2018 MEBBİS Şubat Öğretmen Atama Başvuru Ekranı
2018 Mebbis Şubat Öğretmen Atama Başvuru Ekranı için Tıklayınız
2018 Mebbis Şubat Öğretmen Atama Başvuru Kılavuzunu İndirmek için Tıklayınız
2018 Öğretmen Atama Kontenjanları için buraya Tıklayınız
Öğretmen adayları "Öğretmen Atamaları Başvuru Ekranı Mebbis" in açılmasını bekliyor. Öğretmen atama kontenjanları dün açıklanır açıklanmaz atamasonuclari.com sitemizden siz değerli okuyucularımıza duyurmuştuk. Şimdi ise sıra başvurulara geldi...
Öğretmen Atamaları Başvuru Ekranı Mebbis Bekleniyor öğretmen atamaları tamamlanmak için bugün başvurular alınacak ve dün açıklanan takvime göre şubat 2018 tarihine kadar devam edecek. Şimdilerde ise öğretmen atamaları başvuru ekranı beklenirken yine siz değerli okuyucularımız için anlık olarak takipteyiz. Bu kapsamda öğretmen atama başvuru ekranı açıldığı zaman eş zamanlı olarak sitemizde bulabileceksiniz. Öğretmen atamaları başvuru işlemlerinde siz değerli okuyucularımızda tüm gelişmeleri bu sayfa üzerinden bulabileceksiniz.
Öğretmen atamaları başvuru ekranı açıldığı zaman aşağıdaki linkimiz aktif hale gelerek kırmızı renkte olacaktır. Böylece öğretmen atama başvuru ekranları anlık olarak bu sayfa üzerinden sorgulayabileceksiniz. Öğretmen atama kontenjanları için tıklayın.
ÖĞRETMEN ATAMALARI 26. TERCİH NEDİR, NASIL İŞLER?
MEB öğretmen atama sistemi her branş için ayrı bir ÖABT sıralaması alır ve buna göre atamaları yapar. Yani 40 bin öğretmen atamasında en yüksek puanı alan öğretmen ilk olarak atanır ardından diğer yüksek puanlılar sıralanır şeklinde bir uygulama söz konusu değildir. Bir branş için tercih yapan öğretmenler en yüksek puandan o branş için ayrılan kontenjana kadar puan sıralaması düşerek tercihlerine ulaşır. İşte bu nedenle her atama döneminde kadrolar arasında atama farklılıkları olabilir.
Mesela öğretmenlerin en çok şikayet ettiği konu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya Rehberlik öğretmenlerinin düşük puanla atanırken matematik, fizik, kimya, edebiyat öğretmenlerinin yüksek puanlarla atanması bu yüzdendir.
Ayrıca yukarıda anlattığımız sistem devlet memurluğu için gereken tüm merkezi atamalarda da aynı şekilde uygulanmaktadır. Bununla birlikte her tercih döneminde her devlet memurluğu için 25 tercih hakkı tanınırken öğretmenlere özel 26. tercih hakkı tanınmıştır. Siz bu tercih numarasını tercih işlemlerini yaparken göremezsiniz, çünkü 26. tercih aslında olmayan sadece tercihlerin en altına gizlenmiş bir işlemdir.
Peki nedir bu 26. tercih?
Diyelim ki bir öğretmen adayı olarak 25 tercih hakkınızın hepsini kullandınız. Tercihlerinizi onaylamadan önce en altta bir kutucuk ve yanında bir uyarı göreceksiniz: Tercihlerim dışındaki bir eğitim kurumuna atanmak istiyorum. İşte bu uyarı kutucuğunu işaretlediğiniz an aslında siz 26. tercihinizi yapmış oluyorsunuz. Bu kutucuğu seçenler bir havuzda toplanıyor. Atamalar yapılırken adayın öncelikle ilk 25 tercihi dikkate alınıyor. Eğer hiçbir tercihine yerleşemezse aday ataması başarısız olarak ilan edilmiyor ve tüm atamaların bitmesi bekleniyor. Tüm atamalar bittikten sonra boş kalan ve hiç tercih edilmemiş okullara bu kutucuğu seçerek 26. tercih hakkını kullanan adaylar arasından atamalar yapılıyor. Bu havuzda da en yüksek puan alan adaylar diğerlerine göre daha önde çünkü atamalarda ilk olarak bu yüksek puanlı adaylar boş okullara yerleştiriliyor. Kısacası 26. tercih küçük de olsa adaya bir atanma şansı tanımış oluyor.
