7 Bin Memur Alımında Branş Dağılımı Belli Oldu



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "(Aile Sosyal Destek Programı) Önümüzdeki süreçte inşallah 7 bin psikolog, sosyolog, PDR uzmanı ve sosyal çalışmacı istihdam edeceğiz. Ama alanının en iyilerini seçmek niyetindeyiz. Çünkü çok önemli bir program bu".

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Aile Sosyal Destek Programı'nı (ASDEP) bütün Türkiye'ye yayabilmek için 7 bin elemana ihtiyaç olduğunu belirterek, "Önümüzdeki süreçte inşallah 7 bin psikolog, sosyolog, PDR uzmanı ve sosyal çalışmacı istihdam edeceğiz. Ama alanının en iyilerini seçmek niyetindeyiz. Çünkü çok önemli bir program bu" dedi.

İslam, Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Sosyal Devlet Buluşması" programında, Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal devlet olduğunu ve bunu 13 yıl önce deklare ettiğini söyledi.

Türkiye'de 13 yıldır çok güçlü sosyal politikalar uygulandığını belirten İslam, bu hizmetlerin çok büyük bir kısmının 2011 yılında kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eliyle vatandaşlara ulaştırıldığını kaydetti.

İslam, iktidara geldikleri 2002 yılında Türkiye'nin sosyal destek ve hizmetler için ayırdığı bütçenin 1,3 milyar lira olduğunu hatırlatarak, geçen yıl bütçeyi kapattıklarında sadece Bakanlığın bu yöndeki harcamalarının 26 milyar 500 milyon lira olduğunu vurguladı.

- "Kendimize has sosyal politikalar oluşturduk"

Yapılan harcamaları görmenin bile gelinen yolun, katedilen mesafenin ne kadar önemli olduğunu göstermeye yeteceğini ifade eden İslam, bu konuda yurt içi ve yurt dışından çok ciddi iltifatlar aldıklarını aktardı.

Bakan İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya Bankası Türkiye Direktörünün bakanlığımıza yaptığı son ziyarette bize 'Avrupa ve dünya ülkeleri 60 yıldır sosyal hizmetler sosyal destekler ve sosyal politikalar konusunda çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Bugün uyguladığımız pek çok programı bizler deneme yanılma yoluyla bulduk. Bunu buluncaya kadar birçok yanlışlık yaptık sonra yanlışlardan döndük ve bir politikalar zinciri oluşturduk. Türkiye sosyal destek, sosyal hizmet ve sosyal politikalar ligine en geç katılan ülkedir. Son 10 yılda Türkiye bu lige katıldı. Türkiye bu konuda Avrupa'nın en büyük ivme yapan ülkesi, sosyal politikalar alanında en iyi çalışan ülkesi' dedi. Tecrübeleri gördük ve bunların nasıl giderileceğini inceledik. Sosyal yapımızı, hayat pratiklerimizi birleştirerek kendimize has sosyal politikalar oluşturduk."

Bu yıl açıkladıkları Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının tek başına uygulayabileceği bir destek hizmet ve sosyal politika programı olmadığını bildiren Bakan İslam, programın Türkiye'de bugüne kadar bütün kurum ve kuruluşların yaptığı çalışmalarla entegre edilmesi gerektiğini belirtti.

-"Her 500 ailenin bir sosyal destek görevlisi olacak"-

Bakan İslam, Sakarya'nın ASDEP programının uygulandığı 4 pilot ilden biri olduğunu ve yaklaşık 2 aydır Sakarya'da uygulanmaya başladığına işaret ederek, ASDEP'i bütün Türkiye'ye yayabilmek için 7 bin yeni elemana ihtiyaç olduğunu anlattı.

Söz konusu eleman ihtiyacını, seçimlerden sonra istihdam programı çerçevesinde yapabileceklerine dikkati çeken İslam, "Önümüzdeki süreçte inşallah 7 bin psikolog, sosyolog, PDR uzmanı ve sosyal çalışmacı istihdam edeceğiz. Ama alanının en iyilerini seçmek niyetindeyiz. Çünkü çok önemli bir program bu. Bu arkadaşlarımızı çeşitli aşamalarla seçtikten sonra onlarla bir de hizmet içi eğitim programı yapacağız. Tam anlamıyla yetişmiş olduklarına kani olduktan sonra da ASDEP ile sahaya göndermeye başlayacağız" ifadelerini kullandı.

ASDEP kapsamında her ailenin, bir aile hekimi bulunduğunu kaydeden İslam, şunları söyledi:

"Ve bu aile hekimleri 3 bin 500 kişiden sorumlular. Bu kişilerin ilk basamak sağlık sorunlarıyla ilgileniyorlar. Biz de bu sistem gibi bir sistem oluşturuyoruz. Bundan sonra aile hekimi gibi şimdilik her 500 ailenin bir sosyal destek görevlisi olacak. Bu sosyal destek görevlileri sorumlu oldukları ailenin sosyal, sağlık, eğitim ve ekonomik konulardaki sorunlarıyla ilgilenecekler ve bu sorunlara çözüm önerileri getirecekler, bu çözüm önerilerinin netice ve sonuçlarını da an be an bakanlıkta kendilerinden sorumlu olan birimlere bildirecekler. Böylece Türkiye'de aile sağlığıyla ilgili sorunlar kaynağından çözümlenmiş olacak. Ailenin sağlıklı iletişiminden, sağlıklı bir sosyal ve ekonomik yapıya sahip olmasından aileyi oluşturan bireylerin sağlıklı ruh durumuna sahip olmasından tutun da başlarına gelebilecek sorunlarının çözümüne kadar her türlü konusuyla ilgilenecek."

- Aile hekimlerinin yanında aile destek uzmanları da olacak

Bakan İslam, Sağlık Bakanlığı ile iki önemli anlaşmaları bulunduğunu vurgulayarak, bunlardan birinin şiddet uygulayan bireyin öfke kontrolünün yapılması konusu olduğunu ve bu hususun tamamen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacağını belirtti.

İkinci anlaşma için Sağlık Bakanlığının karar arefesinde olduğunu bildiren İslam, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki süreçte aile hekimleri için yeni binalar yaptırmayı tasarlıyorlar ve bu konuda hizmetleri eşitleyebilmek için en azından fiziki mekanlarda teknikleşmeyi düşünüyorlar. Sağlık Bakanlığı bize 'Aile hekimleri için yeni yapılacak binaların içerisinde size 40-50 metrekarelik alanlar verelim. Sizin aile destek uzmanlarınız bu binalarda çalışsınlar yani irtibat büroları bu binalar olsun ve bizim aile hekimlerimizle entegre çalışsınlar. Dolayısıyla herkes gördüğü vakayı birbirine anlatabilsin' teklifinde bulundu. Bu teklif çok değerli, çok kıymetli. Aile hekimi aile ile uğraşırken onun bütün sorunlarını görebilir. Mesela yaşlısını kontrole gittiği bir ailede uyuşturucuya yeni bulaşmış olduğundan şüphelendiği bir delikanlıyla karşılaşabilir. Onun üzerindeki çalışmayı bizimle birlikte yapması gerekiyor. Dolayısıyla biz sistemi birbiriyle entegre edebilirsek daha süratli yapabiliriz. Bütün kamu kurumlarında çalışanlarımıza yetkililerimize teklif ettiğimiz şey, 'gelin bizimle birlikte çalışın'. Koordinasyonu biz yaparız, yükü biz çekeriz ama siz uygun ortamlarda, gerekli görülen yerlerde, ihtiyacımız olan alanlarda gelin konuya dahil olun, bizimle çalışın ve ailelerimizle ilgili sorunları çok daha çabuk çözme yoluna gidelim."

İslam, sistemin tam işlemesiyle birkaç yıl içerisinde bir yerden bir yere taşınan vatandaşların, taşınma işlemleri, elektrik, su, doğalgaz abonelikleri, çocukların okul kaydı gibi yani ailenin tüm sorunlarıyla ilgilenecek bir görevlinin bulunacağı noktaya gelmeyi arzuladığını sözlerine ekledi.

Konular