Açıktan Atanma Öğretmen Alımı Komisyonda Kabul Edildi
Öğretmen adaylarının beklediği atama müjdesi muhalefetin itirazlarına rağmen Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Plan ve Bütçe Komisyonunda Ak Parti tarafından verilen önerge ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına 36 bin açıktan atama izni izni verildi.
Verilen açıktan atama izninin 35 bini öğretmen atamalarında kalanı ise idari personel için kullanılacak.
Muhalefetin Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde rüşvet olarak değerlendirdiği önerge Komisyon tarafından kabul edildi.
Öğretmen alımına ilişkin Tasarının detaylarında neler yer alıyor?
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI
MADDE 1- 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 2- (1) Ekli listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin bölümüne eklenmiştir.
(2) Öğretmen unvanlı kadrolardan 35.000 adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıflan kadrolarından 1.000 adedine, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesi ve 20/12/2013 tarihli ve 6512 sayılı 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31/12/2014 tarihine kadar atama yapılır.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bilgi çağının getirdiği hızlı ve köklü değişim ve gelişim dalgası tüm sistemleri etkilemekte, yenileşmeye ve değişmeye zorlamaktadır. Dünya ülkeleri ve ülkemiz, eğitim sistemlerini bu değişimi yönetebilmek amacıyla bilgi çağının ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verecek şekilde yeniden yapılandırmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim ve öğretimin aksatılmadan sürdürülmesinin ön şartlarından birisinin öğretmen ihtiyacının giderilmesi olduğu gerçeğinin bilincindedir. Bu sebeple 2023 vizyonu doğrultusunda uzun vadeli öğretmen planlamasına yönelik çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda öğretmen kadrolarına ilişkin projeksiyonları gerçekleştirecek bilişim temelli bir sistem kurulması çalışmaları sürdürülmektedir.
Çocuklarımızın bilgi çağının ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verecek şekilde yetişmelerini sağlamak açısından Milli Eğitim Bakanlığının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 38 inci maddesinin ikinci fıkrasında öğretmen kadrolarının branşlar esas alınarak norm kadro sayılarına uygun olarak okul ve kurumilara dağıtılacağı hükme bağlanmıştır. Ancak bunun yapılabilmesi için Bakanlığa tahsis edilmiş olan öğretmen unvanlı serbest kadro ile norm kadro sayılarının eşit olması gerekmektedir.
21/5/2014 tarihi itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığının Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfi serbest kadro sayısı (824.915) adet olup, dolu kadrolar ise (747.026)’dır. Mevcut öğretmen sayısına, (71.779) adet mevcut okul yöneticileri de dahil edildiğinde toplam kadro sayısı (818.805) adet olmaktadır. Bu durumda atama yapmak üzere kullanabilecek (6.110) adet boş kadro mevcuttur.
21/5/2014 tarihi itibarıyla Bakanlıkta fiilen görev yapan yönetici hariç çalışan öğretmen sayısı (747.026), buna karşılık öğretmen normu ise (866.128)’dir. Bu durumda norma göre (119.102) öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır.
Yürürlükte olan norm kadro sisteminin ürettiği verilerle alan bazlı öğretmen ihtiyacı belirlenmektedir. Norm kadro verilerine göre belirlenen öğretmen ihtiyacının önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tamamının karşılanması düşünülmektedir.
Öğretmen ihtiyacının bütünüyle karşılanmasının ardından; önümüzdeki yıllarda okul çağ nüfusuna paralel olarak yeni açılan okul kurum sayısından kaynaklanan öğretmen ihtiyacı ile yine her yıl emeklilik, istifa gibi çeşitli nedenlerle sistemden ayrılan öğretmenlerin yerine gündeme gelecek öğretmen ihtiyacı ve geliştirilecek yeni sistem tarafından belirlenecek ölçütler doğrultusunda ortaya çıkacak öğretmen ihtiyacının her yıl rutin olarak belirlenecek kadro ihtiyacı doğrultusunda karşılanabilir sayılarda olacağı değerlendirilmektedir.
2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (İ) cetveli ile yükseköğretim kurumlanna (4.000) ve diğer kuramlara (36.000) olmak üzere toplam (40.000) atama sayısı belirlenmiştir. Söz konusu atama sayısından Milli Eğitim Bakanlığına 2/1/2014 tarihli Başbakanlık Oluru ile (10.000) ve 17/4/2014 tarihli Başbakanlık Oluru ile (5.000) olmak üzere toplam (15.000) kadro kullanım izni verilmiş, bu izinli kadrolardan (10.000) adedi 2014 yılı şubat ayı öğretmen atamasında kullanılmıştır.
Son yıllarda (60.000) civarında öğretmen ataması gerçekleştirilmiştir. Mevcut boş öğretmen kadrolarının büyük çoğunluğunun bu atamalarda kullanılması ve 21/5/2014 tarihi itibarıyla (6.110) adet boş kadro kalması nedeniyle ileride yapılacak atamaları karşılayacak yeterli sayıda boş öğretmen kadrosu bulunmamaktadır.
Bu nedenle, ağustos ayı içerisinde yapılacağı açıklanan 40.000 öğretmen ataması ve ileride yapılabilecek öğretmen atamalarında kullanılacak yeterli sayıda boş kadro bulunmadığından (40.000) öğretmen kadrosu ihdas edilmesine ve 2014 yılı öğretmen atamalarında kullanılması için (35.000) ve diğer hizmet sınıflarında kullanılması için (1.000) olmak üzere toplam (36.000) kadro kullanım izni verilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Tasarı bu amaçla hazırlanmıştır.
MADDE 1- Madde ile; 35.000 adedi öğretmen unvanlı kadrolar, 1.000 adedi diğer hizmet sınıflarına ait kadrolarda kullanılmak üzere, 6512 sayılı 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31/12/2014 tarihine kadar atama yapılmasına izin verilmek suretiyle, Milli Eğitim Bakanlığına ait toplam 40.000 adet kadro ihdas edilmesi öngörülmektedir.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir