KPSS konularına nasıl çalışılır 2018?
2018 KPSS sınavları yaklaşıyor ve buna bağlı çare arayışları da hız kazanıyor. KPSS'ye hazırlanan adayların büyük bir kısmı verimli ders çalışamamaktan şikayetçi, ders çalışıyorum ama bir türlü verim alamıyorum, netlerim yükselmiyor diyen arkadaşlar için aşağıdaki kpss verimli ders çalışma teknikleri ve kpss konuları nasıl çalışılmalı makaleyi paylaşmayı uygun gördük.
2018 KPSS’ye Lise, Ön lisans ve Lisans tüm adayların girebilecek.Her yıl 100 binin üzerinde adayın devlet memuru olduğuna dikkat çeken uzman yetkililer , memur alımlarının iki yılda bir yapılan KPSS sonuçlarına göre yapıldığını , bu nedenle adayların bilinçli bir şekilde 2018 KPSS’ye hazırlanmaları gerektiğini söylediler.
KPSS de tüm adaylara genel kültür ve genel yetenek derslerinden 120 sorunun sorulduğuna dikkat çeken Fem Akademi öğretmenleri adayların hangi derse nasıl çalışmaları gerektiği konusunda taktikler verdiler.
İşte KPSS de Yüksek Puan Almanızı Sağlayacak Taktikler
Tarih (Suat CANBAY)
KPSS adaylarının en fazla zorlandığı derslerden olan tarih dersinden KPSS de 30 soru çıkıyor. Tarih dersine az da olsa her gün çalışılması gerekiyor.KPSS kursuna giden adayların derste konuyu görmeden ön hazırlık yaparak gelmeleri gerekiyor. Kursta anlatılan konu kurs sonrası mutlaka tekrar edilmeli , işlenilen konularla ilgili testler dikkatlice çözülmeli, bir konu tamamen bitirilmeden diğer konuya geçilmemeli, her ayın sonunda işlenilen konuların aylık tekrarı yapılmalı ve tarih dersi birden fazla kaynaktan çalışılmalı.
Matematik (Emin EREN)
KPSS de matematikten 30 soru geliyor. Soruların çoğunu biraz alt yapısı olan adaylar rahatlıkla cevaplayabilirler. Alt yapısı olan adaylarında daha önceden çıkmış KPSS sorularını incelemeleri ve konularla ilgili KPSS ayarında bir soru bankası bitirmeleri yararlı olacaktır. Aksi takdirde alt yapısı iyi olan adaylar bile sınavda zaman sorunu yaşayabilirler. KPSS de önemli olan verilen süre içinde soruları çözebilmek. Alt yapısı zayıf olan adaylara her KPSS matematik kitabı hitap etmeyebilir. Bu konuda uzman bir Öğretmenden tavsiye alabilir. Matematiği zayıf olan adaylar öncelikle matematik yapabileceklerine inanmalılar ve bildikleri konulardan başlayarak, bol bol soru çözerek çerçeveyi genişletmeye çalışmalıdırlar. Özellikle alt yapısı zayıf olan adayların matematiğe düzenli bir şekilde zaman ayırmaları , çözemedikleri soruları çözdürmeleri matematik alt yapılarının sürekli güçlenmesini sağlayacaktır.
Coğrafya (Şefik KARATAŞ)
Coğrafyadan toplam 18 soru çıkmaktadır. Sorular Türkiye Coğrafyasından gelmektedir, özellikle ekonomik coğrafya ağırlıklıdır. Coğrafya sorularını çözmek için bilginin yanında coğrafi bir kültüre sahip olmak gerekir. Bu nedenle konuları baştan sona okumak bir coğrafya kültür alt yapısı oluşturmak gerekir. Sorular geniş kapsamlıdır, birçok konuyu bir arada yorumlamak gerekir. Konular neden sonuç ilişkisi dikkate alınarak çalışılmalı , geçmiş yıllardaki sorular incelenerek, günlük düzenli zaman ayrılarak, bol bol test çözere KPSS ye hazırlanılmalıdır.
Vatandaşlık (Asım YİĞİT)
KPSS de vatandaşlıktan 12 soru geliyor. Bu sorulardan 2 yada 3 tanesi o yıla ait güncel konulardan diğer 9 soru ise 1982 anayasası ve temel hukuk kavramlarından geliyor. Adaylar çalışmasını yıla yaymalılar ,en az bir vatandaşlık kitabını sorularıyla birlikte çözmeliler, son 3 ayda güncel konuları tekrar gözden geçirmeliler , çıkmış soruları incelemeliler ve bol bol soru çözerek KPSS ye kadar olan süreyi değerlendirmeliler.
Türkçe (Halil EMİNSOY)
Çoğu anlam bilgisinden toplam 30 soru geliyor. KPSS de Türkçede başarılı olmak isteyen aday olabildiğince sözcük anlamı , cümle anlamı ve paragrafla ilgili sorular çözmelidir.Ancak şu da unutulmamalıdır ki geçen yıllarda yapılan KPSS ye bakıldığında dilbilgisi sorularında artışın olması nedeniyle dil bilgisi konusunda genel bir bilgiye sahip olunmalıdır. 2016 KPSS ye hazırlanırken dil bilgisiyle de ilgili sorular mutlaka çözülmeli .