26. tercih uygulamasında bilgisayar sistemi sizi rastgele boş bir kontenjana yerleştiriyor. Ayrıca bu sistemde hizmet bölgesi sınırlaması da bulunmuyor. Yani Doğu illerinde bir okula da yeleşebilirsiniz boş kontenjan oluşmuşsa Batı'da da bir okula yerleşebilirsiniz. Bu da artık tamamen sizin şansınıza kalmış bir durum. Bazı öğretmenler bu tercih hakkını kullanınca kötü okullara yerleşebilir miyim diye soruyor. Cevabımız evet. Sistem otomatik olarak boş kontenjanlara attığı için hiç tercih edilmemiş ücra bir yerdeki okula da yerleşebilirsiniz. Bununla birlikte çok küçük bir ihtimal olarak Batı'da tercih edilmemiş ve unutulmuş bir okula da yerleşebilirsiniz.
---------------------------------------------------------------------------------
Öğretmen Adayları Tercihlerde Nelere Dikkat Etmeli?
06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü süreleri" başlıklı 27. maddesi şu şekildedir:
"(1) Türkiye üç hizmet bölgesine ve altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bunlardan 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanları öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirecekleri hizmet alanlarıdır.
(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar;
a) Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,
b) İkinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
c) Birinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl
çalışmakla yükümlüdürler."
Yukarıda yer alan yönetmelik hükmü gereğince, 06/05/2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlüsüdür.
ÖNEMLİ OLAN HİZMET BÖLGESİ DEĞİL, HİZMET ALANIDIR
Öğretmen olarak atanacak öğretmenlerin tercih edecekleri okulların Hizmet Alanları ve Hizmet Puanlarıönem taşımaktadır. Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesi Haziran 2013 tarihli Tebliğler Dergisinde yayımlanmıştır.
Yukarıdaki linkte yer alan "Hizmet alanı" ve "hizmet puanları çizelgesi", okul bazında şu şekilde görünmektedir.
Bu çizelgede yer alan bilgilerde okulun adı, hizmet bölgesi, hizmet alanı, yerleşim yeri, zorunlu çalışma süresi yükümlülüğü ve hizmet puanı görülmektedir.
Öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren hizmet bölgelerinin il ve ilçelerine bağlı eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bu hizmet alanlarının 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumları zorunlu çalışma yükümlülüğüdışında, 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumları ise zorunlu çalışma yükümlülüğü içindedir.
Tercihte bulunacak öğretmenlerimizin tercihlerinde 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okulları tercih etmeleri zorunlu hizmetlerini ilk atandıkları okullarında yapmaları açısından faydalı olacaktır.
Tercihte bulunacağınız okul araştırırken okulun hangi hizmet bölgesinde olduğuna değil hangi hizmet alanında olduğuna bakmalısınız. 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okullar zorunlu hizmet kapsamındaki okullardır.
Bu okulların 1., 2. ve 3. hizmet bölgesinde olması sadece orada kalınacak zorunlu hizmet süresini belirlemektedir.
Belirlenen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere bir yıllık çalışmaları karşılığında aşağıdaki puanlar verilmektedir.
Yüksek puan alınan yerleri tercih etmeleri daha sonraki yer değiştirmelerinde puanlarına göre yer değiştirdiklerinden kısa sürede en çok puanı almaları kendi menfaatlerine olacaktır.
Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu okullarda görev yaptıkları her yıl için; bayan öğretmenlere ayrıca on puan, erkek öğretmenlere ayrıca altı puan eklendiğinden öğretmenlerin tercihlerinde Yatılı ilköğretim bölge okulları seçmeleri yüksek puan almalarına neden olacaktır.
Aşagıda yer alan tabloda hizmet bölgelerindeki hizmet alanlarında zorunlu hizmet süreleri görülmektedir.
TERCİHLERDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Bu bilgiler ışığında; Yeni atanacak öğretmenlerin tercihlerini yaparken dikkat edecekleri hususlar şunlardır.
1- Tercihte bulunduğunuz okulların 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki eğitim kurumları olması önemlidir. (Zorunlu hizmet görevini en başından yapmanız için)
2- Tercihte bulunduğunuz okulların Yatılı Bölge Orta Okulu olması ekstradan her yıl bayan öğretmenlere on puan, erkek öğretmenlere altı puan eklenmektedir. (Yer değiştirmelerde yüksek puana sahip olmanız için)
3- Tercihte bulunduğunuz okulların 6. hizmet alanlarındaki eğitim kurumları olması önemlidir. (Yer değiştirmelerde yüksek puana sahip olmanız için)
4- Tercihte bulunduğunuz okulların hizmet puanı yüksek olan okullardan seçmeleri gerekmektedir. (Yer değiştirmelerde yüksek puana sahip olmanız için)
5- Tercihte bulunduğunuz okulların kalkınmada birinci derecede öncelikli yerlerin 4.,5.,ve 6. hizmet alanlarında olması önemlidir. (Her iki yılınıza ilaveten bir kademe almanız için)
6- Tercihte bulunduğunuz okulların memleketinize ulaşım imkanları son derece önemlidir. Tercihte bulunacağınız okulunun memleketinize bayram ve tatillerde gelmek için ulaşım araçları güzergahında olup olmadığı (otobüs, tren ve uçak) araştırılmalıdır. Kaç araç değiştirerek memleketinize ulaşabiliyorsunuz?
7- Tercihte bulunduğunuz okulların yerleşim yerlerine uzaklıkları son derece önemlidir. Mesaiden sonra veya hafta sonu tatillerinde vakit geçirebileceğiniz yerler, sanatsal etkinlikler vb durumlar gözden geçirilmelidir.
8- Tercihte bulunduğunuz okulların lojman durumları araştırılmalıdır.
9- Tercihte bulunduğunuz okulların ulaşım imkanları araştırılmalıdır. Toplu taşıma olup olmadığıaraştırılmalıdır. Okul köyde, siz şehirde kalacaksanız şehirden okula servis olup olmadığı, okuldaki diğer öğretmenlerin nasıl ulaşımlarını sağladıkları araştırılmalıdır.
10- Tercihte bulunduğunuz okulların fiziki olanakları, laboratuvar sayısı, derslik sayısı, spor sahaları vb durumlar araştırılmalıdır.
11- Tercihte bulunduğunuz okulların yönetici, öğretmen ve yardımcı personel sayısı araştırılmalıdır.
12- Eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunacaksanız istediğiniz yeri yazabilirsiniz. Bu durumda Dikkat etmeniz gereken durum; eşiniz öğretmense onun zorunlu hizmetini tamamlamış olup olmaması, Sigortalı ise gerekli sigortalılık sürelerini doldurup doldurmadığıdır. Eşin memur olması halinde adaylık süresi bitiminde, eş sigortalı ise son iki yıl içinde 360 gün sigortalı olup olmadığına bakılmaktadır.
13- Memleketinizde veya yakın illerde bir yer istiyorsanız bu illerin 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarını tercih ediniz.
Bu konuda o bölgenin yerel sendika yöneticilerinden bu bilgiler edinilebilir. Veya okulların internet sitelerinden bazı bilgilere ulaşabilirsiniz. Okuldaki yetkili kişilerle telefon görüşmesi yapılabilir. Google Earthtan okulun bulunduğu bölgenin coğrafi bilgilerine bakabilirsiniz.
Hem öğretmen adaylarının ilk ataması hem de öğretmen olarak çalışan arkadaşların yer değiştirme işlemleri, okul bazında yapılmaktadır. Ancak, tercih edilecek okullara dair yapılan araştırmalarda, hep resmi verilerle karşılaşılmakta, yeterli bilgi bulunamamaktadır.
Okul.memurlar.net projesindeki veriler, Tebliğler Dergisinde yer alan Hizmet bölgesi, Hizmet alanı, Hizmet puanı, Yerleşim birimi, Zorunlu çalışma yükümlülüğü süresi, İki yıla bir kademe alınıp alınmayacağı gibi resmi veriler ve Atama İstatistikleri derlenerek oluşturulmuştur. Ayrıca her okulun sayfasında; okulla ilgili yorumlar, adresi, resimler ve dökümanlar ve çeşitli bilgiler yer almaktadır.
Özellikle atanmak istediğiniz okulun Atama İstatistiklerine bakarak bu okula atanan branştaki öğretmenlerin en düşük puanı ve bu alanda tercih edilen kaçıncı sıradaki okul olduğu görülebilmektedir.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir