Yeni atanan öğretmenlerin oryantasyon eğitimi ne zaman verilecek?
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kanal 24’de canlı yayımlanan Özel Röportaj Programı’nın konuğu oldu.
Yeni atanan öğretmenlerin oryantasyon eğitimi hangi aylarda verilecek? “Yeni atanan öğretmenler Şubat ayında atandıkları yerler belli olduktan sonra, kuralar çekildikten sonra, hemen atandıkları illere gitmeyecekler.
Ne olacak? Kendi tercihlerine bağlı olarak ya bulundukları ilde, ya üniversiteyi bitirdikleri ilde veya atandıkları ilde, o da olabilir, kendi tercihlerine bağlı olarak ikinci sömestr boyunca, yani Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında hizmet içi eğitim veya bir oryantasyon eğitimine alınacaklar.
Her yeni başlayan öğretmenimize bir danışman öğretmen atayacağız. Bu danışman öğretmenlerimizi şimdi tespit etmeye başladık. Bunlar meslekte belli bir yılı doldurmuş, 10 yıl ve üzeri çalışmış, tecrübeli, bir genç öğretmene yol gösterebilecek donanıma sahip öğretmenlerimizden, yeni atanan öğretmenlerimize birer danışman öğretmen atayacağız. Yeni başlayan öğretmenlerimiz danışman öğretmenlerin nezaretinde, onlarla birlikte, il milî eğitim müdürlükleriyle birlikte yapılan programlar çerçevesinde değişik okul türlerinde dersleri izleyecekler. Yani sınıf öğretmeni olabilir atanan öğretmenimiz, matematik öğretmeni olabilir, İngilizce öğretmeni olabilir, sadece kendi dersiyle ilgili değil ve sadece kendi atandığı okul türüyle de ilgili değil, ilkokul öğretmeni de olsa, ortaokul matematik öğretmeni de olsa, lise fizik öğretmeni de olsa değişik okul türlerinde, ilkokulda, ortaokulda, imam hatip ortaokulunda, fen lisesinde, sosyal bilimler lisesinde, Anadolu lisesinde, Anadolu meslek lisesinde belli derslere girecek, sadece kendi branşıyla ilgili dersler değil, değişik yine tecrübeli, birikimli öğretmenlerimizin derslerine girerek onların derslerini izleyecekler. Ayrıca, öğretmenler odasında diğer öğretmenlerle, yani il müdürlerimizin yanında bir-iki gün bulunacaklar, il müdürü ne iş yapıyor, nasıl yapıyor, ilçe müdürlerinin, şube müdürlerinin yanında, maarif müfettişlerinin yanında bulunacaklar.”
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
Öncelikle terörle mücadelede hayatını kaybeden bütün güvenlik güçlerimize, askerlerimize, polislerimize, korucularımıza, emniyet mensuplarımıza, jandarmalarımıza ve sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.
37 bin atamanın, 26 bini bu bölgeye
“Son atamalarımızda 37 bin yeni öğretmenimizin yüzde 70’ini, 26 binini bu bölgedeki 29 ilimizde görevlendirdik ve 26 bin öğretmenimiz görevlerinin başındalar. Ben hepsine ayrıca çok teşekkür ediyorum. Öğretmenlerimize, başarılar diliyorum, hepsinin gözlerinden öpüyorum.”
Şubat’ta 30 bin civarı atama
“Şubat ayında atama yapacağız. Yaklaşık 30 bin civarında bir atama öngörülüyor, ama bu bildiğiniz gibi Bütçe Kanunuyla ihdas edilen kadrolar üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla, Meclis açıldığı zaman Bütçe Kanunu hazırlanırken bu ölçekte bir çalışma için siyasi irade oluşmuş durumda. Bizzat Sayın Başbakan da açıkladı zaten. Dolayısıyla, 30 bin civarında bir atamayı inşallah Şubat ayında gerçekleştireceğiz.”
