ile başlayanlar lisans mezunlarına yönelik bölüm kodlarını gösterir.

Örneğin, 3163-önlisans iletme mezunu olmak, 4431-lisans işletme mezunu olmak, 2001-herhangi bir lise programından mezun olmak gibi.

ÖSYM tarafından bir adayın söz konusu öğrenim niteliğini taşıyıp taşımadığı sistem üzerinden kontrol edilebilmektedir.

Özel koşul kodları; adaylardan cinsiyet, ehliyet, yabancı dil belgesi, bonservis, sertifika gibi niteliklerin arandığını gösteren kodlardır. Bu kodlar 1-6 ve 7 rakamlarıyla başlamaktadır.

ÖSYM tarafından bir adayın söz konusu özel koşulu taşıyıp taşımadığı sistem üzerinden kontrol edilememektedir.

Kontenjanlardaki kod sayısı

Excel formatındaki listeye göre bir kontenjanın karşısında 15 kod kutucuğu bulunmaktadır. Yani bir kurum, ilgili kontenjan için en fazla 15 farklı nitelik kodu isteyebilir. Bunun isterse hepsi öğrenim kodu olabilir. İsterse bir tane öğrenim kodu ve birden çok özel koşul kodu olabilir. Bu tamamen kurumun takdirindedir.

Kılavuzdaki ilgili hükümler

"3.3.Adayların tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları bölümünde birden fazla öğrenim alanı veya programı belirtilmiş ise, bunların sadece birinden mezun olmuş bulunmaları yeterlidir.

3.2.Adayların öncelikle tercih edecekleri kadro/pozisyonun karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları, ilaveten bu kadro/pozisyon için aranılan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda, kadro/pozisyonlara ilişkin bakınız başvuru özel şartları bölümü açıklamalarını dikkatlice okuyunuz."

Öğrenim kodları için

Bir kontenjanın karşısında bir tane öğrenim kodu varsa ilgili bölümden mezun durumda olan adaylar bunu tercih edebilir. İlgili bölüm kendi bölümü değilse sistem zaten tercih yapmasını engelleyecektir.

Bir kontenjanın karşısında birden çok öğrenim kodu varsa bu öğrenim kodlarından herhangi birinden mezun olmak yeterlidir. Çünkü kurum burada "bu bölümlerden herhangi birinden mezun olsa bizim için yeterli" mantığı ile böyle bir talepte bulunmuştur. Örneğin aynı kontenjan için 4431 (işletme), 4421 (iktisat), 4503 (kamu yönetimi) kodları varsa ve aday işletme mezunu ise bu kontenjanı tercih edebilir. Diğerlerinden de mezun olmasına gerek yoktur.

Özel koşul kodları için

KURAL: Özel koşul kodları bir kontenjanın karşısında tek başına bulunmazlar. Önlerinde mutlaka bir öğrenim kodu vardır. Aday önce ilgili öğrenim şartını taşımalı (yani o bölüm mezunu olmalı) ve bir de özel koşul kodunu da taşımalıdır.

Bir kontenjanın karşısında bir tane özel koşul kodu varsa; aday mutlaka bu niteliğe sahip olmalıdır. Yoksa bu kontenjanı tercih etmemelidir.

Bir kontenjanın karşısında birden çok özel koşul kodu varsa; aday mutlaka bu niteliklerin hepsine sahip olmalıdır. Yoksa bu kontenjanı tercih etmemelidir. Örneğin, bir memurluk kadrosu için ehliyet, YDS 70 almak şartları aranıyorsa her iki şartın da adayda bulunması gerekir. Sadece ehliyet sahibi olan veya sadece YDS sahibi olan bir aday bu kadroyu tercih etmemelidir.

Özel koşul kodlarının kontrolü

ÖSYM tarafından özel koşul kodlarına sahip olma kontrolü yapılmamaktadır. Yani aday ehliyete sahip olmasa dahi ilgili kontenjanı tercih ederek yerleşebilmektedir. Bu yüzden bu konu sistemden ziyade "adayların dikkat etmesi gereken" bir durumdur.

Özel koşulları taşımadan tercih yapılırsa

Bazı adaylar bilinçsizce bazıları ise "ben yerleşeyim de gerisini kurumla aramızda hallederiz" düşüncesiyle özel koşulu taşımadığı halde tercih yapmaktadır. Adayın yerleşmesi durumunda kılavuzda da belirtildiği üzere "bu adayların atamaları yapılmayacaktır."

Ayrıca bazı durumlarda kurumun bu durumu fark etmediği de görülmektedir. Ancak kurumun sonradan fark etmesi durumunda bu kişilerin görevlerine son verilmektedir.

Ayrıca bile bile bu şekilde tercih yapmak kesinlikle yanlıştır. Çünkü bu aday gerekli şartları taşımamaktadır ve bu kontenjan, bu maaş, bu görev onun "hakkı" olan bir şey olmayıp haram niteliğindedir. Bize göre, bir kişi hırsızlık yaparak bir gelir elde ettiğinde bu gelir "haksız" şekilde kazanılmaktadır. Yani bakıldığında şartları taşımadan atanan biri ile hırsızlık yapan kişinin geliri aynı niteliğe sahiptir ve kimsenin bu parayla yuva kurup bunu çocuklarına yedirmeye de hakkı yoktur.

Bu konuda adayları "herkes yapıyor ben niye yapmayayım" şeklindeki basiretsiz bir anlayışı benimsemeden, kimsenin ve kamunun da hakkını yemeden tercih yapma konusunda dikkate davet ediyoruz.

Konular