Atamalarda Mülakat Kalktı mı?



Mülakat ile memur alımları ve siyasi partiler...

Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre devletin memur ihtiyacı karşılanmaktadır. Atamalar yılın belirli dönemlerinde yapılmaktadır. ÖSYM, sonuçlara göre bölümlerin sıralamalarını açıklıyor, adaylar da durumuna göre tercih yapıyor. Ancak KPSS puanı dışında yapılan mülakatlar (sözlü sınavlar), büyük mağduriyet yaratmaktadır. Yüksek puan alan aday değil de düşük puan adayın memur yapılması büyük bir haksızlık değil midir? Bu haberimizde mülakat ile memur alımlarını değerlendireceğiz.

Aileler, Çocuklarını Maddi ve Manevi Zorluklarla Büyütmektedir!

Atama bekleyen memur adayları ne zorluklarla büyümüştür, her ailenin her bireyin bir hikayesi vardır. Düşünsenize doğumla başlayan süreçle ailenin maddi ve manevi zorlukları başlamaktadır. Bebeklik dönemi, ilk çocukluk dönemi, çocukluk dönemi, ergenlik dönemi, yetişkinlik dönem, atama beklenilen dönem; anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite döneminde ailenin maddi ve manevi zorlukları, hayata tutunmaya çalışan aileler… Mülakatla birilerine devlet memurluğu verilirken diğerine verilmemesi ne acıdır. 12 yıl, 14 yıl, 16 yıl, 17 yıl eğitim gören eşit bireylerimizi birbirinden neden ayırıyoruz? Neden birilerine öncelik verilirken diğer insanlara sahip çıkılmıyor?

Öğretmenler İyi Ki Mülakatla Atanmıyor!

4 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre hangi sendikanın kaç üyesi olduğu belli olmuştur. Eğitim-öğretim kolunda Eğitim Bir-Sen’e üye öğretmen sayısı 279 bin 722, Türk Eğitim-Sen üye öğretmen sayısı 230 bin 944, Eğitim-Sen’e üye öğretmen sayısı 129 bin 259, Eğitim-İş’e üye öğretmen sayısı 41 bin 50, Aktif Eğitim-Sen’e üye öğretmen sayısı 23 bin 489, Teç-Sen’e üye öğretmen sayısı 7 bin 755 vb. dağılım göstermektedir. Yani MEB’de her görüşten öğretmen vardır. Ya bu öğretmenler mülakatla atansaydı? MEB’de de devlet dışında bir yapılanma olmaz mıydı? Elbette olurdu. KPSS puan üstünlüğüne göre öğretmen atamaların yapılmasının önemini şimdi daha iyi anlıyoruz.

B Grubu Memur Alımların Tümünde Mülakat Kaldırılmalıdır!

Devlet memurluğuna atamalarda sözlü sınavların ve özel şartların kaldırılması konusunda hiçbir siyasi partiden hamle gelmemektedir. Sözlü sınavların atamalarda adaleti sağlayamadığını, torpilin ve adam kayırmanın önünü açtığını bütün Türkiye bilmektedir. Halkımızın devlete olan güveni, adalete olan inancı derinden sarsılıyor. Ülkemizin demokratikleşmesi, milli birlik ve beraberliğimizin tesis edilmesi için sözlü sınavlar kaldırılmalıdır. Mülakatları kaldıralım! İşe alımlarda, atamalarda, görevde yükselmelerde mülakat olmasın. Hak, hukuk, adalet, eşitlik, insan hakları kavramları Anayasamızda yazdığı gibi uygulansın. Binlerce mağdur insanımız var. Anadolu’nun her yerinde torpili olmayan, atama bekleyen hayattan bezmiş, bunalımda olan binlerce gencimiz var.

SONUÇ: Siyasi partilerin seçimlere hazırlandığı şu dönemde mülakatları kaldıracağız bir ifadeyi kimse kullanmıyor. İstisnai kadrolara atamaları, A grubu kadrolara atamaları, uygulama gerektiren atamaları anlarız ancak B grubu kadrolarına sözlü sınavla atama yapılmasını anlamak güçtür. B grubu memur atamaları ve diğer tüm atamalar KPSS puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır. Bu noktada hiçbir makamın, hiçbir grubun veya kişilerin mülakat adı altında atamalara müdahale etmesine izin verilmemelidir.

Konular