Öğretmenlerimiz atandıkları yörelerin kültürlerini öğrenecekler
“Özellikle doğuya, güneydoğuya atanmış olan öğretmenlerimiz gittikleri il, ilçe, köylerdeki öğrencilerin eğer farklıysa anadillerini, kültürlerini öğrenecekler. Yani yaz tatilindeki meslek içi eğitimlerde, diyelim ki Batman’da bir köye tayin olmuş, orada biliyoruz ki ana dili Türkçe olmayan çocuklarımızla karşılaşacak, onlarla, aileleriyle, velilerle, çevreyle rahat iletişim kurabileceği temel bazı cümleleri biliyor olarak onları göndereceğiz. Bu dil Zazaki’de olabilir Kırmanci’de… Bu durum sadece dille ilgili de değil, yani Eskişehir’e gelecek aday öğretmen de Eskişehir’in kendi yerel koşulları, yerel geleneği, göreneğini, Yozgat’a gidecekse oranın yerel koşullarını ve kültürünü öğrenecek. Yani diyelim hanım öğretmenlerimiz, genç kız öğretmenlerimiz bir kına gecesine gittikleri zaman orada nasıl davranmaları gerektiğini, bir sıra gecesine katılan bir erkek öğretmenimiz orada nasıl davranılması gerektiğini, taziyeye katıldıkları zaman ne tür kurallara riayet etmeleri gerektiğini bilerek gidecekler. ”
Öğretmenlerimizin saygınlığı bakımından önemli
“Kanaat önderi, gittiği yerin geleneğini, göreneğini, dilini, adetini, örfünü bilirse toplumla daha rahat kaynaşır, velilerle daha rahat iletişim kurar, öğrencileriyle daha rahat iletişime geçer. Böylece eğitiminin kalitesinin yükselmesine katkıda bulunur. Öğretmenimizin saygınlığı bakımından da bunlar gerekli olan düzenlemeler.”
Dershane dönüşüm sürecinde her şey yolunda
“Bizim açımızdan her şey yolunda, dershane dönüşümü bakımından da yolunda. Ama buradan buraya geçmeniz sebepsiz değil, özellikle bu tür tezvirat Millî Eğitim Bakanlığı’na yönelik dezenformasyon ve karalama kampanyası dershanelerin dönüşüm süreciyle de başladı ve hız kazandı. Çünkü bu süreçte hem dershaneler üzerinden, hem bandrolsüz yardımcı kitap adı altında pazarlanan kitaplar üzerinden büyük bir vurgun vardı. Yani insanlar çiftini, çubuğunu, evini, arabasını satarak çocuklarını dershaneye göndereceğim diye perişan ediliyorlardı ve bizim tahminlerimize göre bu piyasada dershane artı bandrolsüz yardımcı kitap adı altında yapılan soygunun boyutları 15 milyarı buluyordu. Burada bu tezgaha büyük bir darbe vurulmuş oldu.”
304 bin 435 etkileşimli tahta kuruldu
“FATİH Projesi kapsamında bugüne kadar, 304 bin 435 etkileşimli tahta kurulumu tamamlandı ve şu anda günlük 1000’le, 1500 arasında tahta ve altyapı yatırım devam ediyor. 1 milyon 437 bin tablet bilgisayar dağıtıldı, 41 bin 996 çok fonksiyonlu network yazıcı okullarımızda şu anda faal hale getirildi. Okullarımızda 442 bin 915 uç internet bağlantı noktası kurulumu tamamlandı. Bu bağlantılar geniş bant internet hizmeti verilmesini sağlıyorlar.”
“FATİH Projesi sadece bir donanım projesi değil, aynı zamanda içerik projesi”
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) bizim FATİH Projesinin içerik sağlayıcısı. Dünyanın en büyük eğitim portalıdır, içinde 150 binin üzerinde yardımcı ders materyali vardır. Burada bütün yardımcı ders kitapları, testler, ödev örnekleri, ders sunumları video ders sunumları, yazılı ve görsel malzemeler şimdi video ders sunumları mevcut. Örneğin bir öğrenci herhangi bir derste ilgili dersi kaçırdı. EBA’ya girdiği takdirde, o konuda en az 3-4 tane başka öğretmen tarafından anlatılmış dersler var. Öğrencilerimiz bu hizmete 24 saat ücretsiz olarak ulaşabilirler. İstedikleri her yerden bağlanabilirler. EBA’nın içerisinde 21 binin üzerinde test malzemesi var. Öğretmenlerimiz bunlara sürekli olarak kendi yaptıkları sınavlardan sorular yüklüyor. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bunun sayısı 60 bine çıkacak. Dolayısıyla, hiçbir öğrencimizin yardımcı ders kitabına ayrıca para vererek yardımcı ders kitabı almasına gerek yok. Öğretmenlerimiz buradan istedikleri bütün yardımcı ders materyalini sınav sorularına varıncaya kadar indirebilirler. Herhangi bir öğrenciyi burada deneme sınavına tabi tutabilirler tek tekte yapabilirler, sınıf halinde de yapabilirler. EBA, şu haliyle gittikçe genişliyor, öğretmenlerimizin katkılarıyla genişliyor.”
