Hangi Bakanlıkta Kaç Memur Açığı Var?



KPSS’de yüksek puanlar alıp yetersiz kadro nedeniyle atanamayan yüzbinlerce memur adayı, Nisan’da yapılacak 2016-1 merkezi memur atamasında 40 bin kadro için baskılarını sürdürmeye devam ediyor. Öğretmen ve sağlıkçılara yeteri kadar kadro ayrıldığını belirten memur adayları, adaleti sağlayacak şekilde Nisan’da 40 bin kadro talep etmektedir.

2016 yılı Bütçe Kanununla toplam 40 bin atama izni tahsis edildi

2016 yılı Bütçe Kanununda, açıktan atama sayısına ilişkin olarak yer alan hüküm şu şekildedir:

Açıktan veya nakil suretiyle, 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5. maddesinin birinci fıkrası kapsamında öğretim üyeleri hariç olmak üzere boş öğretim elemanı kadrolarına 4.000, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında serbest memur kadrolarına 36.000 olmak üzere, yapılabilecek toplam atama sayısı sınırı 40.000 adettir. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarının boş öğretim elemanı kadrolarına 2015 yılında emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu kurumlarından ayrılan araştırma görevlisi sayısı kadar daha açıktan veya nakil suretiyle atama yapılabilir.

2015 yılı Bütçe Kanununda yer alan hüküm ise şu şekildedir:

Açıktan veya nakil suretiyle, 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5. maddesinin birinci fıkrası kapsamında öğretim üyeleri hariç olmak üzere boş öğretim elemanı kadrolarına 4.000, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında serbest memur kadrolarına 36.000 olmak üzere, yapılabilecek toplam atama sayısı sınırı 40.000 adettir. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarının boş öğretim elemanı kadrolarına 2014 yılında emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu kurumlarından ayrılan araştırma görevlisi sayısı kadar daha açıktan veya nakil suretiyle atama yapılabilir.

DEĞERLENDİRME

1- 2016 yılındaki atama izni sayısı 2015 yılında olduğu gibi 40 bin adettir. 40 bin adet atama izninin 4 bini akademik personel alımları içindir.

2- ÖYP ile alım yapılmayacağı için, 2015 yılında ÖYP alımları için yer alan 2 bin adetlik izin, 2016 yılında ayrılmamıştır.

3- 40 bin adet atama iznine öğretmen alımları dahil değildir. (Çünkü MEB, sadece 2016 yılı Şubatında 30 bin öğretmen almayı planlamaktadır. Eğer, öğretmen alımı bu sayıya dahil olursa, 2016 yılında sadece 6 bin memur alınmak zorunda kalınır ki bu da olabilecek bir şey değildir. Maliye Bakanı 2016 yılında 75 bin personel alacağını söylemişti. Bu da gösteriyor ki, öğretmen alımları 40 bin sayısına dahil değildir.)

Özetle atama izni sayısı konusunda, BÜMKO, 2015 bütçe Kanunundan copy paste yapmıştır ve değişen pek bir şey bulunmamaktadır.

Atama izni ne demektir?

Her kurumda boş kadro memur kadrosu bulunur. Ancak boş olan bir kadroya atama yapabilmek için atama iznine sahip olmak gerekmektedir. Atama izni olmayan kurum, boş kadrosu olsa dahi atama yapamaz. Atama izin sayısı Bütçe Kanunları ile belirlenmektedir. Bu toplam sayısının kurumlar bazında dağılımını ise Maliye bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlık ortaklaşa yapmaktadır.

Konular