Ayrıca kpss etkin çalışma teknikleri isimli aşağıdaki yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.
1)Tarih soyut şeyler anlattığı için beynimiz bu bilgileri varolan bilgilerimize bağlamakta zorlanacaktır.Bu zorluğu aşmak için ise bütünden-özele inmek gerekir.Bunu yapmak içinde seçeceğiniz bir kaynaktan tüm konuları hızlı bir şekilde,genel bir fikir edinmek için okuyun.Burdaki kilit nokta öğrenme kaygısını bu aşamada taşımayın.Her konunun sonundaki testleri çözün ve yarısı yanlış çıksa bile aldırmayın.Unutmayın bu çalışma beynimizde tarihle ilgili bir bilgi havuzu oluşturmayı amaçlamaktadır.Tarihin tüm konuları bu şekilde 2 hafta içinde rahatlıkla biter.ilginç bulduğunuz yerlerde tepki verin.O konuyla ilgili görüşlerinizi sesli olarak kendi kendinize söyleyin.Konu testlerini çözerkende bu etapta kitabınızın üstüne işaretleme yapmayın.Merak duygunuzu uyandırmak için kendinize sorular sorun.Kendinizi zihninizde tarihi öğrenmek için değilde merak ettiği için okuyan bir kişi gibi canlandırın.Bu aşamada okuduğunuz yerlerde önemli gördüğünüz şeylerin altını çizmeyin.Bu sizde sıkıntı yapabilir.Beyniniz henüz neyin önemli neyin önemsiz olduğu konusunda bir fikir sahibi olmadığı için nelerin altını çizeceğinize bir türlü karar veremezsiniz , eksik mi oldu kaygısına düşebilirsiniz ya da acaba gereksiz yerlerinde altını çizdim mi diye düşünebilirsiniz.
2)Tüm tarih konularını bu şekilde bitirdikten sonra En başa dönüp konu testlerini bu sefer kitabın üstüne işaretleyerek tekrar çözün.Her sorunun içeriğini konu anlatımında bulup altını çizin.Test bölümündeki soruların yanlarına gerekli gördüğünüz notları alın.Test bölümüne alınan notlar daha kalıcı olmaktadır.Çünkü beynimiz soruları sever ve cevaplarıyla da bir yargıya ulaşır.Hepsini bir bütün halinde soruda gördüğünde ise yargıya ulşması kolaylaşır.Alacağınız notlar çok kısa olsun.Mümkünse tek kelimelik.Mesela 2.Kosova Savaşı ile ilgili bir bilginin yanına
2.Murat yazmanız yeterlidir.Bu savaşı 2.Murat yapmıştır demenize gerek yoktur.Bu savaş ile Balkanlardaki Osmanlı egemenliği kesinleşmiştir bilgisi içinde ‘balkan hakimiyeti’ yazmanız yeterlidir.
3)İki haftanızıda bu çalışmayla geçirdikten sonra bir tarih soru bankası edinin.Hergün en az bir test çözün.(30 soru) Bu çalışmanın amacıda bilgileri taze tutmak ve tekrar yapabilmektir.Cevaplarınızı kitabın üstüne işaretleyin.Yanlış yaptığınız sorular ve yapamadığınız sorular için konu anlatımlı kitabınıza bakın.İhtiyaç duyarsanız yine kısa kısa notlar alın.KPSS’ye girene kadar hergün bu çalışmaya devam edin.
4)Ezberlemekte zorlandığımız,ilk okuduğumuzda bize birşey ifade etmeyen kelimeleri ezberlemek içinde hafıza çivileri kullanın.Bir örnekle açıklayalım.Diyelimki ezberlemek istediğimiz kelime kurgan.Kurgan eski türklerin mezarlarına verilen isimdir.Kurgan kelimesini okuduğunuzda zihninizde ses olarak ona en yakın hangi kelime canlanıyor?Muhtemelen sizde benim gibi urgan diyceksiniz.Şimdi urgan ile mezar arasında abartılı,komik veya saçma bir hayal kurmak.Mesela bir cenaze korteji düşünün, tabut yerine kaskalın bir ip var.İnsanlar onu omuzlamış ve mezarına götürüyor.O ipin konuştuğunu ve mezarına konduğunda’ ya siz salakmısınız ben insanmıyımki öleyim dediğini’ hayalen zihninizde canlandırın.Bu uygulama 1 dakikanızı bile almaz.Daha sonra kurgan dendiğinde ona en yakın ses urgan olduğundan ,urganla ilgili bu hayaliniz aklınıza gelecek ve mezar cevabına ulaşacaksınız.kelime artık size malolduğunda ,zihninizde sağlam bir yer ettiğinde ise o hayali unutacaksınız,zaten gerekte kalmayacak.
Her dersin sonunda (45 dakika) yaklaşık beş dakikayı tekrara ayırmanız bilginin kalıcılığını sağlamak açısından oldukça önemli. Bunun ardından on dakika dinlenmek için kendinize zaman ayırın. Her günün sonunda yatmadan önceki son etüdünüzü o gün çalıştığınız dersleri tekrar ederek değerlendirin. Özellikle uykudan önce yapılan bu tekrarın unutmayı engellediği bilimsel olarak ispatlanmıştır. REM uykusu (rüya görülen dönem) döneminde salgılanan bazı hormonların yeni bilgilerin pekişmesine zemin hazırladığı görülmüştür.
Yine yapacağınız bir başka önemli iş de sabah kalktığınızda bir gün önceki dersleri tekrar etmektir. Böylece bilgi daha kalıcı bir duruma getirilmiş olur. Haftanın belli saatlerini, ayın belli günlerini tekrar yapmak amacıyla belirleyin. Tekrar yaparken kendinizin yazdığı özet notları kullanmanız teferruatta boğulmamanız için önemlidir. Bunun yanında bir başkasına anlatarak tekrar yapmanın da büyük faydası vardır. Bu tekrarlar sonucunda konuyu ne derece bildiğinizi ölçmenin yolu bol bol soru çözmektir.
ÇIKMIŞ KPSS SORULARINI MUTLAKA ÇÖZÜNÜZ
Test sorularının yanında önceki KPSS’lerde çıkmış olan soruların çözülmesi konudaki eksikliklerin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Yanlış cevaplanan soruların neden yanlış yapıldığı irdelenmelidir. Böylece teorik olarak yaptığınız tekrarı, soru çözerek pratik açıdan da gerçekleştirmiş olursunuz.
Tekrar yaparken aynı tür dersleri (sayısal veya sözel) çalışmanız sıkıcı olacağı için dikkat dağılmasına neden olacaktır. Sözel ve sayısal derslerin beraber tekrar edilmesi bu açıdan faydalıdır. Aşırı tekrarın yararından daha çok zararı vardır. Çünkü devamlı aynı uyarıcıya muhatap olan beyin belli bir süre sonra bundan sıkılacak, bu durum da motivasyon bozukluğuna neden olacaktır. O nedenle yukarıda belirttiğim gibi belli periyotlarla bu tekrarın yapılması öğrenciyi konuya daha ilgili kılacaktır.
Bu çalışma şekli en çok tarihte işe yaramasına rağmen aslında tüm branşlarda yapılması gereken bir çalışma şeklidir.Deneyin-görün ve lütfen sonuçlarını bildirin.Hepinize iyi çalışmalar diliyorum.
KPSS’de başarılı mı olmak istiyorsunuz?
Eğer yanıtınız evet ise sizi başarıya götürecek 10 adımı mutlaka çalışma programınıza ekleyin. İşte KPSS başarısı getirecek tüyolar..
1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın
Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış?
Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.
2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın
KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın. Önce KPSS’yi geçin, daha sonra diğer hedeflerinize odaklanın.
3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin
Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. Planlı ve sakin bir şekilde başlayın. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.
4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun
Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Çalışırsınız, anlayamazsınız ya da anlayamadığınızı sanırsınız. Pes etmeden çalışmaya devam ettiğiniz sürece; bir süre sonra her şeyin kendiliğinden kafanıza yerleştiğini göreceksiniz. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.
5- Başarı Ayrıntlılarda Gizlidir
KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç ummadığımız ayrıntılardan gelmiyor mu?
6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin
KPSS’den yüksek not almanın temel yolu, bilgiyi akılda tutmaktır. Bilgiyi akılda tutmanın en temel yolu ise onu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yolu da özet çıkarmaktır. ‘’Alim unutur, kalem unutmaz.’’ demiş atalarımız. Ne çalışırsanız çalışın, çalıştıklarınızdan notlar alın ve sık sık tekrarlayın. Bu kesinlikle zaman kaybı değildir. Önemli olan bilgiyi öğrenmek değil, akılda tutup, zamanı gelince de uygulayabilmektir.
7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin
Her kesimden ‘bol bol soru çöz’’ tavsiyesi gelse de siz, konularınızı iyice kavramadan soru çözmeye geçmeyin. Bir sayfalık konuyu öğrenmeniz dakikalarınızı alır; oysa tek sayfalık konudan çıkarılabilecek soruları çözmek saatlerinizi alabilir.
8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın
Matematiksiz de yaparım!, Coğrafyadan çakmıyorum. Anayasa çok karışık söylemlerinden vazgeçin.KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, hepsine çalışacak, eksiklerinizi tamamlamaya çalışacaksınız.
9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın
Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken de şimdiye kadar çıkardığınız özetleri tekrar etmeyi unutmayın.
10- Zamanla Yarışın
KPSS’de en fazla dert yakınılan konulardan bir tanesi, zamanın yetmeyişidir. Siz öncesinde gireceğiniz deneme sınavlarında zamanla yarışarak en kısa sürede sınavı bitirmeye çalışacaksınız. Bunun için de en pratik yolları ve soru çözme tekniklerini iyice öğrenin. Umarız hakkettiğiniz puanı alır ve atanırsınız.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir