KPSS Düz Memurluk Hakkında Temel Kavramlar 2018



KPSS Memur Adayları İçin Bazı Kavramların Anlamları mutlaka bilinmesi gerekiyor.KPSS memurluk süreci öyle çok değişkenlerle dolu ki memur olmak için tek başına 90 puan almak bile yetmiyor bazen. Adaylar KPSS ile ilgili birçok kavramın anlamını bilmiyor. Bilenler de tercih stratejisinde hatalar yapıp çok daha iyi yerlere veya kurumlara gidebilecek iken mutsuz bir memurluk geçireceği yerlere atanıyor.

2018 KPSS için süre giderek daralıyor ve KPSS konusunda kavram karmaşası yaşayan adaylar 2018 KPSS memurluk sınavına kpss hakkında genel bilgilere sahip olmadan girmek durumunda kalıyor. Eğer ki memur olmak istiyorsak her şeyden önce KPSS memurluk sürecinde bazı temel kavramların ne anlama geldiğini bilmemiz gerekiyor. KPSS genel bilgiler konusunda ne kadar çok donanımlı olursak en doğru memurluğa yerleşmemiz o kadar kolay ve hızlı olacaktır.

İŞTE KPSS DÜZ MEMURLUK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN TEMEL KAVRAMLAR

KPSS B Grubu Memurluk: Düz memurluk diye adlandırdığımız kadrolara atanmak isteyenlerin yer aldığı KPSS grubudur.

* KPSS B Grubu Memurluk sadece çift yıllarda yapılır

* KPSS B Grubu Memurluk sınavında alınan puan 2 yıl boyunca geçerlidir.

* B grubu memurluklar; memur, vhki, bilgisayar işletmeni, tahsildar, veznedar, mimar, mühendis, hemşire, avukat vs. şeklinde sıralanabilir.

* B grubu memurluk atamaları genelde yılda 2 kez olmak üzere KPSS puanı geçerlilik tarihi boyunca 4 tane yapılır.

* B grubu memurluk, cumartesi öğle öncesi genel kültür-genel yetenek oturumlarını kapsar.

* B grubu memurlukta herhangi bir mülakat yapılmaz. ÖSYM’nin gerçekleştirdiği merkezi atama yoluyla yerleşilen kadrolara direkt başlanır.

* En yakındaki KPSS b grubu sınav 2018 KPSS olup bu sınavda alacağınız puan 2020’ye kadar geçerli olacaktır.

Hangi KPSS’ye girmeliyim: Bazı adaylar hangi KPSS düzeyinden sınava girmeleri gerektiği konusunda tereddütler yaşayabiliyor. KPSS B Grubu memurluk sınavı 3 öğrenim düzeyi üzerinden yapılmaktadır. Bunlar;

Lise Mezunları
Önlisans Mezunları
Lisans Mezunları

olarak geçmektedir. En üst öğrenim düzeyiniz hangisi ise o düzeyden KPSS memurluk sınavına girmelisiniz. Alt öğrenim düzeyinden KPSS’ye girmeniz mümkün değildir.

Not: Hala okumakta olduğunuz öğrenim düzeyinden mezun olmadığınız için bir alt öğrenim düzeyinden KPSS B Grubu memurluk sınavına başvurabilirsiniz. Mezun olsanız bile alt öğrenimden girip elde ettiğiniz KPSS puanı 2 yıl boyunca geçerliliğini koruyacaktır.

Açıktan Atama / Merkezi Atama: Birçok aday bu iki atama türünü karıştırıyor. Öncelikle açıktan atama nedir, nasıl yapılır onu açıklayalım. Açıktan atama, ilk kez memur olanlar ya da daha önce halihazırda memur olanlar için olmak üzere iki türde yapılır. Bu atamalar ÖSYM’nin dışında, kurumların kendi yaptıkları atamalardır. Sınavlı veya sınavsız ya da mülakat usülü yapılmaktadır. Puan üstünlüğü her zaman önemli olmayabilir. Merkezi atama ise ÖSYM tarafından yürütülen atama işlemlerini kapsar. ÖSYM’nin gerçekleştirdiği merkezi atamalar puan üstünlüğü esasına dayanılarak yapılır.

KPSS 2018 sınav ve başvuru tarihleri ne zaman?

- Kamu Personel Seçme Sınavı (2018 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) Mayıs 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçlar Haziran 2018'de duyurulacak. Sınava başvurular ise Mart 2018'de alınacak.

- KPSS Lisans Alan Bilgisi, Mayıs 2018'de yapılacak, sonuçlar Haziran 2018'de açıklanacak. Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak.

- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Temmuz 2018'de yapılacak, sonuçlar Ağustos 2018'de duyurulacak.Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak.

- KPSS önlisans düzeyi Ekim 2018'de yapılacak, sonuçlar Kasım 2018'de açıklanacak.Sınav başvuruları Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacak.

- KPSS ortaöğretim düzeyi Ekim 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçlar Kasım 2018'de duyurulacak.Sınav başvuruları Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacak.

Konular