4 milyon 306 bin 858 öğrencimiz ücretsiz takviye kurslarından yararlanıyor
“Evet, bir de tabii bizim bunu tamamlayan okullarda hafta sonları açtığımız yetiştirme ve destekleme kursları, takviye kursu dediğimiz kurslarımız var. Burada 10 öğrenci herhangi bir dersten kurs almak istediği takdirde yine EBA üzerinden e-kursa girdikleri zaman oraya müracaat edebiliyorlar. Orada öğrencilerimiz hangi konularda hangi derslerden takviye kursu almak istiyorlarsa orada var liste, öğretmenlerimiz var, oradan öğretmen seçebiliyorlar, okulların adresleri var, hangi okulda hangi öğretmen hangi derste takviye dersi veriyor; orada onların listesi var EBA’da. Öğrencimiz EBA’ya girip e-kurs üzerinden girdiği takdirde diyelim ki matematik dersini kendi sınıfında çok iyi öğrenemediğini düşünüyor ve duymuş ki filanca öğretmenimizin dersi bu konuda çok iyi, işte oradan e-kurs’tan girip o öğretmenin kursuna kaydoluyorlar. Şu anda 4.306.858 öğrencimiz ücretsiz takviye kurslarından yararlanıyorlar. Ücretsiz diye özellikle vurguluyorum, çünkü bazı duyumlar alıyorum; bazı yerlerde işte yardımcı ders kitabı parası adı altında falan bu takviye kurslarına gelen öğrencilerimizden para talep edildiğine dair bazı duyumlar geliyor. Buradan bir kere daha, zaten okul yöneticilerimizi, il müdürlüklerimizi bu konuda uyardık, ama buradan da velilerimiz de bilsinler; bütün takviye kurslarının verildiği dersliklerde etkileşimli tahtalarımız var zaten, dolayısıyla EBA’ya oradan girilebiliyor. Bütün öğretmenlerimiz bu takviye kurslarında EBA üzerinden istedikleri yardımcı ders materyalini indirip öğrencileriyle paylaşabiliyorlar. ”
Dershaneden dönüşecek kurumlara çeşitli alternatifler sunduk
“En son 1 Eylül 2015’e kadar dönüşüme müracaatlar devam etti, 12 dershane okul öncesi programı, 16 dershane ilkokula, 211 dershane ortaokula, 5 dershane Anadolu lisesine, 1222 dershane de temel liseye dönüştü. Ayrıca, 371 kurumun da özel öğretim kursuna dönüşümüne ilişkin iş ve işlemler devam ediyor.
Biz biliyorsunuz dershaneden dönüşecek kurumlara çeşitli alternatifler sunduk. İster anaokuluna dönüşün, ister ilkokula dönüşün, ister ortaokul, ister lise, ister temel lise, ister özel öğretim kursu. Özel öğretim kursu da, yine her öğrencinin ihtiyaç duyduğu branşlarda kurs alabileceği kurumlar, bunlar Millî Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı özel öğretim kursları. Bunları da yine öğrencilerimiz e-okuldan ve EBA’dan devam edebilirler.
Özel okul öğrenci sayımız 1 milyonu aştı
“Okullaşma oranında OECD ortalaması yüzde 15. Dolayısıyla bizim OECD ortalamasını yakalayabilmemiz için daha biraz daha bu süreci hızlandırmamız gerekiyor. Özel okul öğrenci sayılarımız da bu yıl itibarıyla bu eğitim-öğretim yılında 1milyon 102.880 bin. 2002-2003 öğretim yılında, yani biz göreve başladığımızda bu sayı 222 bindi. Yani bu 13 yılda özel okul öğrenci sayımız tam 5 kat arttı, 222 binden 1 milyon 102 bine çıktık.”
10 binin üzerinde öğrencimiz sanayi bölgelerinde mesleki eğitim alıyor
“21 organize sanayi bölgemizde 10 binin üzerinde çocuğumuz bizim 5 yıl önce açtığımız ve öğrenci başına bölümüne göre 4 bin lirayla 6 bin lira arasında destek verdiğimiz, mesleki ve teknik liselerimizde eğitim görüyor. Bu okullarımız çok büyük de rağbet görüyor, sektör de bundan çok memnun. Bunun sayısını en kısa zamanda 100’e çıkarmak istiyoruz.”
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir